Cukkerberg

Felszállás előtt - tippek a reptéri security check-hez

2024. február 22. - szabari.betti

istockphoto-1473910675-612x612.jpg

A reptéren a cukorbetegek egyik legnagyobb gondja a biztonsági ellenőrzések kezelése lehet, de ez sem törvényszerűen van így. Milyen kellékeket lehet átvenni ezen az ellenőrzésen? Viselhetők-e az eszközök, például az inzulinpumpák a biztonsági ellenőrzések során? Az aggodalmak kezelésének legjobb módja, ha előre felkészülünk. Mivel pár hét múlva ismét repülni tervezek, kicsit magamnak is írom ezt a cikket, hogy átismételjem a legfontosabb dolgokat. 

Milyen eszközök engedélyezettek a security check-nél? A cukorbetegséggel kapcsolatos gyógyszerek, felszerelések és kellékek átvihetők a biztonsági ellenőrzésen, de fontos, hogy legyen nálad szakorvosi igazolás (angol nyelven), amely alátámasztja, hogy jogosult vagy ezeket magadnál tartani és szállítani. Ezt a papírt nem kell azonnal lobogtatni, ha te következel, de legyen nálad ilyen. Tőlem egyébként még sosem kérték el. Néhány példa, hogy pontosan miket vihetsz magaddal:

  • Inzulin és penek
  • Fel nem használt fecskendők
  • Inzulinpumpa és az ehhez tartozó kellékek
  • Vércukormérők
  • Vércukormérő csíkok, lándzsák, és alkoholos törlőkendők
  • Vizelet keton tesztcsíkok
  • Glukagon sürgősségi készlet
  • Szenzorok

100 ml feletti folyadékok, gélek és inzulin kezelése. A cukorbetegek egyik nagy kérdése repülés előtt az, hogy fel tudnak-e vinni a fedélzetre folyadékot, glükózgélt vagy inzulint. Míg a légitársaságok utasai általában nem hozhatnak át folyadékot vagy géleket 100 ml-nél nagyobb tartályokban a reptéri ellenőrzéseken, ez nem vonatkozik a cukorbetegséggel kapcsolatos kellékeknek minősülő dolgokra. A 100 ml-nél nagyobb tartályokban lévő orvosi folyadékokat ki kell venni a kézipoggyászból, és be kell mutatni őket külön, amikor áthaladsz az ellenőrzésen. Ne tedd őket egy zacskóba a többi, egyéb folyadékkal. Az inzulin biztonságosan áthaladhat a röntgenkészülékeken. Ne feledd, hogy semmiképp ne tegyél inzulint a feladott poggyászba. A hőmérséklet- és nyomásváltozások hatással lehetnek az inzulinra, ezért a legjobb, ha a kizárólag a kézipoggyászban szállítod. 

Biztonsági ellenőrzés pumpával és szenzorral. Igen, utazhatsz szenzorral és pumpával, viszont a security check-nél érdemes ezeket előre jelezned az ellenőrzést végző személyzetnek, nehogy bárki összetévessze az eszközeidet valami veszélyes dologgal. A pumpát és a szenzort ne küldd keresztül röntgenkészülékeken. Tartsd őket magadon. Ha további eszközök vannak a táskádban, vedd ki őket, és kérd azt, hogy ellenőrizzék őket kézzel. Bár általában rendben van az inzulinpumpa viselése hagyományos fémíves detektoron keresztül, a legtöbb pumpát nem tesztelték még 360 fokos teljes testszkennerrel. Ha arra kérnek, hogy menj át egy ilyenen, kérj inkább egy kézi vizsgálatot. 

Részletesebben egy korábbi cikkünkben is írtunk a témáról, több tudnivalóért olvasd át ezt is! Jó utat!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4818328933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása