Cukkerberg

Óriásbébi diabos anyától

2013. július 31. - kiskatka

Jasleen, Németország eddigi legnagyobb újszülöttje Lipcsében született most hétfőn 6110 grammal és 57,5 centiméterrel. A kislány édesanya terhességi cukorbeteg volt - írja a HVG és mutat a hírhez elrettentő fotókat a "kicsiről". Terhességi diabosok, meg cukorbeteg kismamák, sok-sok félreértés és ijesztő félinformáció. Tegyünk kicsit rendet.

Clipboard01_16.jpgJasleen

Jasleen, Németország eddigi legnagyobb újszülöttje a lipcsei egyetemi kórházban született július 29-én 6110 grammal és 57,5 centiméterrel. A kislány négy nappal idő előtt született, édesanya terhességi cukorbeteg volt.

Először is a terhességi cukorbetegség nem azt jelenti, ha egy cukorbeteg leányzó teherbe esik. A terhességi cukorbetegséget manapság egyre inkább terhesség alatt kezdődő 2-es típusú cukorbetegségnek nevezzük, amely a korábban nem cukorbeteg kismamáknál a terhesség második-harmadik harmadában jelentkezik.

Szerencsére minden kismamát ebben a kritikus időszakban elküldenek vércukor-ellenőrzésre, sőt terheléses vizsgálatra. Ha a vércukorértékek ilyenkor a kívántnál magasabbak, a vércukrok rendezése a terhesség fennmaradó időszakában azért nagyon fontos, hogy ne szülessen 6 kg-os gyermekünk.

6 kg-osan születni ugyanis nagyon problémás. Azon túl, hogy a kihordás és a szülés során problémák léphetnek fel (nem fér ki egyszerűen), a túlzott testméret okozhat légzési és keringési nehézségeket, a további cseperedésben pedig a testsúly komolyan terheli a fejlődő csontozatot, izomzatot, ízületeket, az egész anyagcseréről már nem is beszélve.

Hogy a vércukor miért pont ebben az időszakban borul fel, annak több oka van. Egyrészt sok esetben jelentősen nő a kismama testsúlya, ami terheli a szervezetet; másrészt pedig olyan hormonokat kezd el termelni a méhlepény, amelyek csökkentik az inzulinérzékenységet. A szervezetnek ezért egyre jobban meg kell dolgoznia azért, hogy az addig fenntartott normális vércukorértékeket elérje - ez sokaknak észrevétlenül sikerül, a terhességi cukorbeteg kismamáknak sajnos nem.

Ha terhességi cukorbetegként egy kismama nem foglalkozik a vércukraival, akkor azt kockáztatja, hogy gyermeke óriásira nő (azért nem ekkorára, de nagyobbra, mint az átlag, az sem jó). Többek közt azért, mert a csecsemőnek ebben az időszakban már van saját inzulintermelése. Ha magas az anya vércukra, akkor a fejlődő gyerkőc rengeteg cukrot kap a köldökzsinóron keresztül, amit aztán a saját inzulinja segítségével vadul beépít a testébe.

A lényeg viszont, hogy mindez elkerülhető! Ha egy terhességi diabos kismama odafigyel a vércukraira, az elfogadható mértékű  testsúlygyarapodásra, együttműködik a diabetológussal, dietetikussal, minden problémát meg tud előzni saját magának és a leendő gyerkőcének egyaránt! Tényleg!

Bár a cukoranyagcsere szülés után általában egy csapásra rendeződik, és a kismamák boldogan dobják sutba még a gondolatát is a diabétesznek, fontos tudni, hogy sajnos a későbbi élet során könnyen visszajöhet a cukorbetegség (2-es típus), gyerkőc nélkül is. Ezért fontos rendszeresen, évente megnézetni a vércukrot, akár a mi sátrainkban, ingyenesen, bármikor.

Ha pedig valaki cukorbetegen szeretne gyermeket, annak sincs manapság már semmi akadálya, csak már a fogantatás előtt jó vércukorértékeket kell tartósan fenntartani. Nálunk ugyanis a fent leírt problémák mellett a kezdeti magas vércukrok a nagyon korai fejlődésben okozhatnak gondot, ezt kell nekünk elkerülni. Országszerte vannak terhességi centrumok, ha valaki babát szeretne, mindenképpen első útja ide vezessen, még jóval a tervezett fogantatás előtt. Aztán babára fel, team-munkában! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr225435723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása