Mi jobbat lehetne készíteni az év első meleg nyári hétvégéjén, mint egy finom hűsítő gyümölcsleves? Anna legújabb receptje: eprek, sorakozó!
- 600 g eper
- 400 g natúr joghurt
- 200 ml tejszín
- 300 ml tej
- 200 g nyírfacukor
- 1 tk vanília kivonat
- 1 tk citromlé
- 25 g kukorica keményítő
- 450 ml víz
Elkészítés:
500 g megmosott, lecsumázott epret 450 ml vízzel, 1 tk citromlével és 200 g nyírfacukorral tegyünk fel főni. Amikor annyira megpuhult, hogy egy fakanállal könnyen szét tudjuk nyomni, húzzuk le a tűzről és merülő mixerrel dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, majd a joghurtot, amiben csomómentesre kevertük a keményítőt. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Várjunk amíg lehűl, majd tegyük a hűtőbe néhány órára. Én ezután még egyszer átkevertem a mixerrel, hogy jó habos legyen. Tálalás előtt a maradék 10 dkg epret kockázzuk fel és szórjuk a levesbe.
CH tartalom/100g | CH mennyiség a levesben | |
eper | 7,2g | 6 x 7,2g = 43,2 g |
natúr joghurt | 5,0g | 4 x 5,0g = 20 g |
tejszín | 3,0g | 2 x 3,0g = 6 g |
tej | 5,0g | 3 x 5,0g = 15 g |
nyírfacukor | 50g * | 2 x 50g = 100 g* |
kukoricakeményítő | 85g | 0,25 x x85g = 21,25 g |
Összesen: | 205,45 g CH |
Az adatok tájékoztató jellegűek, a végleges szénhidráttartalom nagyban függ a felhasznált alapanyagok tényleges szénhidrátértékétől, ezért kérlek mindig számolj utána.
* A nyírfacukor vagy xilit vércukoremelő hatása nem egységes, vannak egyéni különbségek a felszívódásban, hasznosulásban. Ökölszabályként 50g felszívódó és hasznosuló CH-t lehet számolni 100g xilitre, de érdemes személyre szabottan kikísérletezni, hogy esetleg több vagy kevesebb CH-t érdemes számolnod adott mennyiségre.