Cukkerberg

"Kígyónak lábsó..."

2012. április 06. - kiskatka

Most, hogy a szemet érintő problémákat kiveséztük, a Diabetes UK szervezettel kart öltve a lábakra szeretnénk fókuszálni néhány poszt erejéig. Egészen ijesztő statisztikák vannak ugyanis - a világon minden 30. másodpercben (!) végeznek alsó végtag amputációt diabétesz miatt és átlagban 30-szor nagyobb esélyünk van ilyen műtétre cukorbetegen, mint nem cukorbetegen... Ha ijesztőek is a számok, sose felejtsük, ebben aztán mindenki benne van, az elmaradottabb régiók és a magukra nem ügyelő cukorbetegek is. A fő üzenetünk, mint mindig: a lábat érintő problémákról tudni kell, de több évtized alatt alakulnak ki és jó cukoranyagcserével megelőzhetőek, figyelmes lábápolással pedig a kezdődő problémák kezelhetőek! Erre biztatunk mindenkit.

tumblr_lmivyo5Mts1qa2vz7o1_500.jpg

A cukorbeteg láb (diabéteszes láb) fogalom. Több évtized alatt alakul ki, ezért gyermekeket nem nagyon érint, inkább felnőtt 2-es típusúakat, illetve több évtizede magasabb cukrokkal rendelkező 1-es típusú cukorbetegeket. Érdemes megjegyezni, hogy a diabéteszes láb nem egyenlő az esetleges átmeneti rossz cukrok okozta lassú vagy problémás sebgyógyulással, ami a vércukorszint rendezésével rendre megoldódik. Sajnos a diabéteszes láb tünetegyüttes nem vagy csak alig-alig visszafordítható, még jó vércukrokkal is plusz figyelem és kezelés szükséges. Amíg gyerekként a láb törte be a cipőt, addig felnőttként sajnos megfordulhat ez trend.

A diabéteszes láb kialakulása két okra vezethető vissza: a végtag ereinek szűkületére és a végtag idegeinek elváltozására. Az idegeket érintő problémát neuropátiának nevezik (neuron=idegsejt, neuro-pátia=idegsejt-probléma). A neuropátia a cukorbetegek 26%-t érinti és a lábujjakon, ritkábban a kéz ujjain kezdődik. Zsibbadás, hangyajárás, érzéskiesés jelezheti a kezdetét, de egyeseknél pont ellenkezőleg, szuperérzékenység alakul ki, például a láb kisujján, ahol hozzáér a cipő. Idővel a tünetek változnak, kialakulhat bármilyen lehetséges kombináció, a teljes érzéskieséstől az extra érzékenységen át a konstans fájdalomig.

A neuropátia önmagában nem okoz amputációt, de elősegíti azt az érzéskiesés miatt. A fájdalom ugyanis nem eredendően rossz, hanem figyelmeztetés a szervezetnek, hogy valami nem ok. Ha nincs fájdalom, nem vesszük észre a sérüléseket, sebeket, melyek a gyenge keringés miatt fájdalom nélkül elfertőződhetnek. Sőt, a láb apró finom csontocskái is törhetnek anélkül, hogy érzékelnénk azt, gyógyulásuk pedig szintén a keringési problémák miatt kérdéses. Sajnos a diabéteszes láb egészen másként működik, mint egy egészséges. Egy kezeletlen fertőzés akár 1-2 nap alatt észrevétlenül elterjedhet és ha máshogy nem lehet megállítani vagy visszafordítani, csak az amputáció marad... Ha viszont pótoljuk az idegek működését ésszel, megelőzhetjük a drasztikus műtétet - erre vannak a rendszeres érzésvizsgálatok és a napi otthoni lábellenőrzés. Meg persze a jó cukoranyagcsere, ami mindig, minden esetben csak jót tehet.

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr624309012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása