Cukkerberg

Somogyi-effektus vs. hajnali jelenség

2023. október 02. - szabari.betti

img_2309.jpg

Ismered-e a Somogyi-effektus és a hajnali jelenség közötti különbséget, és azt, hogy ezek hogyan befolyásolják a reggeli vércukorszintet? Sokan összekeverik a kettőt. Mindkettő előfordulhat cukorbetegeknél, és nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy melyik hogyan hat ránk.

Sok cukorbeteg küzd megmagyarázhatatlanul magas vércukorszinttel, mikor felébred reggel. Amennyiben te is diabéteszes vagy, nagy a valószínűsége annak, hogy vagy az egyik, vagy akár mindkét jelenség érintett már téged akkor is, ha még csak nem is hallottál ezekről korábban. A Somogyi-effektus és a hajnali jelenség is emelkedett reggeli vércukorszintet okozhat. A legtöbben azt feltételezik, hogy ez kizárólag az utóbbi miatt történik. A nagyközönség valamiért kevésbé ismeri a Somogyi-hatást.

Mi a hajnali jelenség? A hajnali jelenség szinte minden cukorbetegnél előfordul, ez a szervezet természetes cirkadián ritmusának az eredménye. A vércukorszint megemelkedik, mialatt a szervezet felkészül a napkezdésre. A májad glükózt termel, hogy elősegítse a reggelt ébredés után. Ez jó dolog lenne, viszont ha cukorbeteg vagy, a hasnyálmirigyed nem tud elegendő inzulint termelni ahhoz, hogy ezzel lépést tartson, vagy az inzulinod nem olyan hatékony, mint lennie kellene, és ez magasabb vércukorszintet fog eredményezni reggel. A hajnali jelenség minden cukorbeteg típusban előfordulhat, de a legszembetűnőbb az 1-es típusú, és az előrehaladottabb 2-es típusú diabéteszeseknél szokott lenni. Mit lehet tenni a megelőzésére? Íme néhány stratégia:

  • Kérd meg orvosodatt, hogy módosítsa a gyógyszeradagot
  • Módosítsd orvosoddal a gyógyszer szedésének idejét
  • Módosítsd az inzulin adagodat

Mi a Somogyi-effektus? Míg a hajnali jelenség természetesen történik, addig a Somogyi-hatás a túl sok inzulin bevitele vagy az előző esti étkezés kihagyása következtében. Mindkét esetben a vércukorszint alacsonyra csökken az éjszaka során, és a szervezet hormonokat termelhet, hogy serkentse a máj glükóztermelését. Ennek eredményeként a vércukorszint reggelre ismét megemelkedik. A Somogyi-hatás valójában a nap bármelyik szakaszában kialakulhat, mindig hipoglikémiát követ, leggyakrabban a hipoglikémiás esemény után 6-18 óra múlva észlelhető. A Somogyi-effektus többnyire azoknál a cukorbetegeknél fordul elő, akik inzulint használnak a kezeléshez (akár 1-es, akár 2-es típus), hiszen náluk valószínűbb az alacsony vércukor. Kezeléséhez a szénhidrát-mennyiséget vagy az inzulindózist szükséges módosítani a diabetológussal való konzultációt követően. Ha a hipó után azonnal, 1-3 órán belül látjuk a vércukor-emelkedést, annak hátterében a túlzott szénhidrátfogyasztás, azaz a túlkompenzálás áll.

Honnan lehet tudni, mi a különbség a két jelenség között? A kezelőorvosod megkérhet arra, hogy az éjszaka közepén kelj fel, és mérd meg vércukorszintedet (vagy használj szenzort), hogy megállapítsa, előfordul-e nálad Somogyi-hatás vagy hajnali jelenség alvás közben. (Az éjszakai alacsony vércukorszint Somogyi-hatást jelez.)

 

Az alábbi ábra jól bemutatja a két jelenség közötti különbséget

 

forrás:

https://www.milkandhoneynutrition.com/somogyi-effect-vs-dawn-phenomenon-and-blood-sugar-levels/

https://poonamjadhavt1d.com/2019/12/03/dawn-phenomenon/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8018221663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása