Cukkerberg

Hipoglikémia, aggodalom, szorongás

2023. november 15. - szabari.betti

istockphoto-1199670651-612x612.jpg

Sok cukorbeteg aggódik a hipoglikémia miatt – egy tanulmányban a diabéteszesek 25%-a számolt be arról, hogy az alacsony vércukorszint miatti szorongás komoly problémát jelent számukra. A hipók gyakran előfordulnak a cukorbetegeknél, az 1-es típusúaknál akár hetente kétszer is, enyhébb vagy súlyosabb formában.

Miért aggódunk a hipoglikémia miatt? Miért aggódnak tehát az emberek a hipoglikémia miatt, különösen, ha a legtöbb esetben viszonylag gyorsan és könnyedén kezelhetők egy kis gyors felszívódású szénhidrát elfogyasztásával? Nos, gyakran azért, mert a hipó hatásai és tünetei gyakran ijesztők, kínosak, kellemetlenek, és a legrosszabb esetben végzetesek is lehetnek. Az izzadság, a zavarodott beszéd, a kontrollálhatatlan remegés önmagában sem tűnik vidám dolognak, de ha ezek egy állásinterjún vagy egy fontos munkahelyi megbeszélésen történnek, vagy akár egy éjszakai hazavezetés vagy egy romantikus randevú alkalmával, akkor kifejezetten bénítók tudnak lenni!

Ha akár csak egy nagyon kellemetlen hipoglikémiás epizódot már átéltél, az megnövekedett szorongáshoz vezethet amiatt, hogy ez a jövőben megismétlődik. Ez más viselkedésekhez vezethet, amelyek további nehézségeket okozhatnak a cukorbetegséged kezelésében:

  • Magas vércukorszint fenntartása a hipoglikémia elkerülése érdekében.
  • A szükségesnél többet eszel szintén a fenti okból kifolyólag.
  • Olyan tevékenységek elhagyása, mint a vezetés, az edzés, a tömegközlekedési eszközökön való utazás stb. (mert mi van, ha ott leszel rosszul?)

A hipoglikémia különösen rossz tapasztalata mellett három további tényező is hozzájárulhat a túlzott aggodalomhoz:

  • Lehet, hogy gyengült az képességed, hogy időben megérezd a hipoglikémia figyelmeztető jeleit.
  • A hipoglikémia figyelmeztető jelei, mint például az izzadás és remegés, a szervezet stresszhez kapcsolódó hormonjainak, az epinefrinnek a felszabadulása miatt jelentkeznek. Egyes cukorbetegek hipós tünetei azonban kevésbé nyilvánvalóak, így mire észreveszik a problémát, vércukorszintjük olyan alacsonyra esik, hogy a helyreállító intézkedések megtétele még nehezebbé válik számukra. 
  • Előfordulhat, hogy nem tudod megkülönböztetni a hipoglikémia érzését a félelem, szorongás érzésétől.

A hipoglikémia számos tünete, mint például az izzadás vagy a megnövekedett pulzusszám ugyanaz, mint a félelem, pánik esetén tapasztalható jelek. Ez egy zavart spirálhoz vezethet:

  • Észreveheted, hogy egy kicsit gyorsabban ver a szíved.
  • Azt gondolhatod: „Ez hipoglikémia lehet”.
  • Ez idegessé tesz, ezért a szíved még gyorsabban ver.
  • Azt gondolod: „Ó, nem, ez a hipoglikémia tünete”
  • Még idegesebbnek érzed magad, és étel után nyúlsz, hogy megnöveld a vércukorszintedet.

Amikor valójában amit tapasztaltál, az csak az idegesség volt! Mindenkinek egyedi a hipoglikémiával kapcsolatos tapasztalata, ezért bár valószínűleg arra tanítottak téged, hogy légy éber az alacsony vércukorszint bizonyos jeleire vonatkozóan, a saját reakciód időnként teljesen eltérő lehet ezektől – például jelentkezhet egy bizonyos íz a szádban vagy szokatlan érzés a lábadban.

Az 5 legjobb stratégia a hipoglikémiával kapcsolatos nehézségek leküzdésében.

Beszélj az egészségügyi team-mel! Ha gyakran tapasztalsz alacsony vércukrot, az első dolog, amire szükség lehet, az a cukorbetegséged kezelésének módosítása – a gyógyszer típusa, az adagolás vagy a gyógyszeres kezelés és/vagy az étkezések időpontja. Orvosod tud ebben segíteni. Továbbá, ha kevesebb figyelmeztető jelet tapasztalsz, mint korábban, van mód arra, hogy ezeket helyreállítsd, azáltal, hogy néhány hétig el kell kerülni minden hipoglikémiát. Ez gondos tervezést igényel, hogy elkerüljük a túl magas vércukorszint problémáját, de megfelelő útmutatás alapján nagyon is lehetséges.

Közvetlenül a vércukorszint ellenőrzés előtt tippeld meg az értéket. Növeld az önbizalmad a hipoglikémia- tudatosságban azáltal, hogy a tényleges mérés megbecsülöd a vércukrod értékét. Ha gyakran rosszul tippelsz, használd a következő stratégiákat:

Ismerd meg az egyedi hipó-jelző tüneteidet! Mindenkinek megvan a saját egyéni „riasztóharangja”, amivel a teste jelzi, hogy alacsony a vércukorszintje. Kövesd nyomon, mi történik veled, amikor hipózol. Ez lehet fizikai tünet (szívdobogás, bizsergés bizonyos testrészekben, izzadás, remegés, szívdobogás), vagy a hangulatodban vagy a tisztán gondolkodási képességedben bekövetkezett változás is lehet.

Tapasztald ki, neked mi a legjobb kezelési módszer a hipoglikémiára! Kísérletezz! Vannak, akik szívesen esznek csokit ilyenkor, de a magas zsírtartalma miatt lassan emelheti meg a vércukorszintet. A szőlőcukor lényegesen gyorsabban hat. Próbálj ki különféle ételeket, és nézd meg, melyik a legjobb a számodra.

Lélegezz! Ha úgy gondolod, hogy olykor belekerülsz a korábban leírt szorongásos ciklusba, akkor egy gyors relaxációs gyakorlat segíthet a pánik megfékezésében, így megállapíthatod, hogy tényleg hipoglikémiát tapasztalsz-e vagy sem.

Próbáld ki a következő gyors gyakorlatot: Ülj kényelmesen egy székbe. Csukd be a szemed. Lassan, mélyen lélegezz be, hogy a tüdőd tele legyen. Tartsd vissza ezt a lélegzetet 3 másodpercig. Lélegezz ki a lehető legteljesebben 5 másodpercig. Ismételd meg ezt a sorozatot további két lélegzetvételig. Nyisd ki a szemed, és vegyél észre minden finom különbséget érzéseid között, mind a testedben, mind az elmédben. Egy kis gyakorlással idővel el fogsz tudni lazulni ezzel a gyakorlattal. Ha gyengülnek a tüneteid a gyakorlat után, valószínűleg téves riasztás volt, de az elején mindig ellenőrizd a vércukorszintedet, hogy megbizonyosodj arról, hogy helyesek-e az érzéseid.

 

forrás: https://www.diabetes.co.uk/emotions/anxiety-over-hypoglycemia

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr9118258547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása