Itt egy igazi diabetikus szuper finomság a karácsonyi időszakra: csak cukormentesen! Csokis karácsonyi fatörzs Cukroskata blogjáról!
A csokis narancsos karácsonyi fatörzs a franciák hagyományos karácsonyi tortája. Már nagyon régen csinálom, így a recept csak nyomokban hasonlít az eredetihez, de nálunk mindenki így szereti.
Hozzávalók:
1 liter tej
4 evőnanál édesítő
2 evőkanál jó minőségű kakaó
1 tábla keserű csokoládé
4 tojás sárgája
1 zacskó csokoládés pudingpor
10 dkg vaj
1 narancs
rum vagy narancslikőr vagy mind a kettő
Piskótatekercset sütök 6 tojásból. Recept itt.
A tejből kb 2 dl-t leveszek, a többibe beletördelem a csokoládét, elkeverem benne az édesítőt, és a narancs lereszelt héját, és felforralom, majd leveszem a tűzről.
A 2 dl hideg tejben elkeverem a pudingport, a tojássárgáját, a narancs levét, és a kakaót. Az egészet jól elkeverem a meleg tejjel, és lassú tűzön, állandó keverés mellett forrásig hevítem. Leveszem a tűzről, és hagyom hűlni. Amikor már langyos, elkeverem benne a vajat.
A piskótatekercset jól meglocsolom a rum és a narancslikőr keverékével. Ha nincs narancslikőr akkor csak a rummal, de ez nem kihagyható. A rum kihozza a narancs ízét. Ha nincs benne rum, nem lesz intenzíven narancsízű a krém, akármennyi narancs van benne. A piskótatekercset megtöltöm a a krémmel, kívül is bevonom vele. Elég lágy krém lesz, ezért a végtermék nem olyan szép, mint az eredeti recept, amiben nincs tej, de így jobban beszívja a tészta, és az egész krémesebb lesz. Ez a krém több, mint ami a tekercshez kell. A maradékot kis tálkában az asztalra teszem, és mindenki kenhet még belőle a tortájára. A fatörzset narancsszeletekkel díszítem, és tejszínhabot is adok hozzá.
A fehérjéből mandulás kétszersültet csinálok.