Cukkerberg

Milyen is valójában a T1D?

2024. február 26. - szabari.betti

istockphoto-1686235532-612x612.jpg

 – Hogy áll a cukrod? – Jól kezeled? – Milyenek az értékeid?

Ezeket a kérdéseket szokták feltenni a cukorbetegségemmel kapcsolatban. Félreértés ne essék, általánosságban szeretem, ha érdeklődnek a diabéteszemmel kapcsolatban. Az ilyen típusú kérdésekre viszont sokszor nehéz válaszolnom. Gyakran nem találom a szavakat. 

Tovább

Felszállás előtt - tippek a reptéri security check-hez

istockphoto-1473910675-612x612.jpg

A reptéren a cukorbetegek egyik legnagyobb gondja a biztonsági ellenőrzések kezelése lehet, de ez sem törvényszerűen van így. Milyen kellékeket lehet átvenni ezen az ellenőrzésen? Viselhetők-e az eszközök, például az inzulinpumpák a biztonsági ellenőrzések során? Az aggodalmak kezelésének legjobb módja, ha előre felkészülünk. Mivel pár hét múlva ismét repülni tervezek, kicsit magamnak is írom ezt a cikket, hogy átismételjem a legfontosabb dolgokat. 

Tovább

Hipó-félelem

hypo.png

Ha megkérdezitek, ki az, aki nem szereti a hipókat, én leszek az első, aki felteszi a kezét. Mármint persze, ki szereti? Nem nagy poén, hogy egy munkanapot néha úgy kell végig csinálnom, hogy közben szőlőcukrot zabálok, amelynek az ízétől már rosszul vagyok. Nem poén az éjszaka közepén izzadtan, szapora pulzussal felriadni. Nem poén a hipó-érzéketlenség kialakulásának lehetőségére gondolni, és nagyon remélem, hogy eleget teszek annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsem ezeknek az agyamra gyakorolt ​​hatását.

Tovább

Stigmák

istockphoto-1470580225-612x612.jpg

Nem ismerek túl sok olyan diabéteszes embert, aki ne tapasztalt volna már megbélyegzést. Húsz évnyi cukorbeteg életem során minden irányból érkezett ilyen: a médiából, az egészségügyi dolgozóktól, a munkatársaktól, sőt a családtól és a barátoktól is. Ennek az az oka, hogy a diabéteszes közösségeken kívüli embereknek gyakran vannak prekoncepcióik arról, hogy miről is szól a cukorbetegség, és sok ilyen elképzelés téves, túlzó, és sokszor sértő is. De a stigmák nem csak a közösségen kívülről származnak. Valójában egyes diabéteszesek számára a megbélyegzés legkárosabb és legbántóbb tapasztalatai valójában más cukorbeteg emberektől érkeznek.

Tovább

Injekció nyilvános helyen - ne szégyelld!

istockphoto-1007511810-612x612.jpg

Sok cukorbeteg (1-es és 2-es típusú egyaránt) használ inzulin injekciót a diabétesz kezeléséhez. Mit tegyél, ha te is közéjük tartozol, és nyilvános helyen kell beadnod az injekciót? Talán attól tartasz, hogy az emberek felfigyelnek rád. Talán szeretnéd elkerülni, hogy a körülötted lévők ítélkezzenek. Ugyan ez nem mindig kényelmes dolog, mégis fontos, hogy az injekciókat az előírás szerint add be, még akkor is, ha nyilvános helyen kell ezt megtenned. A lényeg, hogy biztonságban legyél, amikor inzulint kell bevinned, és éppen más emberek közelében vagy. Ne feledd, nincs rá okod, hogy bármi miatt szégyelld magad.

Tovább

Hogyan kezeld a diabéteszed, ha elfoglalt vagy?

istockphoto-1176144273-612x612.jpg

Magától értetődik, hogy az élet mozgalmas. Időnként annyira elfoglaltak lehetünk, hogy a cukorbetegség kezelése végül elkallódhat a sok feladat között. A legjobb szándékunk ellenére is néha túlságosan könnyű hagyni, hogy az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés a teendőink listájának a végére kerüljön. Először is ne feledd azt, hogy a diabéteszed kezelése mindig prioritásnak kell maradjon. Az önmagunkról való gondoskodás hatással van arra, hogy képesek vagyunk-e ellátni egyéb feladatainkat. Íme néhány tipp a húzósabb napokra! 

Tovább
süti beállítások módosítása