Cukkerberg

Tervezett változtatások az inzulinrendeletben

2013. április 16. - kiskatka

Dr. Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár március végén tett nyilatkozatában említette, hogy várhatóan májustól változtatnak az inzulinrendeleten. A most napvilágot látott tervezet alapján az analóg inzulinok 100%-os támogatásához 1-es típusú cukorbetegek esetén eltörölnék a HbA1c megkötést, míg 2-es típusú cukorbetegeknél három mérésből két alkalommal kellene 8% alatt lenni - ha pedig ez átmenetileg nem sikerül, fél év után lehet visszaállni az eredeti teljes támogatásra, 8% alatti érték esetén. A rendelettervezetet még el kell fogadni, a végleges változat a Magyar Közlönyben jelenik majd meg.

14947321-insulin-word-cloud-concept-with-great-terms-such-as-sugar-needles-diabetes-risk-blood-weight-pancrea.jpg

"A kormány hivatalos honlapján megjelent jogszabálytervezet elfogadása lehetőséget ad az analóg inzulinok 100%-os finanszírozásának folyamatos biztosítására az 1-es típusú cukorbetegeknél, tehát gyerekeknél is.

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2012 júliusától szakmai egyeztetést követően módosította az analóg inzulinok társadalombiztosítási támogatásának és rendelhetőségének szabályait. Az ágazati vezetés megvizsgálta a változást követő első félév adatait, és a szakmai szervezetek gyakorlati tapasztalataihoz igazodva a szabályozás további pontosítását javasolja. A módosított jogszabály a közigazgatási egyeztetést követően várhatóan május folyamán lép hatályba.

A jogszabálytervezet az érintett rendelkezések három lényeges ponton történő változtatására tesz javaslatot:

1.) A 1-es típusú cukorbetegeknél – beleértve a gyermekkori cukorbetegeket is – a jogszabálytervezet szerint lehetővé válik az analóg inzulinok 100%-os finanszírozásának folyamatos biztosítása.

2.) A 2-es típusú cukorbetegek esetében a szabályozás rugalmasabbá válik azzal, hogy a kiemelt támogatás fenntartásához a vércukorszint meghatározására jellemző értéknek (glikált hemoglobin szint) három mérés közül két esetben szükséges a nemzetközi adatok alapján elvárt 8%-nál alacsonyabb érték elérése és megtartása. Ennek az értéknek eddig mindkét mérés esetében 8% alattinak kellett lennie. A 8%-nál alacsonyabb glikált-hemoglobin szint elérésével biztosítható a megfelelő szénhidrátanyagcsere-kontroll, amely a szövődmények kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenti.

3.) A 2-es típusú cukorbetegek esetén a tervezet módosítani kívánja továbbá azokat a rendelkezéseket is, amelyek a célérték elérésének esetleges elmaradása miatt a támogatási mérték változására vonatkoznak. A módosítás értelmében, amennyiben sikerül elérni a célértéket, a beteg számára ismét 100%-os támogatással lesz rendelhető az analóg inzulin készítmény, és ez már fél év leteltével is lehetővé válik a jelenleg előírt 1 év időtartammal szemben."

OrientPress, HVG, Origo, DiabetesOnline, WebOrvos

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr175229229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása