Cukkerberg

Diabétesz A-tól Z-ig

2024. január 19. - egyszerelunk

istockphoto-1006485208-612x612.jpg

Sok divatos és bonyolult szó kapcsolódik a cukorbetegséghez, és néha nehéz kiigazodni azon, melyik mit is jelent. Összegyűjtöttük a legfontosabb kifejezéseket.

A

Autoimmun betegség: A szervezet immunrendszerének rendellenessége, amely során az immunrendszer megtámadja a szervezet saját szöveteit, struktúráit.

Aktív inzulin: Az aktív inzulin olyan inzulin, amely jelenleg a szervezetben a vércukorszint csökkentésén dolgozik. 

Akut: Olyas kórfolyamatnak a leírása, ami hirtelen következik be és gyors lefolyású, szemben a krónikus folyamatokkal.

Alfa-sejt: Egy sejttípus a hasnyálmirigyben. α-sejtek termelik és szabadítják fel a glukagon nevű hormont. Az α-sejtek érzékelik a túl alacsonnyá vált vércukorszintet, és ezután elkezdenek glukagont termelni (percek alatt). Az általuk termelt glukagon a véráramon keresztül a májat elérve a májsejteket glükóz kiválasztására serkenti, ezzel megemelve a vércukorszintet.

B

Béta-sejt: Inzulintermelő sejt. A béta-sejtek a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben találhatók.

Bázis inzulin: Bazális inzulin, más néven bázis vagy alapinzulin. Ez a hosszan tartó inzulin, amely étkezéstől függetlenül, éjjel-nappal fedezi az alapvető inzulinszükségletet. A bázis inzulin pontos típusától függően naponta egyszer vagy kétszer szokás bevinni penes kezelés esetén. Pumpánál ezt egy előre beállított program alapján az eszköz folyamatosan adagolja azt - ezért kell mindig viselni. 

Bólus inzulin: A bólus inzulin egy gyors/rövid hatású inzulin, amelyet a szénhidrátbevitelhez (étkezési bólus) és/vagy a magas vércukorszint korrigálására (korrekciós bólus) adunk be, hogy a glükóz értéket visszaállítsuk a céltartományba. 

C

Céltartomány: Az a tartomány, amelyben a glükózszintnek ideális esetben benne kell maradnia. Az egyéni céltartományok egyéni megfontolások alapján változhatnak, az irányelvek 3,9 és 10,0 mmol/l, a szigorúbbak 4,4 és 7,2 mmol/l közötti tartományt javasolnak cukorbeteg, nem terhes felnőtteknél. 

D

Diabétesz mellitus: Cukorbetegség. A kifejezést először Thomas Willis használta 1675-ben. Tükörfordításban „mézédes húgyár”-ként fordítható, mivel a vércukorszint mérése előtti időkben a vizelet cukortartalmának kóstolással történő megállapításával diagnosztizálták.

E

Éhomi vércukorszint: Minimum 10 óra koplalást követő vércukorszint mérés. (Általában vacsora után, reggel, éhgyomorra történő mérés).

F

Fruktóz: Gyümölcscukor. Monoszacharid, energiatartalma 4,2 kcal/g. 

G

Gesztációs diabétesz (GDM): A cukorbeteg terhes nőknek a 90%-a gesztációs cukorbeteg. Ez a kórforma a terhesség alatt kialakult diabéteszt jelenti, amelyet a jelenlegi ajánlások szerint a 24.-28. héten elvégzett OGTT teszttel szűrhetünk ki. A GDM folytán a macrosomia kockázata kb. 40%, és a szülés során előforduló komplikációk aránya is magasabb.  A GDM a terhesség során megváltozott hormonháztartással hozható összefüggésbe, és a terhesség befejeztét követően újraértékelést igényel, mivel az esetek egy részében a szénhidrát anyagcsere helyreáll, bár az érintett nők életük végéig fokozottabb kockázatnak vannak kitéve DM szempontjából.

Glikémiás index: A glikémiás index azt fejezi ki, hogy standard mennyiségű élelmiszer azonos mennyiségű glükóz elfogyasztásához képest milyen mértékben emeli meg a vércukorszintet. A tiszta glükóz (szőlőcukor) GI-e 100. Bár az alacsonyabb GI-ű élelmiszerek kétségtelenül kedvezőbben befolyásolják a vércukorszintet, a GI nem veszi figyelembe az elfogyasztott mennyiséget, vagy a cukorbetegek eltérő anyagcsere-állapotát.

Glukagon: A hasnyálmirigy által termelt hormon. Legfőbb hatásaként emeli a vércukorszintet. Gyógyszerként injekció formájában alkalmazható súlyos hipoglikémiában.

H

Hatásidő: A hatásidő az a teljes időtartam, ameddig az inzulin várhatóan hatékonyan csökkenti a vércukorszintet. 

Hipoglikémia: Alacsony vércukorszintet jelent. A tünetei a következők lehetnek: remegés, izzadás, homályos látás, erős éhség, szédülés és zavatság. 

Hiperglikémia: A hiperglikémia magas vércukorszintként definiálható (bármi, ami magasabb, mint az előírt céltartomány). Attól függően, hogy milyen régen diagnosztizáltak nálad cukorbetegséget, felismerhetsz néhány tipikus tünetet; gyakori vizelés, olthatatlan szomjúság és fáradtság. Hosszú távon a magas vércukorszint a cukorbetegséggel kapcsolatos ijesztő szövődményekhez vezet, például idegkárosodáshoz, szemproblémákhoz és vesekárosodáshoz. 

HbA1c: A vérben lévő cukor bizonyos mennyisége megtapad a vörösvértestekben, és a HbA1c teszt ezt az értéket méri, hogy az elmúlt 8-12 hét átlagos vércukorértékét megmutassa. Ezt a vizsgálatot általában laboratóriumban vagy az orvosi rendelőben kell elvégezni. 

I

Inzulin: A pancreasban található Langerhans-szigetek β-sejtjei által termelt fehérje természetű hormon (mivel a vérbe választódik ki). A termelése során proinzulinból képződik, amikor a proinzulin inzulinra és C-peptidre hasad. A proinzulinból leváló hatástalan C-peptid így lehetőséget ad a szervezet saját inzulintermelésének nyomon követésére. A kiválasztott inzulin az inzulinválasz során csökkenti a vércukorszintet.

Inzulinrezisztencia: Az inzulinrezisztencia az az állapot, amikor a szervezet az inzulinra a kívántnál kevésbé érzékenyen reagál (több inzulin szükséges a megfelelő inzulinválasz kiváltására). 

K

Ketoacidózis: Sürgősségi állapot, amelyet a szervezet sav-bázis egyensúlyának eltolódása, és a ketózis jellemez. Elhanyagolt, vagy fel nem ismert cukorbetegségben fordul elő.

L

LDL-koleszterin: Az LDL az alacsony sűrűségű lipoproteineket jelenti. Gyakran „rossz koleszterinnek” nevezik, mivel a magas LDL-szint plakk felhalmozódásához vezethet az artériákban, ami szívrohamot és agyvérzést okozhat. 

LADA: A rövidítés az angol latent autoimmune diabetes of adults kifejezésre utal, ami az 1-es típusú diabétesz egyik formája, az érintettekben kimutathatók autoantitestek. Az elnevezés a felnőttkori megjelenésre utal.

M

Maximum bólus: Ez az egyszerre beadandó inzulin maximális mennyisége. Ez egy biztonsági intézkedés a véletlenül nagy bólusok beadása ellen az inzulinpumpákon.

N

Neuropátia: Idegkárosodás, leggyakrabban alkoholizmus vagy cukorbetegség kapcsán alakul ki. Típusos esetben a beteg a kézen-lábon érzéskiesést, zsibogó érzést tapasztal. Tünete lehet még a fájdalom, gyengeség és izomsorvadás. Érintheti a vegetatív idegrendszert is, ilyenkor a pulzus és a vérnyomásszabályozás zavarai észlelhetőek (pl. nagyfokú vérnyomásingadozás, szédülés felálláskor). Sajnos a kialakult neuropathiás állapot nehezen javítható, a hangsúly jelenleg a prevención van (megfelelő glikémiás kontroll, alkohol kerülése).

O

Oral glucose tolerance test (OGTT): Orvosi vizsgálat cukorbetegség vagy cukorbetegséget megelőző állapotok felismerésére. A vizgálat egy éhgyomorra történő vérvételes vizsgálatból, standard 75 g glükóz elfogyasztásából majd egy két óra után történő vérvételből áll.

P

Prediabétesz: Diabéteszt megelőző állapot, Magyarországon a csökkent glükóztolerancia (IGT) és/vagy az emelkedett éhomi vércukorszint (IFG) jelenléte.

R

Retinopátia: A szemben található retinában (ideghártya) található hajszálerek károsodása következtében kialakult szembetegség, amely végső esetben vakságot okozhat.

S

Szénhidrát: A szénhidrátok keményítők és különféle cukorformák, például glükóz, fruktóz és szacharóz. A szénhidrátot tartalmazó ételek és italok a legközvetlenebbül felelősek a vércukorszint emeléséért. A szénhidrát/inzulin arány határozza meg, hogy mennyi inzulin szükséges a szénhidrátbevitel fedezéséhez. 

Somogyi hatás: A hipoglikémiás epizódot követő vércukorszint-emelkedés a szervezet ellenregulációja (ellenszabályozása) következtében. 

Szemfenék vizsgálat: Szemész szakorvos által végzett, a pupilla gyógyszeres tágítását követő szemvizsgálat. Általában retina, és az előtte elfutó erek állapotának megállapítását szolgálja.

T

Triglicerid: Ez egy vérzsír-érték, amely három zsírsavláncból és glicerinből áll – innen ered a név. Ez a szám a vérben lévő trigliceridek számát írja le. A magas értékek idővel növelhetik a szívproblémák kockázatát. A kiegyensúlyozott étrend, a testmozgás és a megfelelő testsúlyszabályozás elősegítheti a jó trigliceridszintet. A túlzott alkoholfogyasztás és a magas cukortartalmú étrend viszont általában negatív hatással van rá.

Tartományban lévő idő (TIR, mint "time in range"): A folytonos glükózmonitorok (szenzorok) percenként mérik a glükóz értékeket. A tartományban lévő idő az az időtartam (százalékban kifejezve), amelynek glükózértékei a 3,9-10 mmol/l közötti tartományban vannak. Ez lehetővé teszi a vércukorszint kezelésének megfelelő értékelését. Sokszor egy jó HbA1c a sok hipózásból is származhat, így ez az egyik oka annak, hogy a tartományban töltött idő lassan a glükózkontroll értékelésének új normájává válik. 

V

Vércukor: Nagy meglepetés, igaz? A vércukorérték a glükóz (cukor) koncentrációját mutatja a vérben. Általában mg/dl-ben vagy mmol/l-ben mérik, attól függően, hogy a világ melyik régiójában él az érintett. 

X

Xilit: Egy egyszerű cukor (monoszacharid), a xilóz redukálása során képződő cukoralkohol, amelyet édesítőszerként használnak. Energiatartalma 2.4 kcal/g. 

 

forrás: 

https://www.mysugr.com/en/blog/diabetes-vocab-you-need-to-know/

https://www.diavitas.hu/fogalmak-cukorbetegseg/

https://unsplash.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr9918297885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása