Cukkerberg

Hogyan segítsünk hipó esetén a suliban?

2023. december 14. - szabari.betti

istockphoto-1409722748-612x612.jpg

Ha egy osztálytársad vagy diákod 1-es típusú cukorbetegséggel él az iskolában, támogathatod őt azzal, hogy megtanulod felismerni az alacsony vércukorszint jeleit és tüneteit, valamint azt, hogyan tudsz neki ilyenkor segíteni, amennyiben igényli azt. Összeírtuk a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább

Diabétesz és menopauza

istockphoto-1495516791-612x612.jpg

A menopauza a menstruáció leállása utáni életszakasz. A perimenopauza annak az átmeneti időszaknak a neve, amikor a menstruációd rendszertelenné válhat, és egyéb tüneteket, például hőhullámokat tapasztalhatsz. A női hormonok szintje (leginkább az ösztrogén és a progeszteron) drámaian csökken a menopauza során. Az ilyen hormonális változások különféle hatással lehetnek a szervezetre, ezekről írunk ebben a cikkben.

Tovább

Ünnepi szezon diagnózis után

annie-spratt-qko-op_gr9i-unsplash.jpg

Mivel hamarosan itt az ünnepi szezon, izgalmat és ugyanakkor levertséget is érezhetsz, ha ez az első karácsonyod a diabétesz diagnózisod után. Valószínűleg alig várod, hogy újra átéld kedvenc hagyományaidat, ugyanakkor idegesnek érzed magad, hogy mit tegyél, ha kérdéseket tesznek fel neked az új állapotodról, vagy hogy megeheted-e kedvenc ételeidet. Szerencsére van néhány kipróbált és bevált módszer a diagnózis utáni első ünnepi szezonban való eligazodásra!

Tovább

2-es típusú diabétesz

istockphoto-677527278-612x612.jpg

A 2-es típusú cukorbetegség akkor fordul elő, ha vércukorszintet szabályozó hormon, azaz az inzulin nem tudja megfelelően kifejteni a hatását. Amikor eszünk, szervezetünk az összetett szénhidrátokat glükózzá bontja le, amelyre szükségünk van a működéshez. A hasnyálmirigy inzulint bocsát ki, amely egyfajta kulcsként kinyitja azt az ajtót, amely beengedi a glükózt a sejtbe. 2-es típus esetén a hasnyálmirigy kezdetben többlet inzulint termel, de végül nem tud lépést tartani ahhoz, hogy kordában tartsa a vércukorszintet, az elkezd emelkedni, majd az is előfőrdulhat, hogy a évekkel akár évtizedekkel később azt inzulin termelése lecsökken, akár teljesen elmarad.

Tovább

Egy kis nyelvi útmutató

istockphoto-1485164017-612x612.jpg

A cukorbeteg személyek, családtagjaik és a diabétesz kockázatának kitett emberek megérdemlik, hogy a kommunikáció velük szemben világos és pontos, tiszteletteljes, befogadó, ítélettől és elfogultságtól mentes legyen. A szavak, amelyeket a cukorbetegség kapcsán használunk, gyakran a tudatosság vagy megfontolás hiányát tükrözik, vagy elfogultságot fejeznek ki. Íme néhány tanács, hogyan tudjuk tapintatosan kifejezni magunkat a diabéteszről.

Tovább

Tűfóbia

istockphoto-1291183753-612x612.jpg

Avagy a tűktől való félelem, és annak leküzdése. Sok cukorbeteg személy számára az injekciózás az életük elengedhetetlen része, azonban ez jelentős részüknek nagy kihívást jelent. De mitől is válhat az injekciók iránt érzett szimpla ellenszenv fóbiává? A fóbia egy adott helyzettől való irracionális mértékű félelem, amely legtöbbször eltúlzott, és nem megmagyarázható.

Tovább
süti beállítások módosítása