Cukkerberg

Tiptop flip-flop

2012. július 11. - kiskatka

A cukorbeteg lábnak nyáron két "ellensége" támad: az egyik a szemölcs/keményedés/gombás fertőzések eltávolítására használatos csodatapaszok (erodálhatja a lábujjunkat is, keresd a figyelmeztetéseket a dobozon), a másik pedig a flip-flop papucs. A flip-flop papucsok nem adnak megfelelő alátámasztást a lábnak és semmilyen védelmet nem nyújtanak a lábujjaknak - ezért viseletük maximum napi néhány órára javasolt. Ortopéd orvosok tanácsai következnek, némi diabétesz hozzáköltéssel.

flip_flops.jpg

fotó innen

Őszinte leszek: én szeretem a flip-flop papucsot. Szellős, kényelmes, rugalmas. Szerencsére a szakértők sem tiltanak tőle, szerintük is nyárra tökéletes viselet - de csak átmenetileg. Például a strandra kimenni, majd hazajönni. A probléma az egész napos, folyamatos flip-flop viseléssel kezdődik. 

A flip-flop ugyanis szinte semmilyen alátámasztást nem ad a lábnak és a csillapítása is nagyon kicsi vagy egyenesen nulla. Tartós viselete ezért megterheli az ízületeket, ínakat, a láb rengeteg apró csontocskáját, a talpboltozatot, de akár a boka, térd, sőt még a hát fájdalma is visszavezethető egy széttiport flip-flop papucsra. Különösen érzéskiesés esetén (neuropátiás cukorbeteg láb) érdemes inkább biztosabb tartású szandált választani. A flip-flop viselés leggyakoribb "eredménye" az ún. talpi bőnye vagy latin nevén plantar fasciitis, mely aktív sportolók esetén is gyakran előfordul és a talpon végighúzódó ín túlterheléséből adódik. Gyakori tünete, hogy felkeléskor, az első lépések során fáj a legjobban, járásra kicsit javul. De a fájdalmat nem érdemes negligálni, mert jó eséllyel csak rosszabb lesz.

A szabadon kikandikáló lábujjak megannyi hatásnak vannak kitéve. Ezt nem is részletezem, elég, ha mindenki csak a legutóbbi nagylábujjas kőberugását felidézi... Cukorbetegen minden sebet, sérülést érdemes figyelemmel követni, amíg megnyugtatóan meg nem gyógyul Ha nem megy magától, akkor irány az orvos - az időben kezelt sebek amputációt előzhetnek meg egy neuropátiás lábnál. Erről már sokat írtunk. Viszont amire kevésbé szoktunk gondolni, az a naptej! A lábfej ugyanúgy le tud égni, mint bármilyen más testrészünk, míg egy meleg nyári napon folyamatos napsütésnek vannak kitéve. A szakemberek minimum 30-as faktort ajánlanak.

Mindent összevetve nem kell feltétlen sutba dobni a flip-flopot! Tanácsok ortopéd orvosoktól:

  • lehetőség szerint minőségi papucsot vegyünk, a puha bőr a legjobb választás
  • fontos, hogy a talprész rugalmas legyen, de azért az már túlzás, ha már teljesen félbe lehet hajtani a papucsot
  • válasszunk olyan méretet, hogy ne lógjon le a láb sem elöl, sem hátul
  • a flip-flopot nagyon ajánlják strandra, uszodába, öltözőbe, mezítlábazás helyett
  • viszont nem alkalmas mindennapi viseletre, hosszú gyaloglásra, sem olyan tevékenységekhez, ahol a láb nagy sérülésveszélynek van kitéve
  • lehetőség szerint minden évben legyen új papucs és főleg akkor váljunk meg a tavalyi kedvenctől, ha már világosan láthatóan széttapostuk és eldeformálódott
  • nagyon gyakoriak a flip-flop papucsos sportsérülések - mert nem túl ideális a mocorgáshoz

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr304634654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása