Cukkerberg

5 dolog, amit a TIR-ről tudni érdemes

2024. május 02. - szabari.betti

sweet-life-tej7js3glcg-unsplash.jpg

Hallottál már a céltartományban eltöltött időről (TIR = "time in range")? Ez annak az időnek a százalékos aránya, amelyet egy cukorbeteg ember vércukorszintje a meghatározott céltartományban tölt. Igyekeztünk egy helyen összeszedni mindent, amit tudni kell erről a mutatóról, és arról, hogy a tartományban lévő idő miért múlhatja felül a korábbi standardot, a HbA1c-t. Korábban, ha az A1c 7% alatt volt, akkor a legtöbb diabetológus elégedett volt. A szenzorok egyre szélesebb körű használatának köszönhetően azonban további adatok tették lehetővé az orvosok számára, hogy szélesebb képet kapjanak arról, hogy mennyire kezelik jól a páciensek a vércukorszintjüket. Az egyik legmeghatározóbb a Time In Range, vagy röviden TIR értéke. Egy fontos megjegyzés: a HbA1c az eddig legjobban tanulmányozott paraméter, amelyet a hozzáértők a hosszú távú szövődményekhez tudtak kapcsolni. A TIR-re vonatkozó kutatások még csak folyamatban vannak, bár egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a TIR növelése csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulásának valószínűségét. 

Mit jelent a céltartományban eltöltött idő? A céltartományban töltött idő (TIR) ​​azt a százalékos arányt jelzi, hogy a glükózértéked mennyi ideig volt a céltartományon belül egy meghatározott időszak alatt, amely több naptól akár hónapig is tarthat. Ha egy személy TIR-értéke 50%, az azt jelzi, hogy az ő glükózszintje átlagosan 12 órán keresztül volt a céltartományon belül bármely adott napon. Az egyéni céltartományok személyenként változhatnak, de a hivatalos iránymutatások alapján ez a tartomány alapvetően a 3,9-10 mmol/l közötti értékekre vonatkozik 1-es és 2-es típusú diabétesz esetén.   

Miért olyan fontos ez? A HbA1c értékkel szemben a céltartományban töltött idő néhány fontos előnyt kínál. A HbA1c az elmúlt 2-3 hónap átlagos glükózértékére utal. A céltartományban lévő HbA1c nem feltétlenül jelenti azt, hogy valakinek tartósan jó a cukra. Könnyen el lehet érni jó HbA1c értékeket akkor is, ha valakinek sok az alacsony és magas vércukorszintje. Ezzel szemben a magasabb TIR automatikusan stabilabb glükózkontrollt jelent,  kevesebb hipóval és hiperrel. A következő példa azt mutatja meg, hogy a TIR sokkal jobban prezentálja, mennyire jók a cukorbeteg személy glükózértékei a HbA1c-hez képest. Íme:

Időtartománnyal rendelkező táblázat

Bár a példában mindhárom ember állítólag jó Hb1Ac-t ért el a vérvétel során, a TIR alapos vizsgálata más képet mutat. Ma már tudjuk, hogy nemcsak a tartósan megemelkedett vércukorszint jelent kockázatot a hosszú távú szövődményeket illetően, hanem az ingadozó glükózszint is. Minél több az időbeli ingadozás, annál nagyobb a szövődmények, például a retinopátia vagy a diabéteszes vesebetegség kockázata.

A TIR és a szövődmények kockázata közötti összefüggés. Értelemszerűen minél magasabb a céltartományban eltöltött idő, annál kisebb a szövődmények kialakulásának kockázata. Minél alacsonyabb a TIR, annál nagyobb a glükóz-variabilitás. Egy másik nagyszerű dolog a TIR-kapcsán, hogy te magad is ellenőrizheted! Ha szenzort használsz, ehhez nem kell orvoshoz vagy laborba menned, mint a HbA1c érték esetén. 

Mi az optimális idő a céltartományban? A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a cukorbetegek számára a 3,9-10 mmol/l standard céltartomány a legjobb. Azonban olyan személyes megfontolások, mint a terhesség, a hipoglikémiától való félelem vagy más egészségügyi állapotok megkövetelhetik a tartomány egyéni beállítását átmenetileg vagy folyamatosan. A céltartományt orvosoddal együtt egyénileg kell meghatározni. Miután beállítottátok, próbálj meg mindent megtenni, hogy a lehető legnagyobb mértékben a céltartományban maradj, miközben elkerülöd a hipoglikémiát. A 2019-es ATTD Congress (Advanced Technologies & Treatments for Diabetes) kutatói a következő ajánlásokat fogalmazták meg az emberek számára. 1-es és 2-es típusú diabétesz esetén:  

  • A nap min. 70%-ában 3,9-10 mmol/l     

  • A nap kevesebb, mint 4%-ában 3,9 mmol/l alatt 

  • A lehető legkevesebb idő 10 mmol / l felett      

A legfontosabb, hogy ügyeljünk arra, hogy kicsi, de elérhető célokat tűzzünk ki. Koncentráljunk a terápiás beállítások, az életmód stb. lépésről lépésre történő módosítására, és használjuk a TIR-t visszajelzési eszközként. 

Hogyan mérhetem a céltartományban eltöltött időt? A tartományban eltöltött személyes idő meghatározásához szükséged van az elmúlt 24 óra szenzorral mért glükóz-adataira. A szenzor lényegében elvégzi a munkát helyettünk, hiszen ez az eszköz éjjel-nappal meghatároz egy aktuális glükóz értéket, így átlagosan 5 percenként konzisztens képet kapunk a mért értékekből. Ezenkívül a legtöbb szenzornál már van olyan funkció, amely az elmúlt 24 óra adataiból folyamatosan újraszámolja az aktuális TIR értéket, és ezt az információt könnyen elérhetővé teszi az olvasóban, egy alkalmazásban vagy a megfelelő kiértékelő szoftverben. Hagyományos vércukormérővel, ujjbegyes mérésekkel a próbálkozás sajnos összetettebb. 

Hogyan használhatom a TIR-t a terápiám optimalizálására? Bár a terápia módosítását mindig előre érdemes megbeszélned a kezelőorvosoddal, mielőtt bármilyen változtatást végrehajtanál, a Time in Range ideális monitornak bizonyul a diabétesz kezeléséhez. Használd annak ellenőrzésére, hogy a terápia módosításai meghozzák-e a kívánt hatást. 

 

forrás: 

https://www.mysugr.com/en/blog/5-things-know-about-time-range/

https://unsplash.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1918392957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása