Cukkerberg

Inzulintámogatás és annak változása - kérdésekkel

2012. április 23. - kiskatka

Nagy port kavaró tervezet látott napvilágot ez év elején az analóg inzulinok támogatásának megváltoztatását illetően. A tervezetet több szakmai szervezet is támadta, minek következtében egyeztetések kezdődtek a jogszabályokat alkotó szervekkel. A tárgyalások mostanra lezárultak, a legújabb (és feltehetően végleges) szabályozások pedig elérhetőek itt. A rendeletben történt most szombati változásokat sárga kezek mutatják, ha a korábbi változatot már sikerült végigbogarászni, csak a változtatásokat érdemes nézned. A mostani verzió a szakma egyetértésével készült.

ELI-LILLY-INSULIN-PEN.jpgfotó innen

A jelenlegi, legfrissebb rendelkezések szerint az analóg inzulinokat (lsd gyógyszer a szövegben) kiemelt támogatásra a továbbiakban a következő feltételekkel lehet felírni:

 „Felnõtt beteg esetében a gyógyszer alkalmazása egy év után csak akkor folytatható, amennyiben a megfelelõ szénhidrátanyagcsere-háztartás (HbA1c<8,0%) a szakorvosi javaslat kiállítását megelõzõ fél éven belül legalább két mérés alapján fenntartható volt."

Tehát az eredetileg tervezett 7%-os HbA1c határ 8%-ra módosult, ami sokkal reálisabb. Legalább sikerült harmonizálni az inzulinpumpa felírásának kritériumával - így nem lehetséges, hogy valakinek van inzulinpumpája, csak bele való analóg inzulinja nincs. Ugyanakkor kétségtelenül közel sem oldódott meg sokak problémája, elég szűk tud lenni a 8% is.

Fontos, hogy vannak kivételek:

"A gyógyszer alkalmazása a HbA1c értéktõl függetlenül akkor is folytatható, ha a betegnek legalább egy – az orvosi dokumentációban feltüntetett – súlyos, az elhárításhoz külsõ segítséget igénylõ hypoglikaemiás eseménye volt."

"18 év alatti beteg esetében a gyógyszer alkalmazása egy év után csak akkor folytatható, amennyiben a szakorvosi javaslat kiállítását megelõzõ hat hónapban mért HbA1c értékek átlaga legalább 2,0% ponttal alacsonyabb a korábbi humán inzulinnal végzett intenzív-konzervatív kezeléshez képest, vagy a HbA1c<8,0%."

Azaz 18 év alatt nem ragaszkodnak a 8%-os HbA1c-hez, de szükséges, hogy analóg inzulinnal a cukoreredmény minimum 2,0%-kal jobb legyen, mint a korábbi beállítással. Ami egyébként nem kevés javulás.

A rendelet szerint ezeket az előírásokat 2012. július 1-jétõl kell alkalmazni azzal, hogy amennyiben a szakorvosi javaslat kiállítását megelőző fél évben nem áll rendelkezésre két mérés, úgy a két utolsó mérés eredményét kell figyelembe venni. Kérdéses számomra, hogy most július 1-től visszamenőlegesen kell-e nézni a korábbi HbA1c értékeket, vagy pedig az 1 éves "türelmi idő" most indul. Ha a rendelet célja a cukorbetegek "megregulázása" (mert ez szerepel a kommunikációban), akkor a mostani indítás lenne ésszerű, és jövő ilyenkor lenne kérdéses, hogy lehet-e analóg inzulint felírni vagy sem.

Továbbá kérdés számomra, hogy mi lesz azokkal, akik nem esnek bele a 8% alatti kategóriába. Rémhírek és híresztelések szólnak arról, hogy elveszik az analóg inzulint és helyette marad a hagyományos humán inzulin. Nem világos számomra, hogy tényleg így van-e, vagy pedig továbbra is hozzá lehet majd jutni az analóg készítményekhez, de csökkentett támogatással (és ha igen, mennyivel csökkentett támogatással). A hírek szerint tablettás betegek esetén a készítmények jelenlegi 100%-os támogatása csökkenhet 50, illetve 70%-ra.

Apróbb, de mégis további fontos változtatás, hogy a szakorvosi javaslat érvényességi ideje a korábbi 1 év helyett fél évre csökken, így minimum fél évente szükséges lesz felkeresni a diabetológiát, receptekért vagy szakorvosi javaslatért.

A tapasztalatom az, hogy egyelőre nehéz tisztán látni, miközben hullámokban terjed a pánik (és a butaság is). Sorozatban jelennek a cikkek (1, 2, 3, 4, 5, 6) változatos elírásokkal, félreértelmezésekkel. Sok a kérdés és a bizonytalanság, ha többet tudunk, megírjuk. Addig is ha a rendelkezéseket okosabban tudod olvasni vagy többet tudsz, írj nekem!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr874467996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elijah_Baley 2012.04.23. 19:53:26

receptekért havonta kell szaladgászni a továbbiakban, ez valami hatalmas könnyítés az eddig 3 hónappal szemben.
nekem amúgy kb mind1, pestiként abban kényelmes helyzetben vagyok h tíz perc sétára melózom a diabközponttól, de lehet, ideges lennék ha kunszentmiklósról kéne bevánszorognom 3* gyakrabban emiatt...

dayaxx 2012.04.24. 16:19:30

Jó lenne, ha össze tudnátok gyűjteni, hogy mit ki írhat fel és mennyi időre, én a következőkről tudok:
A gyógyászati segédeszközöket (tű, tesztcsík) csak háziorvos írhatja fel az inzulint felírhatja a diabetológus és a háziorvos is, de utóbbi csak javaslatra, a javaslat fél évre szól
Elvileg 1 vényre csak 1 havi adagot lehet fel és felírhat 3 havi adagot egyszerre, de a vényeknek van érvényessége, vagyis csak az adott hónapban lehet kiváltani, amikorra szól.
Vagyis akárhogy is számolom évente minimum 4-szer kell háziorvoshoz menni és minimum 2-szer diabetológiára, ami az intézetek nyitva tartását és kiszolgálási metódusát ismerve kb 6 nap szabadságot jelent.
süti beállítások módosítása