Cukkerberg

Az első nő bicóval a Föld körül

2013. szeptember 24. - kiskatka

Annie Cohen Kopchovsky volt az első nő, aki körbebiciklizte a Földet, és 118 éve épp ma érkezett meg sikeresen hosszú útja végén haza, Bostonba. Inspiráció egy kis mozgásra.

AnnieLondonderry.jpg

fotó és további infó itt

1894 előtt nem sok női sportoló létezett, de főleg nem olyan anya, aki körbebiciklizte volna a Földet. Annie Kopchovsky ezt alaposan megváltoztatta.

1870-ben született Rigában, ahonnan családja Amerikába emigrált. 1888-ban ment férjhez Max Kopchovsky-hoz és viharos gyorsasággal három gyermekük született. Annie Cohen Kopchovsky, felvett nevén “Londonderry”, önmagát szabadgondolkodású nőnek, vállalkozónak, atlétának és világjárónak aposztrofálta.

Utazása a helyi lapok szerint "egy nő által valaha megtett legkülönösebb utazás", odüsszeája Verne regénybe illően kezdődött. Két tehetős üzletember a helyi klubban fogadást kötött, hogy ha 15 hónap alatt körbetekeri a Földet, 5000 dollárt kap. Ezzel kívánták tesztelni a női túlélési képességeket, hogy képes-e egy nő a "férfiak világában" boldogulni, önmagáról gondoskodni, fizikálisan és mentálisan is megküzdeni a feladattal.

Annie felvette a kesztyűt és 1894 júniusában, 23 évesen útnak indult a bostoni városháza elől, egy váltóruhával és egy kis revolverrel felszerelkezve. A legenda szerint indulása előtt sosem ült biciklin, de nyeregbe pattant, és Bostonból kikarikázva háta mögött hagyta a fogadókat, a férjét, meg a kölyköket.

Szponzora, a Londonderry Lithia Spring Water Company kerek 100 dollárt fizetett neki azért, hogy a cég matricája szerepel a biciklin, és hogy felvegye a cég nevét. Ez sikeres stratégiának bizonyult, később pénzt az útja során azzal keresett, hogy hirdetéseket helyezett el a ruháján és a kerékpárján.

Mire Chicago-ba ért, lecserélte a szoknyáját nadrágra, a 20 kilós női biciklit pedig egy fele akkora súlyú férfi Sterling bicóra. New Yorkból Európába hajózott, 1894 december 3-n érkezett Le Havre városba, Franciaországba.

FrenchBikeLady.jpg

Párizstól Marseilles-ig 2 hétig tartott az út, mert mindenhol nagy feltűnést keltett. Aztán áthajózott Egyiptomba, onnan biciklivel Jeruzsálembe és Jemenbe kerekezett, majd ismét hajóra szállt Szingapúr felé. 1895 március 23-n érkezett vissza Amerikába, San Francisco-ba, ahonnan átkarikázott Los Angeles-be, hogy végül 1895 szeptember 24-n, 15 hónapos utazás után, sikeresen megérkezzen Bostonba.

Utazása után New Yorkba költözött, ahol újságíróként "Új nő"-ként írt cikkeket, történeteket. "Újságíró vagyok és egy új nő: hiszek abban, hogy bármit meg tudok tenni, amit a férfiak!" - írta egyik első cikkének felvezetésében.

Annie az 1890-es években még világszenzációnak számított, de neve gyorsan feledésbe merült. Utazásáról nemrégiben jelent meg könyv, ük-unokaöccse kezdeményezésére (Around the World on Two Wheels: Annie Londonderry's Extraordinary Ride), idén tavasztól pedig dokumentumfilm is látható The New Woman - Annie "Londonderry" Kopchovsky címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr965531080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása