Cukkerberg

A legfiatalabb cukorbeteg. Vagy mégsem.

2015. október 03. - kiskatka

Nemrégiben szaladt körbe a hír, hogy a világ legfiatalabb cukorbetege 3 éves. Das ist ein bullshit, hogy a költőt idézzem, a világ pedig megérett arra, hogy jól megkülönböztethető neveket találjunk végre a nagyon is eltérő cukorbetegség-típusoknak.

clipboard01_4.jpg

Kid for president arca, ajánlom figyelmetekbe a videót

A  H-Í-R

Nemrégiben gyönyörűen bejárta a sajtót, hogy a világ legfiatalabb cukorbetege 3 éves. A hírre aztán jól beindult a kommentcunami, hogy mi ez a hüjjjeség, vannak sokkal fiatalabbak, "én is ismerek..." stb. A kommenteknek helye volt, hiszen a hírek - már-már szokásuk szerint - csak a lényeget hagyták ki:

„Hároméves kislánynál diagnosztizáltak 2-es típusú, azaz jellemzően
felnőttkorban jelentkező cukorbetegséget az Egyesült Államokban.”

Így kezdi az MTI és csak ki kellett volna másolni, hogy korrekt maradjon a hír. A kislány 35 kilogramm volt, amikor megállapították nála a betegséget, amelynek kialakulásában a szakemberek szerint jelentős szerepet játszhatott az egészségtelen étrend és a mozgásszegény életmód. Az esetet a diabétesz-kutatók európai szervezetének (EASD) éves találkozóján ismertették. "Valószínűleg ez a kislány az eddig regisztrált legfiatalabb páciens, ám globális nyilvántartás hiányában ebben nem lehetünk biztosak" - közölte a Texasi Egyetem egészségtudományi központjában dolgozó Michael Yafi, aki egyike volt az első specialistáknak, akik megvizsgálták a hároméves kislányt.

A tanulság?

Egyrészt a világ megérett arra, hogy végre jól megkülönböztethető nevet találjunk a különböző cukorbetegségtípusokra. Másrészt, elnézve a kommenteket, hihetetlen, hogy még cukorbeteg fórumokon sem egyértelmű, mi a különbség a különböző diabtípusok közt.

A  2-es típusú cukorbetegség esetén van inzulintermelés, csak valahogy nem igazán működik. Erős összefüggésben áll az elhízással (bár nagyon erős genetikai háttere is van, masszívan öröklődik, ezt se felejtsük), viszont sok esetben megelőzhető, sőt visszafordítható, ha az illető fogyni kezd és a megfelelő étrend mellett rendszeresen mozog. Voilá: mindössze hat hónappal a betegség diagnosztizálása után a kislánynak már nem volt szüksége gyógyszeres kezelésre, vércukorszintje visszaállt a normálisra és mostanra majdnem kilenc kilogrammot fogyott, hála a kezelésnek, a megváltozott étrendnek és a több testmozgásnak.

Mivel a 2-es típus főként felnőtteknél és a nem megfelelő életmódnak köszönhetően alakul ki, így a hír az, hogy sikerült már 3 éves korú gyermeknél elérni a megjelenését. Hurrá. Morzsolgassuk azért egy picit ezt a tényt is... A cukorbeteg gyerekek ugyanis túlnyomórészt 1-es típusú, azaz autoimmun cukorbetegek. Az immunrendszer kisiklik és elpusztítja a saját inzulintermelő sejteket. Tehát nincs inzulin, nem visszafordítható, nem megelőzhető, semmi köze az életmódhoz. Teljesen más történet.

Akkor mégis ki a legfiatalabb cukorbeteg?

A cukorbetegek kb. 90%-a 2-es típus. Kb. 5-8%-a autoimmun, 1-es típus. És akkor vannak még a szerzett cukorbetegségek (pl. tumor miatt) és 1%-ban a ritka cukorbetegségtípusok, ami egy-egy génmutációnak köszönhetően jelennek meg.

Ha a legfiatalabb cukorbeteget keressük, akkor ebben az 1%-ban kell keresgélnünk. A ritka típusok általában 6 hónapos kor alatt jelennek meg és bár sokszor az autoimmun, inzulinhiányos, 1-es típusként diagnosztizálják, nem is biztos, hogy inzulinnal kell kezelni.

Nemrégiben volt hír például, hogy a modern diagnosztikai eszközöknek köszönhetően az elmúlt 10 évben 4 évről 2 hónapra csökkent az ún. neonatalis cukorbeteg gyermekek diagnózisa. Ez azért fontos, mert a neonatalis cukorbeteg csecsemőknél nem autoimmun folyamat történik. A neonatalis esetében az egyik káliumcsatorna génje mutálódik és a nem jól működő csatorna okoz zavart az inzulinellátásban.

Ha kiderül, hogy a cukorbetegség ennek a káliumcsatorna génjének mutációja miatt alakult ki, akkor az inzulininjekcióról szulfonilurea tablettákra kell váltani. Szedi a gyógyszert és a diab füstté válik, a saját inzulintermelés helyreáll. Nem csak könnyebb lesz az élet, de szulfonilurea pótlás nélkül  az érintett csecsemőknél agyfejlődési zavar alakul ki. Nem mindegy.

A legfiatalabb cukorbeteg tehát sem 1-es, sem 2-es. Jó eséllyel neonatalis.

Jesszus, találjunk már végre normális neveket magunknak…

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr27886820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kék_ég 2015.10.18. 13:26:51

Teljesen egyetértek, full máshogy kéne hivni az összes cukorbetegséget!
süti beállítások módosítása