Cukkerberg

Az egészséges környezet alapjog

2013. július 03. - kiskatka

Szabó Máté ombudsman szerint az iskolarendszernek óriási felelőssége van abban, hogy a gyermekek egészséges környezethez való joga érvényesülni tudjon. Az általános alapjogi biztos a hivatala által szervezett konferencián beszélt erről múlt héten.

20101211_amp001.jpg

fotó

Szabó Máté ombudsman egyik idei projektjében a gyermekek egészséges környezethez való jogának érvényesülését vizsgálta: miként érvényesül ez a jog az iskolában és a súlyos szegénységben élő, hátrányos helyzetű gyermekek esetében; illetve milyen környezeti, egészségi ártalmaknak vannak kitéve a kicsik. Tette mindezt azért, mert 2012-től egy törvény kiemelt feladatává teszi a gyermekek jogainak védelmét. A felmérés eredményeiről múlt héten számoltak be.

Ha gyerekek és egészség, számomra elsőként ugrik be a cukorbetegség, a diabos gyerkőcök megfelelő ellátása és étkeztetése, valamint a megfelelő életmódnevelés és ennek következményeként a 2-es típusú diabétesz terjedésének visszaszorítása a felnövekvő generációban. De egy pillantás alatt világos lett, hogy naiv vagyok és a probléma sokkal mélyebb.

A csütörtöki konferencián az ombudsman hivatalának munkatársai ugyanis arról számoltak be, hogy Magyarországon a szegénységi küszöb alatt élő háztartások jelentős részében még napjainkban is problémát jelent a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer hiánya. Előfordul, hogy a szülők nem tudnak egészséges ivóvizet sem biztosítani a gyermeküknek.

Fórika László, a hivatal munkatársa az ombudsman telepvizsgálatának tapasztalatairól szólva a közművek hiányáról, alacsony komfortfokozatú házakról, közüzemi díjtartozásokról, munkanélküliségről számolt be. A vizsgált helyszíneken a 18 éven aluliak 55 százalékát (!) lehetett az éhezők közé sorolni - tette hozzá. Az MTI hír nem tér ki arra, hogy pontosan hol vizsgálódtak, de számomra nehezen emészthető, hogy egyáltalán van ilyen hely Magyarországon.

A probléma tehát sokkal mélyebb annál, hogy van-e rozskenyeres szendvics a büfében. Az érintett gyerekek alapvető higiéniai és táplálkozási hiányokat szenvednek el otthon, melyeket az iskolarendszer pótolhat(na), az ombudsman szerint felelőssége is pótolnia.

Szabó Máté bízik abban, hogy a témával kapcsolatos problémafelvetések megjelennek a közgondolkodásban és az oktatási rendszerben is. Én pedig abban bízok, hogy ennek farvizén bekerül a diabétesszel kapcsolatos problémakör is a köztudatba.

Mert ha már egészség, akkor a cukorbetegség nem maradhat ki. Hiszen a cukorbeteg étrend valójában a mindenki számára ajánlott, egészséges étrend. Az életmódnevelés pedig a legjobb lehetőség a felnőttkori krónikus problémák, így többek közt a világjárványként számon tartott 2-es típusú diabetes megelőzésére.

Kétségtelen, hogy előbb kell egészséges ivóvíz és bármilyen kenyér, mint teljes kiőrlésű kenyér. De ha már csináljuk, csináljuk jól.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr505388934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása