Cukkerberg

D-vitaminnal a szívedért

2012. december 11. - kiskatka

"Kétharmaddal emeli a szívelégtelenség kockázatát és növeli számos más szövődmény rizikóját is a cukorbetegség" - harsogják a hírek ma reggel. Nem igazán indítanak be engem az ilyen hírek a mai borongós napon, ezért hogy pozitívat írjak, itt egy cikk, amely kapcsolatot talált az alacsony D-vitamin szint és az érelmeszesedés, azaz érelzáródás között. D-vitaminra és felelős vércukorkontrollra fel!

atherosclerosis.jpgHa az erek falán lerakódás képződik (plakk), akkor az erek beszűkülnek és
rugalmasságuk is csökken, így a véráramlás nem lesz megfelelő. Fotó.

A mostani cikk szerzői korábban kimutatták, hogy a D-vitamin a szívbetegség kifejlődésének alapvetően fontos tényezője. A D-vitamin ugyanis fontos az immunrendszer "takarítósejtjei", a makrofágok számára, melyek feladata a szervezetben bekebelezni, eltakarítani a hulladékot, elhalt sejteket, sejtdarabokat, törmeléket, kórokozókat, stb. Indíthatnak gyulladásos folyamatokat is, de ezzel ellentétes akciókat is, például megszüntethetik a kezdődő lerakódásokat. Attól függ, hogyan szabályozódnak, aktiválódnak ezek a sejtek.

A mostani tanulmányban 43 2-es típusú cukorbeteget hasonlítottak össze 25 nem cukorbeteg emberrel. A két csoport életkorban, nemben, testsúlyban megfelelt egymásnak, csak a diabetes volt különbség.

Azokban a vizsgált cukorbetegekben, akik D-vitamin szintje alacsony volt (30 nanogram/ml alatti), azt találták, hogy a "takarítósejtek" nagyobb arányban tapadnak ki az erek falára és indítanak el olyan folyamatokat, amelyek  elzáródáshoz vezethetnek.

Ugyanezt az emelkedett rizikót nem lehetett vérnyomásértékhez, koleszterinszinthez vagy akár testsúlyhoz kapcsolni, csak egyedül a csökkent D-vitamin szinthez (a vizsgált paraméterek közül, teszem hozzá). Egyelőre nem tiszta, hogy D-vitamin pótlás vajon képes megfordítani vagy megállítani a folyamatot, de a kérdés megválaszolására további klinikai vizsgálatokat kezdtek.

Addig is érdemes szerintem ügyelni a megfelelő D-vitamin szintre, elvégre annyi mindenhez kell. A napsütésben mozogni a legtutibb, csak most felejtős, azt majd tavasztól. D-vitamin-forrás lehet a tojássárgája, vaj, tejszín és a csukamájolaj, szardíniakonzerv, vitaminozott margarinok, csiperkegomba, zabpehely, búzacsíra, tej, tejtermékek, stb. A napi szükséglet az életkor, vagyis a csontosodási folyamatok szerint változó.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr784956803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása