Cukkerberg

Higiénia és diabétesz - alapvető tippek

2024. január 22. - szabari.betti

istockphoto-1449523569-612x612.jpg

A vércukorszint szabályozása, a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres szűrések mind fontosak az egészséged szempontjából, különösen akkor, ha cukorbetegséggel élsz együtt. De várjunk csak, nem hiányzik valami ebből a listából? Valóban… ez a higiénia! A higiéniát gyakran figyelmen kívül hagyjuk, ha az egészség-megóvásra gondolunk, de ennek megőrzése létfontosságú az általános jólét szempontjából. 

Néhány gyakori higiéniai probléma cukorbetegség esetén:

● fogvesztés 

● ínybetegség 

● lábfertőzések 

● bőrfertőzések 

● fertőzésre való hajlam 

De ne izgulj! A megfelelő személyes higiénia gyakorlásával csökkenthető ezeknek a problémáknak a kockázata. Igen, a vércukorszint mindennapi kezelése a diabétesz kezelésének kritikus része. De a korrekt higiénia csökkentheti a szövődmények kockázatát is. Sok apró és egyszerű dolgot beépíthetsz a napi rutinodba, ami hosszú távon nagy változást hozhat. Íme néhány tipp a személyes higiénia megőrzéséhez. 

A kézmosás elengedhetetlen a fertőzések megelőzéséhez. A cukorbetegek  immunrendszere sokszor legyengült, ami azt jelenti, hogy nagyobb a kockázata a fertőzéseknek. A fertőzések terjedésének megelőzésének egyik legjobb (és legegyszerűbb) módja a megfelelő higiéniai magatartás, például a kézmosás. 

Miért olyan fontos a kézmosás? A kézmosás segíthet megelőzni a fertőzések egyik emberről a másikra való átterjedését. A baktériumok könnyen terjedhetnek más felületekről vagy emberekről, ha:

● megérintünk egy szennyezett tárgyat vagy felületet

● mosatlan kézzel érintjük meg a szánkat, a szemünket vagy az orrunkat 

● tüsszentünk, köhögünk, vagy orrot fújunk majd megérintünk más tárgyakat, embereket

● eszünk vagy ételt készítünk kézmosás nélkül 

A kézmosás kulcsfontosságú az egészség megőrzése és a fertőzések megelőzése szempontjából. Íme, pontosan mikor kell szappanozni: 

● ételek elfogyasztása előtt 

● az étel elkészítése előtt, közben és után 

● a mellékhelyiség használata után 

● háziállat-csemegék vagy -eledel kezelése után 

● köhögés, tüsszögés vagy orrfújás után 

● sebek vagy vágások kezelése előtt és után 

● miután levitted a szemetet 

● állatok megérintése után 

● mielőtt és miután gondoskodtál valaki másról, aki beteg 

● pelenkázás vagy gyermek WC-használatának segítése után

A fertőzések megelőzése mellett fontos a kézmosás is, mielőtt ellenőriznéd a vércukorszintedet vagy beadnád az inzulint. A kézmosás valóban ajánlott a  pontos eredmények elérése érdekében is.

A láb fontossága. Sok cukorbeteg ember száraz bőrt tapasztal a lábán. Mivel a diabétesz idegkárosodást okozhat, növeli a lábproblémák kockázatát is. Még az apró sebek, hólyagok vagy vágások is súlyos fertőzésekké válhatnak szélsőséges esetekben. Szánj időt a napi lábápolásraMosd meg, szárítsd meg és vizsgáld meg a lábad alját és tetejét. Használj gyengéd szappant, amely nem szárítja ki a bőrt. Ellenőrizd, nincsenek-e hólyagok, repedezett bőr, vágások vagy elváltozások a lábadon. Ne felejts el hidratálni! Használj olyan testápolót vagy krémet, amely megakadályozza a bőr nedvességvesztését. A láb mindennapos ápolása lehetővé teszi, hogy időben észrevedd az apróbb problémákat, mielőtt azok súlyossá válnának. Tedd napi rutinod részévé a lábápolást! 

Bőrápolás. Az olyan problémák, mint a száraz vagy viszkető bőr, vagy a bőrfertőzések, bárkit érinthetnek. De ezek különösen problematikusak lehetnek a cukorbetegek számára. Ennek az az oka, hogy a diabéteszesek vérkeringése esetenként rosszabb lehet, és emiatt nehezebben veszik fel a harcot a fertőzésekkel. Ne ess pánikba! A bőrproblémák megelőzhetők a megfelelő higiénia gyakorlásával. Íme néhány egyszerű lépés, amelyeket beépíthetsz a napi rutinodba a jó bőrápolás érdekében: 

● rendszeres zuhanyzás vagy fürdés 

● meleg víz használata forró víz helyett 

● bőrtisztítás gyengéd, hidratáló tisztítószerrel 

● dörzsölés helyett szárítsd meg a bőrt 

● győződj meg arról, hogy azok a területek, ahol a víz összegyűlik (pl. a karok alatt, a lábak között, a lábujjak között, a mellek alatt), teljesen megszáradtak

● vizsgáld meg a bőrt sebek, vörös foltok vagy száraz területek szempontjából 

● zuhanyzás vagy kézmosás után hidratáld a bőrt krémmel vagy testápolóval

● a vágásokat vagy sebeket azonnal kezeld

Fogászati higiénia. A cukorbetegeknél nagyobb a kockázata a szájüregi problémáknak, például az ínybetegségeknek. Ezek sokszor megnehezíthetik a vércukorszint szabályozását is! Egyéb lehetséges fogászati ​​problémák közé tartozik a gyenge gyógyulás, az égő száj és szájszárazság. A napi fogászati higiénés gyakorlatok segíthetnek csökkenteni a szájüregi problémák kockázatát. Amellett, hogy évente legalább kétszer keresd fel fogorvosodat, ügyelj a következő foghigiéniai lépésekre is: 

● legalább napi kétszer moss fogat 

● naponta legalább egyszer használj fogselymet 

A vércukorszint szabályozása alapvető fontosságú, még akkor is, ha szájhigiéniáról van szó. A vércukorszint céltartományban tartása segít a szervezetnek leküzdeni a szájban lévő fertőzéseket, és csökkentheti a szájszárazsággal járó problémákat is.

 

forrás: https://www.mysugr.com/en/blog/hygiene-and-diabetes-essential-tips/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3418306745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása