Cukkerberg

BioHub: a megoldás (?)

2013. március 07. - kiskatka

Nagyon reményteli fejlesztést mutatott be a héten a Diabetes Research Institute (DRI) kutatóintézet. A DRI célja - csak így egyszerűen - az 1-es típusú cukorbetegség gyógymódjának megtalálása, a most világot látott BioHub nevű fejlesztésüket pedig a régen várt megoldási lehetőségnek mondják. Én inkább stratégiának nevezném, de kutató szívem így is felujjong: végre egy rendszer-szemléletű megközelítés, ami egyesíti az eddigi eredményeket és a még folyó kutatásokat egy betegség valós megoldása érdekében.

biohub_1.jpg

BioHub a tenyérben

1-es típusú cukorbetegségben a szervezet inzulintermelő sejtjei autoimmun folyamatban elpusztulnak. Ha gyógyítani akarjuk, akkor pótolni kell az inzulintermelő sejteket és blokkolni az autoimmun folyamatot, miközben olyan környezetet kell biztosítani a béta sejteknek, hogy elláthassák a feladatukat (vércukorszint érzékelése és ennek megfelelően inzulintermelés).

A tervezett BioHub egy mini-szervecske, mely képes lehet minden kritériumot teljesíteni. Nagy vonalakban így néz ki:

1. Végy egy olyan anyagot, amit be lehet ültetni az emberi szervezetbe. Azaz nem gyullad be, nem lökődik ki és még csak nem is tokozódik be, vagyis nem okoz szöveti burjánzást maga körül. Ilyen anyagokra már van példa, egy mezei protézisnek mindezt tudnia kell.

2. A megfelelő alapanyagot tedd szivacsossá, hogy abban a sejtek egyrészt megtapadjanak, másrészt legyen helye az apró vérereknek is, amelyek a sejtek számára a légzési gázokat és tápanyagokat szállítják. Lehetőleg vond be a szivacsos hálót olyan anyaggal, amely az érképződést serkenti.

3. Végy egy csomó inzulintermelő sejtet. Inzulintermelő sejteket manapság halott donorból lehet szerezni leginkább, de érhető okokból csak limitált mennyiséget. Ezen felül megfelelőek lehetnek még sertésből izolált béta sejtek, de az igazi távlati cél az őssejtek felhasználása. Az őssejtek ugyanis olyan sejtek, melyek miközben korlátlanul képesek önmagukat megsokszorozni, bármilyen más sejtekké is alakulhatnak. Akár inzulintermelő sejtekké is.

Nagyon sokan és sokfelé kutatják a módját, hogyan lehet őssejtből igazi béta sejtet létrehozni, vannak nagyon jó eredmények is, de a klinikai felhasználás még várat magára. A probléma ugyanis ezeknek a készítményeknek a tisztasága. Ha a beültetés során egyetlen sejt is marad a sok millióból, amely megőrzi őssejt jellegét, akkor a szervezetben később átalakulhat bármivé (pl csontképzésbe kezd) vagy korlátlanul osztódhat és tumort képez (azaz rákot okoz). Vagyis nem játék, az őssejtek ilyen irányú felhasználása jelen pillanatban még nem lehetséges, de idővel könnyen elképzelhető.

4. Gondoskodj arról, hogy az inzulintermelő béta sejteket ne pusztítsa majd el az immunrendszer. Erre is több lehetőség mutatkozik: be lehet pakolni ebbe a mini-szervecskébe olyan sejteket, amelyek gátolják az immunrendszer támadását; be lehet csomagolni olyan anyagokat is, amelyek szervbeültetéskor használunk a klinikumban az immunrendszer gátlására - itt csak a BioHub belsejét gátolnánk; aztán be lehet csomagolni az egész szervecskét is olyan anyagba, mely elrejti vagy megvédi az immunrendszer elől. Nem kis erőfeszítések folynak ezen a területen sem, a becsomagolásra is vannak már megoldások.

5. Az így elkészült miniszervet pedig tedd be valahová a szervezetbe. Az eredeti helyszín, a hasnyálmirigy a legkevésbé sem alkalmas erre, mert tele van emésztőenzimeket termelő sejtekkel (többek közt). Mintha aknamezőre tennél gyerekágyat. Béta sejt beültetéskor a májvénát célozzák meg, de ehhez a BioHub túl nagy. Ezért a fejlesztők alternatív helyet keresnek a szervezetben, ami jó eséllyel a hasüreg lesz valahol.

A BioHub-ról készült tájékoztató videót itt lehet megnézni.

Látható, hogy még bőven van mit tenni a széles körben használható megoldás érdekében, de minden egyes pontnál vannak eredmények, nagy erővel folynak a kutatások, fejlesztések és az irány nagyon jó. A BioHub elsősorban 1-es típusú cukorbetegeket céloz, de a 2-es típusúak egy részének is hasznos lehet majd, ha egyszer realizálódik. Hátha egyszer pont annyira természetes lesz, mint manapság az inzulinpumpa.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr205121034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása