Cukkerberg

Miért fontos a szóhasználat?

2024. március 26. - szabari.betti

brett-jordan-pompxtcvyho-unsplash.jpg

Ha cukorbeteg vagy, valószínűleg ismered már a diabétesszel kapcsolatos negatív nyelvezetet és előítéleteket is. Ahogy azt mind tudjuk, általában sok stigma jár a cukorbetegséggel, de ennek nem szabadna így lennie. A szavak erősek, és pozitívan vagy negatívan is keményen meghatározhatják az egyének érzéseit vagy gondolatait az adott dolgokról, témákról. Emiatt szerintem fontos, hogy elkezdjük megváltoztatni a diabétesszel kapcsolatos szóhasználatot, hogy a róla szóló kommunikáció befogadó, tiszteletteljes és stigmamentes legyen.

Miért olyan fontos a diabéteszt körülvevő nyelvezet? A nyelv igenis számít. A kiválasztott szavak és használatuk módja képes meggyőzni és befolyásolni másokat, azt, ahogyan látják a világot. Tulajdonképpen megvan a lehetőségük akár egy másik valóság megteremtésére is. Szavakkal ki lehet fejezni az elfogultságot, legyen az öntudatlan vagy tudatos. A használt szavak éreztethetik az emberektől érkező támogatást, megbecsülést, ugyanakkor a kirekesztést és a megbélyegzést is. A cukorbetegségről való kommunikációnk sokszor következményekkel jár, és rengeteg bizonyíték támasztja alá, hogy a róla szóló nyelvezet gyakran problémás.

  • A média diabétesszel kapcsolatos kommunikációja nagyon gyakran stigmatizáló. 
  • A cukorbetegségről szóló nyelvezet gyakran megfélemlítő, zavaró, pontatlan, káros és frusztráló.
  • A cukorbetegségről a diagnóziskor használt szavak jelentős és tartós hatással vannak a diabétesszel diagnosztizált személyekre.
  • A cukorbetegségről való kommunikáció gyakran befolyásolja az érintettek érzelmi jólétét - nem feltétlen csak cukorbetegekről van szó, akár egy diabos gyerek szülője is lehet az.
  • A diabéteszről szóló helytelen nyelvezet kirekesztheti vagy elidegenítheti a cukorbetegeket.

Személyes tanácsaim a cukorbetegségről szóló kommunikáció kapcsán.

  • Ne feledd, hogy a nyelvnek jelentős ereje van, és lehet pozitív vagy negatív hatása is.
  • Használj negatív konnotációtól és ítélkezéstől mentes nyelvezetet.
  • A szavaiddal az adott személyre koncentrálj, és kerüld el a címkéket. 
  • Kerüld az előítéletekre, általánosításokra vagy sztereotípiákra utaló szavakat.
  • Kerüld az olyan nyelvezetet, amely valakit hibáztat a cukorbetegség vagy annak szövődményeinek kialakulásáért.

A diabétesszel kapcsolatos nyelvezet megváltoztatása. Legyen szó akár egészségügyi szakemberről, akár cukorbetegről, akár egy cukorbeteg barátjáról vagy családtagjáról, fontos, hogy mindannyian megtanuljuk megváltoztatni azt, ahogyan a diabéteszről beszélünk. Íme két konkrét példa, amellyel elkezdhetjük mindezt: 

Ehelyett:  Cukorbeteg / nem cukorbeteg, mondd ezt: cukorbeteg / nem cukorbeteg személy

Miért?  A "cukorbeteg" szót ne főnévként használd, hiszen nem a betegsége határozza meg az embert. Használd azt jelzőként, tedd utána a személy szót. Egészen másképp cseng. 

Ehelyett:  jó / rossz a vércukrod?, mondd ezt: tartományon belüli / alacsony / magas a vércukrod? 

 

Miért?  A vércukorszint jó vagy rossz jelölése negativitáshoz és bűntudathoz vezethet. Néhány cukorbeteg ember úgy érezheti, hogy a „rossz” vércukorszint azt jelenti, hogy ők maguk is rosszak, és nem teljesítenek elég jól.

A lényeg mindig az, hogy igyekezz empatikus, bátorító, megértő és tiszteletteljes nyelvezetet használni a megszégyenítésre, rosszallásra vagy megbélyegzésre utaló szavak helyett.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5618364257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása