Hortobágyi Anna karácsonyillatot tud főzni a levesbe, újabban pedig szaloncukor-recepteken töri a fejét - alig bírom kivárni, mire jut majd...! Addig is irtó finom sütőtökleves, a mézeskalács ízeivel, íme!
"Erre a "karácsony illatú" levesre igazán büszke vagyok! A sütőtököt megsütöttem, mielőtt a fahéjas-vaníliás-szegfűszeges alma mellé került volna a fazékba. A tejszíntől selymessé, a méztől (diabetikus) édessé, a mézeskalács fűszerkeveréktől pedig igazán ünnepivé válik. Már készíteni is öröm: olyan illatok lengedeznek tőle a lakásban, hogy az ember lánya mosolyogva forgatja a fakanalat. Lepjétek meg vele a családot, garantált a siker!
Hozzávalók:
- egy 1300-1400 g-os sütőtök, a héj és a magok nélkül 600 g (15,5g x 6 = 93g CH)
- 40 dkg illatos alma, tisztítva mérve (7g x 4 =28g)
- 1 l víz
- 200 ml tejszín (3g x 2 = 6g CH)
- 6 dkg diabetikus méz (pl. D'Arbo 84g x 0,6 = 50,4g CH)
- 5 dkg nyírfacukor (50g x 0,5 = 25g CH)
- 3 tk mézeskalács fűszerkeverék, cukrozatlan!
- 1 kk vaníliavelő
- 4 tk fahéj
- 4-5 szem szegfűszeg
És a tálaláshoz rengeteg fahéj!!! :-)
Szénhidrátérték összesen: 202,4 g
Elkészítés:
A sütőtököt vágjuk félbe. Távolítsuk el a magjait, daraboljuk fel és sorakoztassuk alufóliával bélelt tepsibe. Süssük meg.
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, a magházat távolítsuk el és tegyük egy lábasba. Öntsük fel egy liter vízzel, dobjuk bele a szegfűszeget, szórjuk bele a vaníliát és 2 tk fahéjat, és főzzük puhára.
A megsült sütőtököt (a héját eltávolítva) tegyük az alma mellé, öntsük hozzá a tejszínt és merülőmixerrel pürésítsük. Keverjük bele a többi fűszert és a nyírfacukrot, tegyük vissza a tűzre és melengessük össze, amíg egyet rottyan. Fahéjjal megszórva forrón tálaljuk."
Figyelem: a szénhidrátértékek csak tájékoztató jellegűek, a használt alapanyagoktól függnek,
ezért kérlek mindig ellenőrizd, számolj utána!