Újabb recept Béres Anditól!
Hozzávalók:
- 15 dkg magas kakaótartalmú csokoládé (pl Lindt 70% feketecsoki 17g x 1,5 = 25,5g)
- 2 dl 10 %-os tejszín (3g x 2 = 6g)
- édesítő, nyírfacukor ízlés szerint (100g nyírfacukorban 50g szénhidrát van)
- 1 narancs reszelt héja és facsart leve
- opcionális: konyak, rum, esetleg aroma
- hempergetéshez: kakaó, darált dió, mandula, szezámmag
Szénhidrát összesen: ~32g plusz hempergetéshez, édesítéshez használt anyagok
Elkészítés:
A csokit kockákra tördelve összeolvasztjuk a többi hozzávalóval. 2 órára hűtőbe tesszük és dermedni hagyjuk. Kis gombócokat formálunk és az általunk választott „bundában” meghempergetjük. Közepére kerülhet mandula, mogyoró, marcipán, meggy, aszalt gyümölcs is! Hempergethetjük pirított szezámba! Nagyon finom a roppanós mag és a lágy, olvadó csoki trüffel.
A magas kakaótartalmú, jó minőségű csokoládék alacsony szénhidráttartalommal rendelkeznek, zsírtartalmuk miatt pedig glikémiás indexük, azaz vércukoremelő hatásuk is kicsi. Hátulütőjük a magas kalóriatartalom, de vércukor szempontjából rendben vannak, cukorbetegek is fogyaszthatják a megengedett kalória- és szénhidrátmennyiségeken belül. Viszont ahány csoki, annyiféle szénhidráttartalom - kérlek mindig számolj utána és ellenőrizd a fenti számítást.