Cukkerberg

Szénhidrát-számlálás szülőknek

2023. november 06. - szabari.betti

istockphoto-1349540181-612x612.jpg

A szénhidrátok pontos számolása egyszerre tudomány és művészet. Olyan dolog, amelyhez idő, gyakorlás és sok munka kell. Amikor a szülők korán elsajátítják a szénhidrátszámlálás mikéntjét, az az egész család számára természetessé válik, és jobb vércukorszintet eredményezhet a cukorbeteg gyerkőc számára.

Egyes szülők számára a szénhidrátok számolása érzelmileg jobban megterhelő lehet. Ez kvázi állandó emlékeztető, hogy kisfiad, kislányod többé nem tud „csak úgy enni”, és nem lehet igazán gyerek. Ehelyett a gyerekeknek és a szülőknek szakértő dietetikusokká és matematikusokká kell válniuk, hogy minden egyes falatot megszámoljanak, és e becslés alapján inzulint adjanak. És ez nehéz! Bár 20 éve élek együtt az 1-es típusú diabétesszel, még nekem is bőven szükségem van állandó tudás-felfrissítésekre a szénhidrátszámlálás terén.

Az a tapasztalat, hogy a legtöbb cukorbeteg ember pontatlanul számolja a szénhidrátokat. A technológia fejlődése, az új inzulintípusok és a korszerűbb kezelési lehetőségek ellenére a szénhidrátszámlálás meglehetősen változatlan maradt az 1920-as évek óta. Még mindig értenünk kell hozzá, hogy jobban meg tudjuk becsülni az inzulindózisainkat. De hadd emlékeztesselek arra, miért olyan fontos a szénhidrátok pontos számolása.

Miért számít?

  • A tanulmányok azt mutatják, hogy a jobb szénhidrátszámláló készségekkel rendelkező emberek jobban kontrollálják a vércukorszintjüket. A pontosság és a következetesség egyaránt számít!
  • A szénhidrátszámlálás a legjobb módja a vércukorszint szabályozásának.
  • A pontatlan szénhidrátszámlálás túl alacsony vagy túl magas vércukorszinthez vezethet, ha emiatt rosszul becsülöd meg a szükséges inzulin mértékét az étkezések előtt.

Szülők, a gyerekek korától függően általában ti ​​vagytok a felelősek a munka nagy részéért. Egyelőre legalább is, vagy amíg gyermeketek készen nem áll arra, hogy elkezdje önállóan számolni a szénhidrátokat. A gyerekek már 6 éves kortól megismerkedhetnek a szénhidrát fogalmával: mely élelmiszerek tartalmaznak szénhidrátot és milyen mennyiségben. De ne várd el a gyerekektől, hogy minden inzulin- és szénhidrátszámítást elvégezzenek, amíg idősebbek nem lesznek. A pontatlan szénhidrátszámlálás az étkezések utáni magasabb vércukorszinttel is összefügg. 

Hét egyszerű stratégia a szénhidrátszámlálás elsajátításához

  1. Olvasd el a címkét. Ez a szénhidrátszámolás legpraktikusabb módja. Viszont ne ess abba a csapdába, hogy csak tápértékjelöléssel ellátott ételeket egyél, mert félsz, hogy rosszul számolod a szénhidrátokat. Lehet, hogy így majd hiányoznak a gyümölcsökben, hüvelyesekben és zöldségekben található fontos tápanyagok, amelyek általában nem találhatók meg egy dobozban. 
  2. A mindennapi ételekben tárolj mérőpoharakat. Használj mérőpoharakat kanálként vagy tálalóedényként. Ha a mérőpoharat a gabonapelyhes dobozban tartod, könnyebben hozzászoksz, hogy tálalás közben előre kimérd az ételeket. Végezz havi ellenőrzéseket úgy, hogy megkéred gyermekedet, hogy a szokásos gabona- vagy tészta adagokat tegye egy tálba, majd helyezzétek egy mérőpohárba, hogy megbecsüljétek az adag valódi méretét.
  3. Használj mérleget. A szénhidrátszámláláshoz messze a legpontosabb módszer a mérleg használata. Kiválóan alkalmas olyan élelmiszerek becslésére, amelyeken nem mindig szerepel a címke, például gyümölcsök, kevésbé ismert gabonafélék, zöldségek és még pékáruk is. Egyszerűen leméred az ételt egy mérlegen, és megszorzod az egységnyi szénhidrátértékével. Legyen a mérleg az asztalon; így szokássá válhat a szénhidrát számolása étkezés előtt.
  4. Hozz létre saját személyes adatbázist. A legtöbb gyerek minden nap hasonló ételeket eszik. Hozz létre saját adatbázist úgy, hogy kéznél tartasz egy jegyzetfüzetet, amelybe felírhatod a tipikus reggeli ételeket, kedvenc harapnivalókat és akár kombinált ételeket is, például rakott főételeket, leveseket és minden egyebet.
  5. Használj post-it-et. Azoknak a gyerekeknek, akik kezdik megtanulni a szénhidrátszámítást, helyezz el post-it-eket, színes címkéket az iskolai ebédlőtáskára vagy a címkézetlen ételek dobozára ragasztva.
  6. Bízz a technológiában. Szerencsére az új alkalmazások megkönnyítik a szénhidrátszámlálást. Akár a google-ban is megkereshetsz bármilyen ételt, hogy megtaláld a tápértékre vonatkozó információkat, azonban nem minden információ pontos. Próbálj ki olyan alkalmazásokat, mint a My Fitness Pal, a Yazio vagy a Figwee, hogy pontosabban tudj számolni a szénhidrátokkal.
  7. Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj! Igen, nagyszerű tápérték-olvasó lehetsz, de mennyire hasznos ez, ha étterembe mész, és fogalmad sincs, hogyan becsüld meg a felszolgált ételeket. Cukorbetegség esetén a gyakorlat alkalmazása gyakran fontosabb, mint az elmélet. Gyakorolj otthon, ahol kimérheted az ételt. Egy idő után önbizalmat szerzel, és a lehető legjobb becsléseket tudod majd elvégezni. Végül is a szénhidrátszámlálás sosem tökéletes, de közel lehetsz a célhoz, és ez nagyon is számít!

 

forrás: https://beyondtype1.org/count-carbs-like-a-pro-a-parents-guide/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr10018247403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása