Cukkerberg

Extra hideg, extra hó!

2012. február 02. - kiskatka

A hétvégén állítólag minden lesz! Hideg is lesz, meg hó is lesz, nem is kicsi! Ne legyünk BKV vagy MÁV, bennünket ne érjen felkészületlenül a hirtelen jött februári tél! A DiabetesLife szerint...

winter-coats-dogs.jpg

Fotó innen

...hidegben a berepedezett, száraz bőr jelenthet problémát egy cukorbeteg számára, különösen a lábakon. A berepedezett bőr nem "csupán" csúnya vagy kellemetlen: minden apró repedés ablakot nyit a kórokozók számára, fertőzések, sebek keletkezhetnek. Ezért főleg a lábak esetén érdemes a bőr megfelelő hidratáltságára ügyelni és megelőzni a problémákat. Persze ehhez a folyadékpótlás sem árt, de egy jó krém is csodát tehet (csak ne eleve sebes lábra kenjük)!

Ha hidegben fázik a lábad, azon nincs mit csodálkozni. De ha hidegről bejössz a meleg szobába és csak nem akar a lábad felmelegedni (hideg-láb érzés), akkor érdemes odafigyelned a keringésre. Meleg puha zokni, vízálló cipő, de azért lehetőleg ne fülledjen be a lábunk. Ha pedig érzés-kiesés van a lábunkon (vagy nem vagyunk benne biztosak, hogy nincs), vigyázzunk a forró melegítő kütyükkel, fűtőtestekkel, forró fürdővel! Vagy kézzel, vagy hőmérővel csekkold le a hőmérsékletet, érzéskiesés esetén ugyanis sajnos úgy tudod leforrázni a lábadat, hogy az nem is fáj...

A nagy hidegre a lábunk mellett az inzulin és a vércukormérő lehet még érzékeny. Nyáron az inzulin megbuggyanhat a melegben, most a kifagyásra kell gondolni. A penben lévő inzulin vagy a hétvégére magunkkal hozott a pótinzulin a táska mélyén a kocsi csomagtartójában extra hidegben megfagyhat, ezért érdemes hűtőtáskába tenni. Most nem a meleg, hanem a hideg ellen. És persze igaz az is, hogy a táskában lévő, de olajradiátor mellett felejtett inzulin sem fog jól működni... Ha pedig nagy hőmérsékletingásnak tesszük ki az ampullákat (akár pumpa, akár pen), nézd meg a buborékokat, mert tuti lesznek. Meg állítólag hideg inzulint beadni jobban fáj - ezt nem tudom. Végül érdemes a cukormérőket is óvni az extrém hőhatásoktól, egyes mérők nem is engednek mérni, ha túlságosan kihűlnek.

A hétvégén előfordulhat, hogy a közlekedés is akadozni fog.

Mit kell betáraznod otthonra? Mit felejtettem ki?

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr454050751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása