Cukkerberg

Munkahelyi vészhelyzetek

2024. március 27. - szabari.betti

istockphoto-1467280458-612x612.jpg

Cukorbetegséggel kapcsolatos vészhelyzetek bárhol és bármikor előfordulhatnak! Minél régebb óta élsz 1-es vagy 2-es típusú diabétesszel, annál valószínűbb, hogy esetenként olyan helyzetbe kerülsz, amikor valaki más segítségére van szükséged a kezeléshez. Szélsőséges esetekben az életedet mentheti meg, ha tudatod a munkáltatóddal és munkatársaiddal, hogy cukorbeteg vagy. Íme néhány tipp a diabétesz munkahelyen történő kézbentartásához. 

Ismerd a jogaidat! Mielőtt a munkáltatóddal beszélnél a cukorbetegséggel kapcsolatos vészhelyzetekről, például a magas, vagy súlyosan alacsony vércukorszintről, legyél képben a jogaiddal. Egyetlen törvény sem írja elő, hogy kötelezően be kell számolnod a főnöködnek és a kollégáidnak a cukorbetegségedről. Ha úgy döntesz, hogy tudatod velük a helyzetet, akkor ezt az információt bizalmasan kell kezelniük. A döntésed, hogy elmondod-e nekik, hogy diabétesszel élsz, kizárólag rajtad múlik. Senki sem kényszeríthet arra, hogy megoszd velük az orvosi profilodat.

Döntsd el, mennyire szeretnéd transzparenssé tenni a helyzetet! Csak azért, mert cukorbetegséged van, nem jelenti azt, hogy a teljes cég előtt ezt be kell jelentened. Íme néhány kérdés, amely segíthet eldönteni azt, hány embernek szeretnél beszélni a diabéteszedről, és hogyan kezeld őket megfelelően. 

  • Nyugodtan beszélhetek az egész cég előtt a cukorbetegségemről, vagy csak néhány megbízható munkatársamnak, vagy csak a főnökömnek, vagy meg akarom tartani magamnak az egészet?
  • Ismerem-e egyértelműen a kockázatokat azt illetően, ha senkinek sem mondom el a munkahelyemen, hogy cukorbeteg vagyok?
  • Ha úgy döntök, hogy nem mondom el senkinek a diabéteszt, mi a tartalék tervem? Működhet-e az, hogy felhívom/üzenetet írok a páromnak, házastársamnak, testvéremnek, szülőmnek vagy barátomnak, ha cukorbetegséggel kapcsolatos vészhelyzet történik a munkahelyemen?
  • Ha úgy döntök, hogy nem mondom el senkinek a diabéteszt, és a munkahelyemen súlyos hipoglikémiát tapasztalok, amely külső segítséget igényel, mi a biztonsági tervem?

Ha megválaszolod a fenti kérdéseket, világos tervet dolgozhatsz ki a főnököddel és munkatársaiddal való kommunikációval kapcsolatban. Miután eldöntötted, hogy kivel és mennyit szeretnél megosztani, kérj rövid személyes megbeszéléseket az érintettekkel, hogy elmagyarázd számukra a helyzetedet, és oszd meg velük a legfontosabb információkat, amelyek vészhelyzet esetén segíthetnek nekik. Összeírtam, szerintem mit érdemes megbeszélned a munkáltatóddal, kollégáiddal a magas és a súlyosan alacsony vércukorszinttel, valamint a diabéteszes technológia esetenkénti kudarcával kapcsolatban.

Magas vércukorszint. Ugyebár a vércukorszint emelkedésével a cukorbetegek különböző szövődmények kockázatának vannak kitéve. A munkahelyen számtalan dolog eredményezhet magasabb vércukrot: egy elszámolt étkezés, stressz, hormonok, a pumpa meghibásodása, a kanül eldugulása, stb. Bár tény, hogy a magas vércukorszint nem olyan súlyos, mint mondjuk egy munkahelyi hipózás, annál veszélyesebbé válhat, minél tovább nem kezelik azt. (Arról nem is beszélve, hogy a megemelkedett vércukorszint rossz közérzetet kelthet, és megnehezítheti a munkavégzést.) Íme néhány kérdés, amelyet érdemes feltenni magadnak a magas vércukor munkahelyi kezelése kapcsán, valamint arról, hogy kommunikálhatsz erről hatékonyan a csapatoddal:

  • Vigyek be inzulint a következő meeting-re? (Amennyiben penes vagy)
  • Ha magas a vércukorszintem egy hosszú megbeszélés vagy munkavégzés során, hogyan javasolhatok egy rövid szünetet, hogy beadhassam a szükséges inzulint? (Ez szintén penes kezelésnél érdekes szerintem, én gond nélkül előkapom a pumpámat meeting közben, ha inzulint kell adnom).
  • Hol tárolhatom biztonságosan az inzulint, ha szabadban dolgozom? 
  • Ha naponta többször adok injekcióval inzulint, és attól tartok, hogy nem tudom mindig beadni azokat a munka során, az inzulinpumpa viselése javítana a munkahelyemen történő diab-kezelésen?
  • Hidratált maradok egész nap? Van víz a közelben?
  • Megosztottam-e a magas vércukorszintre figyelmeztető jeleket a megbízható munkatársaimmal, és tudattam-e velük, mire van szükségem, ha magas a vércukorszintem?

Súlyosan magas vércukorszint és ketoacidózis. A súlyosan magas vércukorszint nagyjából a 14,0 mmol/l feletti szint, amely potenciálisan ketonokkal is együtt jár. Minél hosszabb ideig nem kezelik a magas vércukorszintet, és minél magasabbra emelkedik, annál nagyobb a valószínűsége a ketonok kialakulásának, ami akár diabéteszes ketoacidózishoz is vezethet. A súlyosan magas vércukorszinttel és a DKA-val kapcsolatban szerintem tedd fel magadnak a következő kérdéseket :

  • Megosztottam-e a rendkívül magas vércukorszint jeleit a megbízható munkatársaimmal?
  • Ha nem tudok segíteni magamon, tudja-e valamely munkatársam, hogy mikor kell inzulint és mikor kell glukagont beadni nekem?
  • Ha nem tudok magamon segíteni, tudják-e, kit kell hívniuk, ki a vészhelyzet esetén értesítendő személyem?
  • Ha inzulinpumpát használok, az meghibásodik a munkahelyemen, és nincs más eszközöm helyette, mi a tervem a helyzet megoldására? (Nálam egy nagyon kellemetlen, ügyeleten végződő incidens óta mindig van egy feltöltött pen, az irodában is).
  • Rendelkezek-e tartalék kanüllel, tartállyal, inzulinnal és elemmel a pumpámhoz?
  • A megbízható kollégáim tudják-e, hogyan kell ellenőrizni a szenzor által mutatott értéket, vagy hogy hogyan kell ujjbegyesen megmérni a vércukromat?

Amikor a technológia kudarcot vall. A cukorbetegség kezelésére használt eszközök potenciális kudarca egy másik lehetséges vészhelyzet, amellyel a munkahelyeden találkozhatsz. Bármennyire is támaszkodhatsz a diabétesz technológiára a legtöbb esetben, néha mégis előfordulhatnak nem várt fennakadások. Semmiképp se habozz foglalkozni ezekkel a helyzetekkel, ha a munkahelyeden meghibásodik a szenzor vagy a pumpa. Ezen kérdések tisztázása segíthet kezelni a technológiai vis maiorokat:

  • Van-e tartalékom mindenből a munkahelyemen vészhelyzet esetére? (szenzor, kanül, tartály, tapaszok, elemek, mérő)
  • Ha inzulinpumpát használok, tarthatok-e a munkahelyemen egy tartalék inzulintollat ​​vagy fecskendőt, és plusz inzulint?

Az egészséged a legfontosabb. Soha ne hagyd, hogy cukorbetegséged kezelés nélkül maradjon, és lehetőleg ne próbálj egyedül hazamenni, ha súlyosan magas vagy alacsony a vércukorszinted. Ezzel könnyen veszélybe sodorhatod magad és másokat is. Amikor a cukorbetegséggel kapcsolatos vészhelyzetekről van szó, egyedül rajtad múlik, hogy mennyit osztasz meg és kivel. Készíts tervet arról, hogy kire bízod rá a diabéteszeddel kapcsolatos információkat, és hogyan kezeled azt a munkahelyeden. Biztos vagyok benne, hogy egy független, önjáró diabétesz-önmenedzser  vagy, azért mindig jó tudni, hogy vannak emberek, akik vigyáznak rád, és tudnak is segíteni, ha szükséges. A saját megélésem az, hogy nekem sokat segített, hogy kezdetben csak a főnökömnek és a közvetlen munkatársaimnak meséltem a cukorbetegségemről, majd idővel teljesen transzparenssé vált a dolog, és már bármelyik kollégának szívesen mesélek róla, ha kérdez. Szerintem ez mindkét oldalnak jó. Én sokkal nyugodtabban és kényelmesebben tudok dolgozni nap mint nap a csapatomban, a kollégáimat pedig talán nem éri teljesen felkészületlenül, ha történik velem valami (szerencsére 7 év munka alatt még sosem volt semmi komoly). 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr7218364915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása