Egy újabb klassz recept a "Magyarország Cukormentes Tortája" Háziversenyről - ezúttal Ördögh Zsófia receptje van soron, a narancsvirágos-sárgabarackos mandulatorta.
Tészta:
Hozzávalók: 120 g durumbúza liszt, 120 g darált pörkölt mandula, 300 g eritritol, 12 tojás, 300 g vaj, szódabikarbóna.
Elkészítése: A tojásfehérjét az eritritollal kemény habbá verem. A vajat megolvasztom és a tojások sárgájával egyneművé keverem. Ezt a két részt óvatosan összekeverem, majd hozzákanalazom a liszt, a mandula és a szódabikarbóna keverékét.
175 fokon kb 30 percig egyben, vagy 3 részben (ebben az esetben természetesen nem kell 30 perc) megsütöm.
Narancsvirágos sárgabarackpép:
Hozzávalók: Fél kg sárgabarack, 10 dkg eritritol, szárított narancsvirág (a sárgabarack édesebb fajta volt), pici zselatin.
Elkészítése: a sárgabarackot botmixerrel pépesítek, majd az eritritollal, a narancsvirággal és a zselatinnal sűrűre főzöm.
Krém:
Hozzávalók: 250 g mascarpone, a sárgabarackpép 2/3- része, 4 dl cukrozatlan tejszín, 130g eritritol, 10 g zselatin
Elkészítése: A tejszínt kemény habbá verem és hűtőbe teszem. A kihűlt sárgabarackpépet összekeverem 200 g mascarponeval és a tejszínnel. 50g mascarponeba belekeverem a zselatint, majd enyhe lángon felolvasztom. Ezt is hozzákeverem a krém többi részéhez.
Összeállítás:
A tortalap szélét kb fél cm-es körben levágom, hogy kisebb legyen a torta, mint a kapcsos forma. Az alsó tortalapot beteszem a tortaformába, megkenem a sárgabarackpép 1/3- val, majd erre még egy tortalap. Következik a tejszínes krém kb 3/4 része, legvégül még egy tortalap. A maradék tejszínes krémmel megkenjük a tortát úgy, hogy a forma és a torta közé (azaz a torta oldalára) is kerüljön. Dermedésig hűtjük, legalább 5 órán át.
Dekorálás:
Miután megdermedt a torta, késsel körbevágjuk és kivesszük a formából. A tetejét megszórjuk mandulaszeletekkel és narancsvirággal, valamint darabokra vágott sárgabarackkal. Az oldalára is teszek szeletelt mandulát.