Cukkerberg

A fogtündér béta sejtet hoz

2012. október 09. - kiskatka

"Store a Tooth - Find a Cure"* néven indított programot egy amerikai cég, hogy egyrészt felhívja a figyelmet az őssejt-tárolás fontosságára és annak eddig kevésbé elterjedt lehetőségére, valamint támogassa az 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos kutatásokat. A program keretében arra biztatnak, tároltasd el náluk a saját vagy gyermeked fogában lévő őssejteket, a cég pedig cserébe nyeresége 50%-t az 1-es típusú diabetes gyógyítását célzó kutatásokra fordítja. Éljenek az őssejtek, vesszen a fogtündér.

*"Tedd el a fogad, hogy megtalálhassuk a gyógymódot", valami ilyesmi pongyola fordításban.

splash-SCFAC.jpg

Mert bizony őssejtek a fogakban is vannak, ezért legyen szó akár tejfogról, akár bölcsességfogról vagy bármilyen más kiműtött fogacskáról, kidobni nem érdemes - hívja fel a figyelmet a fogban lévő őssejteket tároló amerikai cég.

A "Store a Tooth - Find a Cure" kampány keretében a cég arra biztatja a szülőket, hogy gyermekeik tejfogát küldjék el nekik és a fogakból kinyert őssejteket a köldökzsinór-őssejtekhez hasonlóan tároltassák náluk. Cserébe a cég a bevétel 50%-t az 1-es típusú cukorbetegség gyógyítását célzó kutatások támogatására fordítja. Hogy pontosan mennyit, majd 2013 júliusában derül ki, a floridai gyerekdiab konferencián.

Az őssejtek olyan sejtek, melyek megfelelő behatásokra képesek átalakulni a szervezet szinte bármilyen funkcionális sejtjévé. Egy 2011-ben született tanulmány szerint a fogakból kinyert őssejtek képesek cukormennyiséget érzékelő és inzulint termelő sejtekké alakulni - vagyis elméletben akár vércukor-szabályozásra is képesek lehetnének. A tanulmányban 7-14 éves korosztály tejfogait vizsgálták, de bölcsességfogak is jók lehetnek akár.

Ezt lovagolja most meg a cég az 1-es típusú cukorbetegeket és hozzátartozóikat célzó kampányával. Az előzetes eredmények alapján akár indokolt lehet a saját szervezet sejtjeivel megegyező (nem testidegen) őssejtek tárolása, melyek segítségével a jövőben gyógyulást jelentő kezelésben lehet részünk. Ugyanakkor az őssejteknek nagyon sok fajtája van és bár irtózatos energiával folynak a kutatások a területen, sok esetben még eddig nem sikerült kellően biztonságos eljárást kifejleszteni és sokszor több a kérdés, mint a válasz. Pro és kontra rengeteg érvet lehet hozni.

Minden esetre a fogakban lévő őssejtek előnye, hogy rendkívül könnyű hozzájuk jutni (pl gyermekek esetén csak el kell tenni a tejfogakat) és sokkal egyszerűbben eltárolhatóak, mint a köldökzsinór-őssejtek. Néhány órás eljárás során az őssejteket kivonják a fogakból és lefagyasztják, hogy aztán a jövőben elérhető legyen egy esetleges őssejtterápia során.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr44820206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása