Cukkerberg

Cukrom, cukrom...

2012. május 03. - kiskatka

HbA1c. Ezt a kódot minden cukorbeteg ismeri (ha mégsem, magyarázat legalul), főleg hogy mostanában a hírekből köszön vissza. Tényleg annyira jó, mint amennyire fontos és hogyan lehet megsaccolni?

Clipboard01.png

HbA1c érték a szokásos módon, százalékban megadva, az új eAG érték mmol/mol-ban, és az ezeknek megfeleltethető átlagos mért vércukorértékek az itthon használatos mmol/l mértékegységben

A közelmúltban nagy nemzetközi felmérés készült (A1C-Derived Average Glucose, ADAG), melyben minden eddiginél több vércukoradatot gyűjtöttek össze, mégpedig nem kimazsolázott értékeket, hanem folyamatos cukormonitor értékeket. A tanulmány végre minden kétséget kizáróan kimutatta azt, amiben igazából eddig is hittünk: a HbA1c érték valóban megfelel a valós átlagos vércukorértéknek, azaz tényleg hűen mutatja az átlagos cukorkontrollt az elmúlt 1-2 hónapra. (Persze továbbra is igaz, hogy az átlag azért nem minden, a HbA1c hibája, hogy a kilengéseket nem képes megmutatni, hiszen 8 az átlaga a 6 és 10 közötti értékeknek, valamint a 2 és 14 közötti értékeknek is, bár a kettő azért nem ugyanaz).

Most már biztosan tudjuk tehát, hogy a HbA1c érték megfeleltethető az átlagos mért vércukroknak. Így viszont érdemes lenne a nehezen értelmezhető százalék helyett valami könnyebben értékelhető módon megjeleníteni, mondjuk ahogy a vércukormérő is mutatja az éppen aktuális cukorértéket. Erre született meg az új mutató, a számolt átlagos vércukor vagyis eAG (estimated Average Glucose). Az eAG értéket egy ideje itthon is megjelenítik a laborleleteken a hagyományos százalékos érték mellett, de sajnos ott vagyunk, ahol a part szakad, mert mértékegysége mmol/mol, azaz megint nem mond semmit a mindennapokban.

Szóval nincs mese, számolni kell! A százalékos HbA1c, az új labormutató mmol/mol-ban és az átlagos mért vércukorértékek átszámíthatóak. Ehhez segíthet a fenti táblázat, vagy a Wikipedia ide vonatkozó cikkének kicsit bővebb palettája, esetleg az ADAG oldal kalkulátora. Ez utóbbinál A1c-ből kalkulálhatsz átlagértéket (A1c to eAG) vagy fordítva (eAG to A1c), a végeredményt pedig kérheted az amerikai mértékegységben (mg/dl) vagy az itthoniban (mmol/l). Amerikai oldalról lévén szó a tizedesjegyet pont jelöli, vessző helyett pontot írj! Ha pedig valaki szereti a kihívásokat, fejben is számolhat: 28,7xA1C – 46,7 = eAG.

A célérték pedig - a szövődményeket tekintve nagy általánosságban - továbbra is 7% alatti A1c, azaz 50 mmol/mol eAG vagyis 8,6 átlagcukor. Csekkold le a gépedben, merre tartasz!

***********************************************

Minden ember vérében pedig 20-30 trillió vörösvértest kering, minden egyes vörösvértestben pedig több száz hemoglobin molekula található. A hemoglobin hem nevű molekulák és globin nevű fehérjék komplexuma, feladata a légzési gázok szállítása a vérben. A keringésben jelen lévő hemoglobin és cukormolekulák véletlenszerűen ütköznek, és ha az ütközés megfelelő erővel és szögben történik, a cukor hozzákötődik a hemoglobinhoz - ezt nevezzük cukor kötött hemoglobinnak, röviden HbA1c-nek. Mivel az ütközés véletlenszerű, minél magasabb a vércukorszint, annál több cukormolekula és hemoglobin fog ütközni és megnő a cukor-kötött hemoglobin mennyisége. Vagyis a cukor-kötött, azaz glikált hemoglobin százalékából következtetni lehet az elmúlt időszak átlagos vércukorértékeire. Mivel pedig egy vörösvértest átlagosan 120 napig kering a vérben, a százalékos érték az elmúlt 2-3 hónapra ad átfogó képet a cukoranyagcseréről.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr54309032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása