Cukkerberg

Minden csepp számít

2014. szeptember 27. - kiskatka

A NEXON támogatja az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Belevalók pedagógus továbbképző programját, hogy minél több óvoda és bölcsőde felkészülten fogadhassa a cukorbeteg kicsiket.

3_10.jpg

Antónia, Szegediné Török Tünde, a Kispesti Zöld Ágacska Óvoda óvodavezetője és Mata Gabriella, óvodapedagógus, valamint Tamás Veronika, cukorbeteg gyerkőc édesanyja mesélnek arról, milyenek a cukorbeteg hétköznapok egy közintézményben.

Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, körülbelül 98 százalék egész életében inzulinadásra szorul. A napi többszöri mérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. A betegségben nem érintett környezet számára nehéz megérteni a betegséggel járó tényeket, tennivalókat, és ezért sokszor nem veszik fel a cukorbeteg gyerekeket az óvodákba sem, mert félnek a diabétesszel élő gyerek kezelésétől, a nevelők nem ismerik a cukorbetegséget és nem vállalják a felelősséget.

2_13.jpg
Szénhidrátszámolás

A felsőoktatási rendszerben jelenleg nincs hivatalos program a pedagógusok felkészítésére, így az alapítvány úgy döntött, félnapos, a cukorbetegséggel kapcsolatos szakmai előadásokra és gyakorlati bemutatókra épülő továbbképzési programot indít el elsősorban bölcsődei gondozók és óvoda pedagógus számára. A továbbképzést követően tisztában lesznek azzal, hogy ha bekerül egy cukorbeteg gyermek a közösségbe, akkor mi a teendő, mire kell odafigyelni a cukorbeteg gyermekek esetében.

1_48.jpg
Inzulinadagoló eszközök bemutatása: pen és pumpa

Erős Antónia a budapesti képzés hétfői megnyitóján elmondta, hogy „Az alapítványhoz érkezett visszajelzések szerint Magyarországon több intézmény is akad, ahol eddig a cukorbeteg gyerekeket elutasították az óvodai beiratkozáskor, mert félnek a diabétesszel élő gyerek kezelésétől, a nevelők nem ismerik a cukorbetegséget és nem merik vállalni a felelősséget. Amikor tavaly ősszel úgy döntöttünk, hogy felvállaljuk a továbbképzési program indítását, akkor ezen szerettünk volna segíteni.”

A NEXON ebben a munkában állt az Alapítvány mellé, és anyagi támogatás mellett Váci úti irodaházát ajánlotta fel a 13.kerületi oktatóprogram megvalósításához.

1_47.jpg

Sass Katalin, a NEXON társtulajdonos ügyvezetője üdvözli a résztvevőket

„A NEXON alaptevékenysége az emberhez kötődik: humánadminisztrációs szoftvereket fejlesztünk és szolgáltatásokat végzünk, egymillió ember havi bérszámfejtéséhez van közünk. Emellett édesanyák, édesapák, nagyszülők vagyunk, így nem volt kérdés, hogy az Alapítvány céljai mellé kell állnunk.” – indokolta a támogatást Sass Katalin, a NEXON társtulajdonos ügyvezetője. - „Reméljük, az óvodapedagógus képzés elindítása jelentősen javítja majd a cukorbeteg gyerekek életminőségét".

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr236736465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása