Cukkerberg

Milyen érzés a magas vércukorszint?

2023. szeptember 25. - szabari.betti

sweet-life-pqtd9zb_nr8-unsplash.jpg

A magas vércukorszint időről időre az életed része, ha cukorbeteg vagy. Sokan azonban nem tudják, milyen is valójában a magas vércukorszint, néha egészen addig, amíg a cukruk veszélyesen meg nem emelkedik. Ez a cikk taglalja a magas vércukorszint jeleit és tüneteit, azt, hogy milyen érzés, ha magas, és mit tehetsz a vércukorszint gyors csökkentése érdekében. 

Mit jelent a magas vércukorszint? A magas cukorszint értéke személyenként eltérő, de általában a 7,0 mmol/l feletti éhomi vércukorszint már sokszor cukorbetegségre utal. A legtöbb diabétesszel élő a 10,0-13,0 mmol/l közötti cukorszint tüneteit kezdi el magán érezniA 13,0 mmol/l feletti vércukorszintet gyakran inzulinnal kell kezelni. 14,0 mmol/l feletti vércukorszint esetén erősen ajánlott vizeletvizsgálatot is végezni a ketonok kimutatása érdekében, a diabéteszes ketoacidózis (DKA) kizárása végett. A DKA a cukorbetegség életveszélyes akut szövődménye, amely halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik időben.

Melyek a magas vércukorszint tünetei? A tünetek is személyenként változhatnak. A magas vércukorszint korai tünetei általánosságban a következők:

  • Extrém szomjúság 
  • Gyakori vizelés
  • Száraz száj
  • Fáradtság 
  • Fejfájás 
  • Izomfájdalmak
  • Enyhe változások a látásban, általában homályos látás

A hosszan tartó magas vércukorszint tünetei a következők:

  • Hányinger 
  • Hányás 
  • Homályos látás/látásváltozások
  • Gyümölcsös illatú lehelet
  • Zavarodottság
  • Fogyás
  • Kipirult arc
  • Kóma

Ha nem kezelik, a hosszan tartó magas vércukorszint DKA-hoz vezethet, amely során a szervezet kiszárad, az elektrolitok kiegyensúlyozatlanok lesznek, és a vér savassá válik. Ebben az állapotban nagyon nehéz lehet már csökkenteni a vércukorszintet. Ilyenkor minden esetben sürgősségi orvosi segítséget igényel a cukorszint lassú és biztonságos csökkentése, a szövődmények és a halál elkerülése érdekében. 

Mi a jele annak, hogy krónikusan magas vércukorszinted lehet? Előfordulhat, hogy a diabéteszesek vércukorszintje kívül esik a normál tartományon, de nem elég magas ahhoz, hogy orvosi vészhelyzetnek tekintsék azt. Sokszor a krónikus, közepesen magas vércukorszintnek nincsenek kimutatható tünetei. Ez előfordulhat prediabéteszben, sőt LADA (látens autoimmun cukorbetegség felnőtteknél) esetén is, amely lassabban kezdődik. Ezenkívül sok 2-es típusú cukorbeteg, aki még nem ad inzulint, évekig küzdhet a normálisnál magasabb vércukorszinttel. Előfordulhat, hogy ez nem észlelhető, ha nem mérik gyakran a vércukorszintjüket. Hosszú távon a mérsékelten magas vércukorszint a cukorbetegség szövődményeihez vezethet, mint például vakság, veseelégtelenség, szívbetegségek, szívroham, lábamputáció és szélütés. Tartsd szem előtt a krónikus, közepesen magas vércukorszint alábbi jeleit: 

  • Duzzadt/vérző fogíny
  • Lassan gyógyuló sebek 
  • Gombás fertőzések
  • Száraz bőr/hólyagok
  • Bizsergés és zsibbadás a kezekben és a lábakban 

Fordulj mindenképp orvoshoz, ha esetedben nagy a prediabétesz vagy a cukorbetegség kockázata, és két vagy több hétig enyhülés nélkül küzdesz a fent említett tünetek bármelyikével. Érdemes lehet diabétesz-vizsgálatot végezni, vagy akár vény nélkül kapható vércukormérőt is vásárolhatsz a helyi gyógyszertárban, és otthon is megmérheted a vércukorszintedet. 

Milyen érzés a magas vércukorszint? A magas vércukorszintet úgy írhatjuk le, mint az egész testet érintő fájdalmat, olthatatlan szomjúságot és hasító fejfájást. Néha a tünetek gyorsan megjelennek, míg más tünetek kialakulása hosszabb ideig tarthat. Vannak, akiknél kiszárad a szem. Az érintettek úgy érzik, hogy gyakran kell vizelniük, amitől kiszáradnak, és folyamatos szomjúságtól szenvednek. Ha ezt több hétig nem kezelik, ezek az emberek gyorsan fogyni kezdenek, és a látásuk rohamosan romlik. Vannak, akik rendkívül fáradttá és letargikussá válnak, és influenzaszerű tüneteik jelentkeznek. Amikor a vércukorszinted magas, és inzulinos cukorbeteg vagy, érdemes inzulinnal is korrekciózni az orvosoddal megbeszéltek alapján, és igyál nagyon sok vizet, hogy megakadályozd a kiszáradást. Fordulj orvosodhoz akkor is, ha vércukorszinted nem megy 14,0 mmol/l alá, és a kezelés ellenére több órán át vagy tovább mérsékelt vagy magas a vércukor- és ketonszinted. 

Hogyan lehet gyorsan csökkenteni a magas vércukorszintet? Az inzulin beadása a leggyorsabb módja a vércukorszint csökkentésének, ha inzulinfüggő cukorbetegséget diagnosztizáltak valakinél. Soha ne adj be inzulint, ha azt nem írták fel neked! 

Minden ember érzi a magas vércukorszintet? Nem. Mint ahogy nem minden ember érzi az alacsony vércukorszintet sem ("hipo-tudatlanság"). A szervezet megszokja a mindennapi vércukorszint tartományát, akár normoglikémiáról van szó, akár nem. Ha a vércukorszinted általában magasabb, előfordulhat, hogy nem érzed a 10,0 mmol/l feletti vércukrot, míg akinek a normál tartományban van túlnyomórészt, ő valószínűleg igen. Ezért olyan fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd vércukorszintedet akár vércukormérővel, akár szenzorral (CGM). Próbáld nyomon követni és kezelni a magas vércukorszinteket, mielőtt veszélyessé válnának. A mérsékelten magas vércukorszintet gyakran nehéz kimutatni, még akkor is, ha hosszú távon egyébként károsítja a szervezetet. 

Melyek a jelei, hogy veszélyesen magas a vércukorszinted? Mindig ellenőrizd vércukorszintedet vércukormérővel, ha azt gyanítod, hogy az veszélyesen magas. Ha a cukrod meghaladja a 14 mmol/l-t, teszteld a ketonokat is a vizeletedben az erre szolgáló tesztcsíkkal. Ha magas a vércukorszinted és a ketonszinted is, fokozottan ügyelned kell a vércukorszinted csökkentésére, hogy ne alakuljon ki ketoacidózis. Azonnal hívd a mentőket, ha hánysz, homályos látást vagy látásváltozást, gyümölcsös szagú leheletet tapasztalsz, vagy zavartnak érzed magad. 

Mennyi ideig tart, amíg jobban érzed magad egy magas vércukorszint után? A legtöbb ember néhány órán belül jobban érzi magát a magas vércukorszint után, ha az rendeződik, és a vércukorszint visszaáll a normál tartományba. Ha vércukorszinted hosszú ideje (napok vagy hetek) magas, és ketonokat is tapasztalsz, sokkal tovább tarthat, amíg jobban érzed magad – különösen, ha kórházba is bekerültél. Kórházi tartózkodásod alatt az orvosok rehidratálnak, és segítenek helyreállítani az elektrolitok egyensúlyát a szervezetedben. Néhány hétbe telhet, amíg teljesen felépülsz egy DKA után. 

A sok víz fogyasztása csökkenti a vércukorszintet? A víz ivása önmagában is csökkenti a vércukorszintet! A víz a következő módon segíthet a vércukorszint csökkentésében: ha magas a vércukorszinted, a szervezeted megpróbálja kiüríteni a felesleges glükózt a vérből a vizelettel. Éppen ezért a gyakori vizelés a magas vércukorszint gyakori tünete. A többlet víz ivása segíthet a veséknek abban, hogy a felesleges glükóz egy részét a vérből a vizeletbe öblítse. A megfelelő folyadékellátottság segíthet a DKA megelőzésében is. Természetesen a fenyegető DKA esetén, vagy már kialakult DKA során inzulinadás és kórházi kezelés is szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4618212693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása