Cukroskata pozsonyi kifli receptje. A tészta és a töltelék a beigliével azonos, csak a kiformázás helyett ki kell nyújtani a tésztát, megkenni a töltelékkel és feltekerni. Ezt is lehetne Diabet mix-el és nyírfacukorral készíteni. Köszönjük!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- fél zacskó sütőpor
- 15 dkg vaj
- 5 dkg szorbit vagy nyírfacukor
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl,
- 2 mokkáskanál szárított élesztő
- a lekenéshez 2 tojás
A töltelékhez:
- 50 dkg dió
- 3 evőkanál narancslekvár
- 1 narancs reszelt héja
- 3 dkg szorbit vagy nyírfacukor
- pár csepp vaníliakivonat
- 2 dl tej
"Először a tölteléket készítettem el. Az összes hozzávalót egy lábosban megfőztem. Először csak 1 1/2 dl tejet tettem bele, de mivel túl sűrűnek találtam, hozzáadtam a többit is. Amíg a tésztát gyúrtam, pihentettem, a töltelék is kihűlt.
Ezalatt a lisztet, a sütőport a sót, és az édesítőt egy tálba szitáltam, elmorzsoltam a kis darabokra vágott hideg vajjal. Hozzáadtam a tejfölt, az élesztőt és a tojások sárgáját, és gyorsan összegyúrtam. Ilyenkor, ha nem áll össze, lehet bele tenni még egy kis tejfölt. Letakartam egy konyharuhával, és hagytam pihenni 1/2 órát.
Ezután kis darabkákat csippentettem le a tésztából, igyekezve, hogy egyformák legyenek, és oválisra kinyújtottam őket, a széleiket körbekentem tojásfehérjével. A tölteléket egy csíkban rákentem, feltekertem, kicsit meghajlítottam, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket úgy, hogy alulra került az a rész, ahol összeért a tészta. Tojássárgájával lekentem a kifliket, és jó fél óráig letakaratlanul hagytam száradni. Amikor már száraz volt, lekentem tojásfehérjével, és ezzel hagytam megszáradni. A recept szerint ekkor hűvös helyre kellett volna tenni, de a lakásomban hűvös helyet nem találtam. Lehet, hogy ezért nem lett elég márványos.
A kiflik oldalát egy vékony hústűvel megszurkáltam, hogy ne repedjenek szét, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem."