Cukkerberg

Ombudsmannál az inzulinrendelet

2012. május 11. - kiskatka

A szakmai érvek kifulladásával jogorvoslat is elképzelhető? A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az ombudsmanhoz fordult az április 21-én a Magyar Közlönyben megjelent, a cukorbetegek ellátásához, életéhez elengedhetetlenül szükséges inzulin támogatásának csökkentésével kapcsolatos rendelet miatt. Emellett, a cukorbeteg bíró és blogger, CukrosKata, szintén hátrányos megkülönböztetésnek és az Alaptörvénnyel ellentétesnek minősíti a rendeletet frissen közzétett szakmai álláspontjában. 

Írtunk róla többször: a felmerülő kérdéseinkről, a kapott válaszokról, majd az egész rendeletről összefoglalót, végül kértünk és kaptunk véleményeket cukorbetegektől. A rendelet ugyanis a modern, ún. analóg inzulinok támogatását adott vércukorértékek eléréséhez köti. A vércukorszint rendezése azonban a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem csupán a diéta betartásától vagy be nem tartásától függ - elképzelhető, hogy az orvossal együttműködő és krónikus betegségét nem elhanyagoló betegek az előírtnál magasabb vércukorértékeik miatt hátrányt szenvednek a rendelet következtében.

scale-of-justice.jpg

fotó innen

A TASZ szerint az inzulintámogatás változásának rendelkezése "igazságtalan" és "etikátlan", ezért az ombudsman segítségét kéri.

"A TASZ beadványban kérte, hogy az alapvető jogok országgyűlési biztosának hivatala vizsgálja meg a jogszabályt, mert az az egyenlő bánásmód követelményével ellentétes. A rendelkezés kizárólag a cukorbeteg személyek esetében ír elő ellenőrzést, más életmóddal is szorosan összefüggő betegségek esetében nem. Ennek más oka nem igen látszik, pusztán az, hogy ez esetben rendelkezésre áll mérőeszköz."

A beadványhoz szorosan köthetően cukorbeteg bíró és blogger, CukrosKata, szintén megfogalmazta szakmai álláspontját és azt a TASZ-hoz eljuttatta.

"Az új rendelkezés a modern kezelést csak annak a cukorbetegnek biztosítja, akinek a negyedévente elvégzett  HbA1c vizsgálat során a vércukorszintje az ott meghatározott mértéket nem haladja meg. Azon túlmenően, hogy orvosilag bizonyított tény, hogy a vércukorérték nem kizárólag az életmód függvénye, nem lehet eltekinteni attól a körülménytől, hogy más betegcsoportok esetében is függhet az egészségi állapot, a betegség kialakulása, vagy szinten tartása az orvos által előírt életmódbeli, táplálkozási szabályoktól, a kezelés minőségét mégsem teszik ettől függővé.

A fentiekre tekintettel az a szabályozás egyértelműen hátrányos megkülönböztetésnek minősül, és a fentieken túlmenően  Magyarország Alaptörvénye XV. Cikk (1) és (2) bekezdésébe ütközik"

Várjuk a fejleményeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr884502036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laciii 2012.05.11. 16:39:33

Mondjuk elvileg a cigin sem véletlen a jövedéki adó, szóval a megkülönböztetés kifogás elbukott.

Németh András 2012.05.11. 16:56:58

@Laciii: próbálom hogy te is értsd: szóval az a hátrányos megkülönböztetés ha a cigire a jövedéki adót csak akkor kell fizetned ha a pömpölőd rövidebb mint 12 centi... nem az hogy jövedéki adó van rajta

és ha most újraolvasod a posztot akkor látni fogod hogy nem az a gond hogy kap-e vagy nem kap támogatást hanem hogy olyan feltételekhez kötik a támogatást amely a nálam okosabbak szerint nem kizárólag az egyén viselkedésén múlik

így vágod már?

komplikato 2012.05.11. 17:50:36

Vajon akik a szabályt kidolgozták ennyire nem értenek hozzá vagy simán csak merő anyagiasság okán gondoltak kiszúrni egy csomó emberrel? Nem kellett volna megkérdezniük bárkit akinek lövése van a témáról? Bár az erre nem volt szokás soha, hogy szakembert bármiről megkérdeznek ...

2012.05.11. 18:04:31

@Németh András: Azt mondjuk nem vágom, hogy miért probléma az, hogy aki magasról tesz az egészre, az miért is kapjon támogatott gyógyszert.

Persze a törvény lehet rossz, mert pl. sajnos valóban többe kerül úgy étkezni, hogy a cukorbeteg diétát rendesen betartsa az ember, és ezt nem biztos, hogy feltétlen megteheti. Ha nem csak a gyógyszert támogatnák a cukorbetegeknek, hanem rászorulók esetében a drágább élelmiszereket is (szép álom..), akkor nem lenne itt semmi gond. Valamint meg azért is rossz, mert csak a cukorbetegekre vonatkozik. De mi van a tüdőrák - cigi kombóval? Vagy akármilyen másik (ellenőrizhető) dologgal?

Laciii 2012.05.11. 18:06:11

@Németh András:
Akkor, hogy te is értsd: a ciginél se csak az illető szokásain múlik, hogy hogyan és milyen hamar döglik bele mégis ugyanannyit fizet.
Ugyanúgy számít milyen géneket osztott neki a véletlen és nem kizárólag az egyén viselkedésén múlik

így vágod már?

mildi 2012.05.11. 18:11:36

és azt nem írja a rendelet, hogy ahogy a fenében lehet egy szellemileg csaknem teljesen leépült, önmagát ellátni nem tudó (54év házasság után van, hogy a párját nem ismeri meg), de magát önállónak hívő emberrel betartatni az összes szabályt, diétát? ha meg vmi miatt ugorja a határt az érték (mert front van, mert azt hiszi, hogy a doki bántani akarja, bármi), akkor bűnhődjön?
szívből kívánok a rendelet megalkotóinak egy cukorbeteg gyereket, és egy cukorbeteg nagymamát, minimálbérrel, kisnyugdíjjal. hátha rájönnek....

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.05.11. 18:18:32

@mildi: Inkább ők maguk legyenek betegek. A gyerek és a nagymama nem tehet róla, hogy a hozzátartozója aljas, idióta féreg, aki a gazdagokhoz csoportosított félbilliót próbálja behozni a nehéz helyzetűek teljes tönkretételével.

Németh András 2012.05.11. 18:55:34

@Lrdx: az nem probléma hogy aki tesz az egészre azt ne támogassák, én úgy olvastam hogy az a probléma hogy a mérőszámnak olyan értéket találtak ki ami nem pont ezt mutatja meg neked, és így nem egy objektív érték alapján sorolják be az embereket, hanem olyan mintha azt mondanák hogy 1,8 méteres magasság miatt nem jár, és ez tényleg hátrányos megkülönböztetés

brumeszkosz 2012.05.11. 18:56:07

A nemzeti és keresztény kormány ismét az elesettektől és az arra rászoruloktól vesz el!!!
Remélem mind ezt isten nevében teszik!!

Németh András 2012.05.11. 18:59:30

@Laciii: Továbbra sem értem a logikádat. A dohányzás esetében mindenki fizeti a plusz terhet, tehát nincs hátrányos megkülönböztetés, itt eddig mindenki kapta a támogatást tehát nem volt hátrányos megkülönböztetés, a mostani szabályozás alapján ha jól értem vannak akik kiesnek a támogatott körből (és nem kizárólag saját hibából) tehát az ő esetükben hátrányos megkülönböztetés van.

2012.05.11. 19:55:22

@Németh András: A Hem A1C (hu.wikipedia.org/wiki/HbA1c) egy általánosságban elfogadott precíz mérőszáma annak, hogy mennyire tartod be a diétádat, úgyhogy ezzel abszolút semmi probléma nincsen.

2012.05.11. 19:56:18

@mildi: Egy front miatt a 3 havi átlagos vércukorszinted nem fog érdemileg megváltozni..

XLI Lajos 2012.05.11. 20:20:59

Kedveskéim!

Velem 2003 áprilisában közölték az egyik hazai multinál, hogy a munkámat kiszervezik, külön osztályokba osztották be a kiszervezendőket, majd kiírták a pályázatot. 2003 decemberében 26 umol/l vércukorszinttel kórházba kerültem, napi 48 NE inzulin hatására normalizálódott a vércukrom, amit 2005 márciusáig nyomtam magamnak. Közben 2005 márciusától a beállított inzulinnal hypozni kezdtem ami miatt 2005 júliusáig, havi szakorvosi ellenőrzés mellett, önállóan 0-ra redukáltam a napi közel 50 NE-s humán inzulin adagomat és a mai napig 6 HgA1 alatt vagyok. 2004 novemberétől ismét fix munkahelyem van (átvett a nyertes). A családomat 1981-től egyedül tartom el, segélyt soha nem kaptam/kértem, az egyszem fiam 2003-ban még középiskolás volt (2006-ban lett technikus). Azóta többször került szóba leépítés az "új" cégnél is, de a cukrom köszöni jól van.
Szerintetek a diéta hozott rendbe?

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.05.11. 20:48:33

Szerintem a kormánynak békén kéne hagyni a beteg leszázalékolt embereket.Tudom,hogy vannak olyanok akik egészségesen lettek rokkantak,de azok nagy része már betöltötte az 57 évet és védett lett.
Hova fognak menni dolgozni?miből fognak megélni??
Azt is tudom a kormányt egyáltalán nem érdekli,a lényeg,hogy a jó módóuak jól élnek,a többi nem számít.

Egyetértek azzal, hogy a folyamatban segédkező felbérelt fideszes „orvos”-„szakértőket” büntetőjogi felelősségre kell vonni!

Az egy dolog, hogy államilag vezérelt a súlyos betegek üldözése, de aki ebben tevőlegesen részt vesz, az maga is bűnöző!
Itt tömeges bűncselekményeket követnek el a súlyosan beteg állampolgárok sérelmére:
pl.: hivatali visszaélés (Btk.225. §), közokirat-hamisítás (Btk. 274. §-275. §), stb.
Nem tudom, tudtátok-e, hogy ezek az un. „szakértők” jó része vállalkozó és nem feltétlenül tagja az orvosi kamarának sem: kirúgott műhibaperes, alkoholista, stb. „orvosok”, az orvostársadalom söpredéke.

Laciii 2012.05.11. 20:59:59

@Németh András:
Az a dohányos aki genetikailag jól bírja a cigit, viszont nem jól a piát és a mája viszi el ugyanannyit fizet cigire mint akit a tüdőrák vagy egyéb káros hatás miatt kell majd kezelni. Tehát van aki hiába fizet.

"és nem kizárólag saját hibából"
Nézzük például a magasugrást, ugyanazért a mérhető eredményért (mondjuk 1,5m) nekem a 170 centimmel sokkal komolyabban kell készülnöm, mint aki 2 méter. Most pereljek a hátrányos megkülönböztetés miatt, mert mondjuk gyerekként szerettem volna magasugró bajnok lenni?
Itt is van egy objektív mérés aminek valaki könnyebben felel meg mint mások. Amit én hallottam cukorbetegtől nem lehetetlen kihívás.

eax_ 2012.05.11. 21:06:16

Pedig az alapotlet jo, csak a megvalositassal van a gond. Annyit kellene tenni, hogy ne csak a cukorbetegekre vonatkozzon, hanem mindenkire keszuljon egy teljes kockazatelemzes (mint barmelyik normalis biztositonal - eletmod, szurovizsgalatok, betartja-e a kezelest, beszedi-e a gyogyszert, stb), es ha magas kockazatu, akkor sem "eltiltani" semmitol, hanem aranyosan emelni/csokkenteni a TB-jarulekkent befizetendo osszeget.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.05.11. 22:02:21

@Lrdx: De egy influenza a maga 1-2 hetével már csúnyán el tudja rontani. Ugyanis sok más mellett az ilyen betegségek is iszonyú cukorszinteket képesek összehozni. Másfélszeres adag inzulin, és csökkentett szénhidrátbevitel mellett is kb. lehetetlen olyankor 10-12-es vércukorszint (nem HbA1c, de a számértékek véletlenül eléggé hasonlóak) alá menni.
Amúgy a 8 nem lehetetlen érték, tényleg nem szabad, hogy fölötte legyen az ember, de nonszensz, hogy büntibe kerül, akinek nem sikerült... És ismétlem, az összes ilyen szaros kis spórolásra, új adóra, költségcsökkentésre azért van szüksége az államnak, mert átnyomtak évi félbilliót a gazdagoknak. Meg persze százmilliárdokba kerül a totális dilettantizmusuk is; az, hogy csúszunk le a szakadékba, az, hogy a befektetők menekülnek, mert ilyen bizonytalan környezetben eszükben sincs beruházni, munkahelyet létrehozni, stb.

blr 2012.05.11. 22:35:11

Én csak arra lennék kíváncsi, hogy a TASZ miért nem januárban vette elő a dolgot. A rendelet ugyanis akkor sokkal problémásabb volt, és a módosítással – számomra hihetetlen módon – figyelembe vették az MDT szakmai észrevételeit. Ezután miért kell a szakmai grénum döntését fúrni?

csutkababa 2012.05.11. 22:38:26

Gondolatkísérlet:
HbA1c 8 fölött . Modern inzulin támogatása megvonva.
Jöhetnek vissza a régebbiek, vagy a sertésinzulin? Mert olcsó? Itt sajnos nem generikumok-originális készítmények vitájáról van szó. Amióta analóg inzulinok vannak, sokkal kevesebb a cukorháztartás akut felborulása, bármelyik irányba. Jobb a betegek oktatása is.
A kényszerű áttérés más készítményre, vagy a teljes elhanyagolás többszörösére fogja növelni mind az akut, mind a krónikus szövődmények számát, milliárdokkal növelve meg a kiadásokat az eü. kasszából.
Akár az akut hiperglikémia vagy hipoglikémia kezelése, akár egy érszövődmény (vese, szív, agy, hogy a legfontosabbakat említsem,), ellátása nagyon sokba kerül.
A rendelet nagy hibája, hogy nulla rugalmasságot és türelmi időt tartalmaz.
nem értem, miért nem teszik lehetővé, hogy a bűnös beteg szépítsen? Miért nincs egy hónap múlva kontroll, mielőtt megbüntetem?

Chance4U · http://www.jatekosoldal.hu 2012.05.11. 23:03:41

Heti 3000 forintból 4 gyerek, 1 felnőtt élelmezését megoldani, cukorbeteggel a családban, melyik törvényalkotó vállalja? Sok cukorbeteg ismerősöm van, aki örül, ha valami kerül az asztalra. Ez az egyik. A másik, hogy azért vannak hiányosságai ennek a vérvizsgálatnak. Amikor a krónikus betegségem kiüt, hiába tartom be a diétát, az érték ennek ellenére magas volt, meg is kaptam a lebaszást rendesen. Holott nem én tehettem róla! És ezt az aprócska tényt a szövettan is igazolta, hogy olyan gócok vannak a szervezetemben, amik időről-időre begyulladnak, bevéreznek, és mellé még a másik betegségem együtt szarnak a kezelésre magyarul megmondva. 26-os cukorértékeim voltak, amikor tablettáztam. Kértem, hadd kapjak inzulint, mert másképp nem tudok kilépni az ördögi körből - gyulladások, magas cukorérték, boldogan szaporodó baktériumok, újabb gyulladás... A válasz az volt, minek az, maga úgysem a cukorbetegségbe fog belehalni. Elmentem másik megyébe, másik orvoshoz, kaptam inzulint, sokkal kevesebb a kiugró érték, ritkába gyűr le a betegségem. És igen, közvetlenül talán nem a diabba halok bele, de nem mindegy, milyen az életminőségem és hogy beszél velem a kezelőorvosom. Dühös, mert szarnak bele a betegei az előírásaiba. Menjen, kezeltesse magát hangyásszal! Ennyi erővel a tanárok is kattanjanak ki, mert alig van eminens tanulójuk? Hogy tudják a cukorbetegek, mennyit ártanak maguknak, mégis tesznek rá? Istenem, akkor az alkoholistákat se kezeljék, sem a dohányosokat, se a drogosokat, senkit, aki nem becsüli a testét eléggé!!! Adják a minta étrendeket, de állítom, a 80%-uknak nincs rá elegendő pénze, hogy azt egye, ami oda le van írva. Pedig ha lenne, állítom, többen változtatnának a zsíros kenyér, krumplis tészta, paprikás krumpli menün. Kiszámolta már valaki, mennyibe van egy ilyen minta-étrend egy hónapban télen és nyáron? Hát én most le fogok ülni, és kiszámolom. Csak attól félek, sírva fogok fakadni. Jó egészséget mindenkinek!

Elijah_Baley 2012.05.12. 18:22:31

@XLI Lajos: nekem is volt ilyen... igaz, én tudtam a klienstől h a cégem elbukja a következő tendert, ezért időben lekoccoltam, oldják meg maguk. az életem gyökeresen megváltozott akkor, mikor végre egy inszórszing cégnél kötöttem ki, a vállalat érdekelt az adott poziban nyújtott teljesítmény minősőgének javításában, a menedzsment eyüttműködik minden fejlesztében, erőforrásokat biztosít, nem csak rinyál h a konkurrencia olcsóbb, stb, ha van lehetőséged, próbálj szakítani az autszourszinggal, szopás az egész.
az offtopik -amúgy egyedülálló- gyógyulásodhoz gratula
:)

orjeg 2012.11.20. 16:15:44

@Laciii:
Te mindig csak a cigire hivatkozol, meg a jövedéki adójára. Vedd már észre, hogy a ciginek és cukorbetegségnek ilyen téren nincs semmi köze egymáshoz. Cigizni nem muszáj. Sőt egyáltalán nem kell. Enni viszont kell. Az a cukorbeteg, akinek nincs meg az anyagi lehetősége, hogy diabetikus élelmiszereket vásároljon és ez miatt magasabb a vércukra, akkor az ne kapjon támogatást? Ha nem kap támogatást, akkor nem tudja meg venni az inzulint és akkor a vércukorja teljesen elszabadul és esélye se nincs, hogy valaha is kapjon támogatást. Szerinted ez a megoldás? Vagy Te is úgy vagy mint a hozzánemértő kormánytagok, hogy "hulljon a férgese". Én meg akkor azt mondom, hogy hulljon a bagós.
süti beállítások módosítása