Cukkerberg

Hogyan magyarázd el a diabéteszt valaki újnak?

2024. április 09. - szabari.betti

istockphoto-1789299492-612x612.jpg

Világszerte már több, mint 422 millió ember él cukorbetegséggel. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy sok barátom nehezen beszél velem vagy más érintettel a diabéteszről, és annak az ember életére gyakorolt hatásairól. Bár sokan hallottak már a cukorbetegségről, nem feltétlenül ismerik az összes csínját-bínját. Mindenekelőtt el kell döntened azt, hogy mikor van itt az ideje, hogy beszélj valakivel a diabéteszedről. Ugyanakkor az is teljesen rendben van, ha nincs kedved róla mesélni, vagy csak még nincs. Megértem. Napi 24 órában foglalkozol vele, és én is tudom, hogy ez sokszor mekkora kihívást jelent. De ne félj beszélni erről, és a legfontosabb, hogy ne szégyelld magad miatta. Csodálatos munkát végzel. A nyílt párbeszéd kialakítása a barátaiddal, az újonnan megismert emberekkel segíthet nekik megérteni, hogyan tudnak támogatni téged. Íme néhány, a diabétesszel kapcsolatos gyakran feltett kérdés, és a javaslatom, hogyan válaszolhatsz rájuk.

Milyen típusú diabéteszed van? Sokan nem ismerik a különbséget az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között (ráadásul ennél még több fajta is létezik, mint például a LADA vagy a MODY). Mindkét típusú diabétesz azt jelenti, hogy túl sok cukor van az ember vérében. A cukorbetegség két típusának elmagyarázásakor hasznos megvizsgálni a különbségeket.

1. típus: 

Mi történik? A testünk, az immunrendszerünk megtámadja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit (ezért hívjuk autoimmun betegségnek). Emiatt nem vagyunk képesek inzulint termelni, egy olyan hormont, amely segít szabályozni a vércukorszintet a szervezetben.

Kockázati tényezők.  Senki sem tudja, mi okozza az 1-es típusú cukorbetegséget, csupán elméletek vannak egyelőre.

Menedzsment. Az inzulint a vércukorszint szabályozására használják az érintettek.

2. típus:

Mi történik? A szervezet nem termel elég inzulin-hormont, vagy ha igen, az nem működik megfelelően.

Kockázati tényezők. Néhány dolog növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét (genetika, életmód, kevés fizikai aktivitás, nem megfelelő étkezés, dohányzás).

Menedzsment. A vércukorszintet diétával, testmozgással és gyógyszeres kezeléssel kezelik általában. Néha a 2-es típusú cukorbetegeknek is inzulinra van szüksége.

Hogyan kezeled a diabéteszt? Az emberek kíváncsiak lehetnek arra, hogyan kezeled a cukorbetegségedet. A fenébe is, mindent felvázolni, ami ehhez hozzátartozik, ugyanolyan bonyolult lehet, mint az ősrobbanás elméletének magyarázata! Tehát, szerintem maradj az alapoknál, legalábbis kezdetben. Mesélj nekik a gyógyszeredről, a kezelésről, az életmódbeli változtatásokról, amelyek segítenek a vércukorszint szinten tartásában. Mesélj a vércukormérőről! A vércukorszintmérő segít nyomon követni a vércukorszintet. Ennek használatához megszúrjuk az ujjunkat, vérmintát teszünk egy tesztcsíkra, és a mérő megmutatja az aktuális értékünket. Egyes cukorbetegek szenzort is használnak a cukorszintjük nyomon követésére. Ez egy bőr alatti érzékelő, amely folyamatosan méri a glükózszintet a kötőszövetben. Ha  valaki diétával és testmozgással kezeli a vércukorszintjét, vagy gyógyszert szed rá, előfordulhat, hogy csak naponta egyszer-kétszer kell ellenőriznie a cukrát. Ha a cukorbetegség kezeléséhez inzulint ad valaki, az a jellemző, hogy a nap folyamán gyakran kell csekkolnia az értékeit. Inzulinos cukorbetegként használhat az érintett pent a bejuttatáshoz. A gyors hatású inzulint naponta többször is fel lehet/kell használni étkezés előtt, a hosszú hatástartamú inzulint pedig általában naponta egyszer/kétszer. Az inzulin a testhez csatlakoztatott inzulinpumpával is beadható. 

Milyen ételeket ehetsz? Cukorbetegség esetén az étkezés kulcsa a mértékletesség. Ez T1 és T2 diabétesz esetén is számít. Sőt, én azt gondolom, ez egyébként azokra is ugyanígy igaz, akik nem élnek cukorbetegséggel. A mértékletesség azt jelenti, hogy megpróbálunk gondoskodni arról, hogy minden étkezésünk során egyensúlyban legyenek a fehérjék, zsírok, zöldségek és gyümölcsök. Sokan azt gondolják, hogy cukorbetegként nem ehetünk szénhidrátot vagy cukrot. Ez nem igaz! Ez megint csak a mértékletességről szól. Bizonyos típusú szénhidrátok, mint például a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és gyümölcsök, jobbak a számunkra, mint mások. Igen, általában számolnunk kell a szénhidrátokat. Ha túl keveset eszünk, az okozhat alacsony vércukorszintet, ha túl sokat, az pedig magasat. Fontos, hogy tudatosítsd másokban, hogy a cukorbetegség nem jelenti azt, hogy nem élvezheted azokat az ételeket, amelyeket szeretsz! 

Hogyan befolyásolja a diabétesz a randevúzást és a szexuális életet? Ha új emberrel randevúzol, rendkívül hasznos, ha felhívod a figyelmét a cukorbetegségedre. Teljes mértékben rajtad múlik, hogy mikor teszed ezt meg, de bizonyos forgatókönyvek esetén előnyös lehet, ha már tudnak a dologról. Például előfordulhat, hogy a vércukorszinted túlságosan leesik a randi közben. Ha a partnered nem tudja, hogy diabéteszes vagy, előfordulhat, hogy nem tudja, mit kell tennie, hogy segíteni tudjon neked. Ha azt tervezed, hogy intim kapcsolatba kerülsz valakivel, hasznos lehet, ha még nyitottabban állsz a cukorbetegség-témához. Lényegében a szex is testmozgás, amely időnként a vércukorszint csökkenését okozhatja. Ha 1-es típusú diabéteszed van, és inzulinpumpát viselsz, érdemes lehet előre elmagyarázni ezt az "alkatrészt" egy új partnernek. Ugyanez vonatkozik a szenzorra is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr2418329173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása