Cukkerberg

Remény az 1-eseknek

2012. augusztus 10. - kiskatka

Akár átütő sikert is hozhatnak az 1-es típusú cukorbetegség gyógyításában (igen, gyógyításában!) a massachusetts-i kórház berkeiben működő, sokat vitatott Dr Faustman vezette kutatócsoport legújabb klinikai kutatási eredményei! I-es fázisú klinikai vizsgálat során sok éve 1-es típusú cukorbetegeket kezeltek a klinikumban régóta használt TBC elleni oltással, mely a jelek szerint sikeresen csökkentette az inzulintermelő béta sejteket támadó, autoimmun folyamatok intenzitását, sőt még az inzulintermelés beindulására, növekedésére utaló adatok is születtek. Ezzel a korábbi, egereken elért hatást sikerült emberekben is kimutatni - igaz, egyelőre csak átmenetileg. A vizsgálatok a II-es klinikai fázisban folytatódnak tovább.

112252.jpg

mentőöv lehet

A Faustman labor 2001-ben publikálta egereken végzett kísérletei eredményeit, mely szerint az ún. tumornekrózis-faktor (TNF) növelésével csökkenteni lehet az autoreaktív, azaz tévesen az inzulintermelő béta sejteket pusztító T sejtek számát. A csökkenő autoimmun folyamat következményeként a még meglévő béta sejtek utat kapnak a regenerálódásra és az inzulintermelés helyreáll, a cukorbetegség pedig megszűnik.

Megannyi ígéretes eredmény kapcsán kiderült már, hogy rágcsálók esetén egészen minimális maradék sejttömeg is elegendő az inzulintermelés regenerációjához - ellentétben az emberrel. Ezért is annyira meglepő, ha a jelek szerint rágcsálókban és emberben hasonló eredményeket értek el a kutatók.

A klinikai kísérlet során az évtizedek óta használatos, TBC elleni oltást használták (BCG vakcina). A BCG vakcináról ugyanis ismert, hogy képes emelni a szervezet által termelt TNF mennyiségét. A vizsgálatban hat 1-es típusú cukorbeteg vett részt, akik átlagosan 15 éve cukorbetegek. 20 héten keresztül hárman közülük vakcinát kaptak, hárman pedig placebot, hogy ki melyiket, mind a beteg, mind az orvos számára ismeretlen volt. A kezelés során folyamatosan monitorozták a kísérletben résztvevők autoreaktív T sejt szintjét; a reguláló, autoimmun folyamatokat csökkenteni képes T sejtek szintjét; valamint a C-peptid szintet, ami a szervezet inzulintermelését hivatott mutatni.

A kísérlet időtartama alatt a három vakcinával kezelt beteg közül kettőnél kimutathatóan csökkent az autoreaktív T sejtek száma és nőtt a reguláló T sejtek száma, ami az autoimmun folyamat csökkenésére utal. Továbbá, ugyan csak átmeneti rövid ideig és nem túl nagy mértékben, de kimutathatóan nőtt a C-peptid szint, ami az inzulintermelés visszaállását, növekedését mutatja

Kicsit zavaró, hogy a nem vakcinával kezeltek között is volt egyvalaki, aki hasonló paramétereket produkált. Viszont róla meg kiderült, hogy a 20 hetes időszak alatt vírusfertőzésen esett át, amely a vakcinával kezeltekhez hasonló módon növelhette a TNF szintet - így ez a cukorbeteg nem jelent igazi placebo kontrollt.

Az eredmények nagyon izgalmasak, ugyanakkor rengeteg kérdést vetnek fel. Például igaz lehet-e, hogy több évtizednyi 1-es típusú cukorbetegség után, bőven az ún. mézeshetek lejártával még képes a szervezet az inzulintermelést helyreállítani pusztán az autoimmun folyamat blokkolásával? A Faustman labor szerint igen (erről egy korábbi posztban már írtunk), bár kísérleti eredményeiket vitatja a szakma. Továbbá lehetséges-e a tapasztalt rövid, átmeneti hatást állandósítani? Végül pedig ami működött két emberen, vajon működik-e majd sok-sok emberen?

A kutatók minden esetre abban bíznak, hogy gyakoribb és magasabb dózisú BCG kezelés segíthet a rövid átmeneti javulást kitolni és tartós eredményt elérni. Mindehhez már előkészítés alatt van a II-es fázisú klinikai vizsgálat, mely remélhetőleg választ fog adni a többi bizonytalanságra is.

Az eredeti tudományos cikket itt lehet elérni, angol nyelvű interjú Dr Fautmannal itt, az index.hu cikke pedig itt van. Hogy mit jelentenek általában a különböző klinikai fázisok, azt például itt találod meg röviden.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr634704516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

makika65 (törölt) 2012.08.10. 17:58:23

a kettesre mikor kerül sor????????????

a sok fegyver helyett pl :erre kellene pénzt fordítani!!!!!!
süti beállítások módosítása