Cukkerberg

Hogyan maradj pozitív?

2024. április 29. - szabari.betti

viktor-forgacs-qe5mropjjq0-unsplash.jpg

Emlékszel még a diabétesz előtti életedre? Ha már évek teltek el a diagnózisod felállítása óta, nehéz lehet felidézni, milyen volt, amikor még nem kellett aggódnod a diéta, az egészséges vércukorszint, a megfelelő ellátás ügyes-bajos dolgai miatt. Idővel kihívás lehet pozitívnak maradni a mindennapokban, különösen egy-egy mélypont után. Egész életen át tartó kötelezettségünk az, hogy a cukorbetegségünket nap mint nap kordában tartsuk, és természetes, hogy ezt időnként megterhelőnek érzed. Bár szinte lehetetlen folyamatosan távol tartani a negatív gondolatokat, vannak egyszerű napi stratégiák, amelyek segítségével talán mégis megőrizheted az általános pozitív gondolkodásmódodat, és boldog, teljes életet élhetsz. Én ezeket a tippeket ajánlom.

Ünnepeld a kis dolgokat is! A cukorbetegséggel kapcsolatos út nagyon hosszúnak tűnhet. Ha az apróbb pillanatokban is a győzelmekre összpontosítunk, az pozitív előrelépést tesz lehetővé. Tűzz ki magad elé kisebb, könnyen elérhető célokat a kezeléssel kapcsolatban, akár csak egy napra. Ha eléred a kívánt célt, adj magadnak valamilyen jutalmat, akár csak egy sétát, vagy egy kellemes esti filmet. Építs ezekre a sikerekre úgy, hogy holnap újra megpróbálod elérni azt, amit ma már sikerült.

Egyszerűsítsd az ön-menedzsmentet! Bár az állapotod folyamatos kezelésének szükségessége nem fog eltűnni sajnos, megkönnyítheted a helyzetet, ha lépést tartasz a diabétesz-technológia legújabb eredményeivel. Szerencsére az életet megváltoztató technológiák egyszerűsíthetik a cukorbetegség kezelését. Például a szenzor használata nagy mértékben kiküszöbölheti az ujjbegyek igénybevételét, hiszen automatikusan méri és rögzíti a szöveti glükóz szintet akár 7 napon keresztül. 

Finomítsd a diétádat! Szánj egy kis időt a táplálkozásra, és vizsgáld meg, hogy milyen ételeket fogyasztasz naponta. Ha unod ugyanazokat az ételeket, változtass a terveden, hogy az étkezések ismét izgalmasak legyenek. Módosítsd kedvenc receptjeidet, tedd őket cukorbeteg-baráttá, ha szükséges, vagy keress újakat, amelyeket kipróbálhatsz. A dolgok érdekességének megőrzése érdekében használj különböző fűszereket. Egy másik ötlet: nassolj okosabban. A rágcsálnivalók nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy elférjenek egy adag gyümölcsben vagy zöldségben, és különféle textúrákkal bővítsék az étrendedet. Ne felejtsd el figyelembe venni az adagok méretét, hogy megfelelő szinten tarthasd a vércukorszintedet. 

Keretezd újra a negatív gondolatokat! Légy tudatában a gondolataidnak. Amikor azon kapod magad, hogy egy negatív dolgon gondolkodsz, alakítsd pozitív kijelentéssé. Íme néhány példa:

  • Ha azt gondolod: "Ezt már nem tudom megtenni", fogalmazd meg újra: "Erős vagyok. Meg tudom csinálni!"
  • Ahelyett, hogy "Úristen, ettem egy hatalmas szelet tortát a partin. Megint elbuktam.", mondd magadnak: "Rendben, szóval nem követtem egészen a mai étkezési tervemet, de így is sokkal jobban csinálom, mint korábban. Könnyen vissza tudok térni a helyes útra."
  • Cseréld ki a „Fáradt vagyok a cukorbetegség elleni küzdelem miatt” mondatot a „Dolgozom azon, hogy a lehető legjobb, legteljesebb életet élhessem”-re.

Ne bántsd magad azért, mert nem vagy tökéletes. A pozitív ön-beszéd csodálatos hatással lehet a perspektívádra.

Csináld azt, amit szeretsz! Keress valamit, ami boldoggá tesz, és minden nap szánj rá időt, akár csak 15 percre is. Ez a tevékenység tényleg bármi lehet, amit nem kötelességből, kényszerből csinálsz: kutyasétáltatás, meditáció, festés, hangszeren való játék, könyvolvasás. Bármi is az, ami örömet okoz, tedd fel azt a prioritási listádra úgy, hogy minden nap szánsz rá időt. Ha ezt a kis időt az élvezetekre fordítod, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy pozitívan gondolkodj hosszú távon, és kiegyensúlyozott, egészséges életet élj.

Koncentrálj arra, amit kontrollálni tudsz! Könnyű megszokni, hogy állandóan olyan dolgok miatt aggódj, amelyeket nem tudsz irányítani. Próbáld meg perspektívában tartani a dolgokat, emlékeztetve magad arra, hogy a cukorbetegség kezelése csak egy része az életednek; a tetteidet te irányítod, a diabéteszt viszont nem. Koncentrálj arra, amit kontrollálni tudsz, például az étkezési terved elkészítésére, a megfelelő és rendszeres testmozgásra, és az orvosi kontrollok és vizsgálatok megszervezésére. Emlékeztesd magad, hogy minden pozitív lépés csökkenti a jövőbeni problémák kockázatát.

Lépj kapcsolatba másokkal! Nem számít, mióta élsz diabétesszel, soha nem késő kapcsolatba lépni másokkal, akik hasonló cipőben járnak. Egy cukorbeteg közösségben sokan megértik, hogy mit tapasztalsz, és segíthetnek abban, hogy kevésbé érezd magad egyedül. Bátorítás és motiváció céljából próbálj kapcsolatba lépni más cukorbetegekkel. Támogató csoportokat találhatsz az interneten, vagy akár a diabétesz-gondozódon keresztül. 

forrás: www.unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6418392775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása