Cukkerberg

Hogyan kezeld a diabéteszed, ha elfoglalt vagy?

2024. február 05. - szabari.betti

istockphoto-1176144273-612x612.jpg

Magától értetődik, hogy az élet mozgalmas. Időnként annyira elfoglaltak lehetünk, hogy a cukorbetegség kezelése végül elkallódhat a sok feladat között. A legjobb szándékunk ellenére is néha túlságosan könnyű hagyni, hogy az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés a teendőink listájának a végére kerüljön. Először is ne feledd azt, hogy a diabéteszed kezelése mindig prioritásnak kell maradjon. Az önmagunkról való gondoskodás hatással van arra, hogy képesek vagyunk-e ellátni egyéb feladatainkat. Íme néhány tipp a húzósabb napokra! 

Étkezések, harapnivalók. Ha elfoglalt vagy, könnyebben választasz "kényelmes" ételeket, ahelyett, hogy egészséges döntéseket hoznál. Sajnos gyakran előfordul, hogy a leggyorsabb étel a legegészségtelenebb megoldás is egyben. Nehéz lehet időt találni a vásárlásra és a főzésre egy elfoglaltabb időszakban. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek az egészségesebb ételek megválasztásában, még akkor is, ha elfoglalt vagy:

  • Fontold meg az élelmiszerek házhoz szállíttatását, hogy időt takaríts meg. Ha ez a lehetőség nem áll rendelkezésre, kérd meg egy barátodat vagy rokonodat, hogy segítsen a vásárlásban.
  • Szabadnapokon készíts el néhány extra ételt, hogy több napi ebéded biztosítva legyen.
  • Készíts elő zöldségeket és egyéb alapanyagokat a főzéshez. A hűtőben megpucolva, feldarabolva is elállnak egy ideig.

Edzés. Az aktív életmód ugyanolyan fontos, mint az egészséges táplálkozás, amikor a cukorbetegség kezelésén dolgozol. Íme néhány egyszerű módja annak, hogy a testmozgás része legyen az életednek, még akkor is, ha elfoglalt vagy.

  • Eddz csupán 10 percet egyszerre. Ahelyett, hogy feladnád, mert nem találsz 30 szabad percet a napodban egy nagyobb edzésre, szánj rá 10 percet. Ebédszünetben sétálj 10 percet. Eddz 10 percet vacsora előtt. Iktass be 10 percnyi mozgást tévézés közben. Sokkal jobban fogod érezni magad tőle. Ráadásul a rendszeres testmozgás segít kordában tartani a vércukorszintedet is. 
  • Találd meg a módját annak, hogy egész nap aktívabb legyél, még akkor is, ha ez nem tervezett edzés. Parkolj egy kicsit távolabb az üzlettől, és sétálj egy kicsit. Menj a lépcsőn. Munka közben 30 percenként kelj fel és sétálj.
  • Válassz olyan edzési lehetőségeket, amelyeket szeretsz. Nagyon fontos, hogy szeresd is az edzést. Ez segít növelni a motivációt. Ha utálsz futni, akkor elfoglaltságodban nem fogsz rá időt szakítani, ebben biztos lehetsz. 

Még az aktivitás mérsékelt növekedése is pozitív hatással lehet a vércukorszintre, és segíthet a diabétesz hatékonyabb kezelésében. Szóval hajrá!

Mérés és kezelés. Könnyű elfelejteni valamit, ha nagyon elfoglalt vagy. Még olyan fontos dolgok is kimaradhatnak, mint a vércukorszint ellenőrzése vagy a diabétesz-gyógyszer szedése, az inzulin beadása.

  • Állíts be ébresztőt / figyelmeztetőt a telefonodon az étkezések, a vizsgálatok és a gyógyszerek/inzulin szedésének időpontjára.
  • Maradj felkészült, legyenek tartalékaid. Jó ötlet, ha körülbelül három hónapra elegendő készleted van inzulinból, gyógyszerből, és minden cukorbetegség-kezeléshez szükséges eszközből. Ez segít elkerülni azt, hogy hirtelen kifogyj bármelyikből, vagy hogy ne kelljen a szükségesnél többször elmenned a gyógyszertárba.

 

forrás: https://www.mysugr.com/en/blog/managing-diabetes-when-youre-busy/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr518308757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása