Cukkerberg

Ne ess szét - hogyan kezeljük a hipoglikémiát edzés alatt?

2023. május 30. - szabari.betti

istockphoto-1415828696-170667a.jpg

Ha rendszeresen végzel bármilyen fizikai aktivitást, miközben 1-es típusú cukorbetegséggel élsz, akkor valószínűleg már pontosan tudod, hogy a vércukorszint-szabályozás edzés mellett kihívást jelenthet. Míg a testmozgás segíthet az általános vércukorszint szabályozásában, és hatékonyabbá teheti az inzulin működését a szervezetben, az edzés alatti és utáni alacsony vércukorszint (hipoglikémia) zavaró és veszélyes lehet. Az alábbiakban belevetjük magunkat a vércukorszint-csökkenések mögött rejlő tudományba, hogy jobban megérthessük és megtervezhessük azokat. 

Az edzés során a vércukorszintre gyakorolt ​​​​hatás attól függ, hogy mennyi energiát használsz fel, függ az edzés intenzitásától és időtartamától, valamint attól, hogy a mozgás többnyire aerob, anaerob vagy esetleg mindkettő. Az aerob tevékenység különösen gyakran jár együtt a vércukorszint csökkenésével, de tudtad, hogy az aerob tevékenység valójában két különböző vércukorszint-csökkenéshez vezethet: egy edzés közben és egy edzés után? Minden olyan tevékenység aerobnak tekinthető, amely legalább enyhe kihívást jelent, és folyamatosan használja az izmokat – mint például akár a levelek gereblyézése, séta, futás és kerékpározás. 

Először is ismerjük meg azt, hogy a szervezet hogyan szabályozza a vércukorszintet. Két hormon a legfontosabb: az inzulin és a glukagon. Az inzulin csökkenti a vércukorszintet, míg a glukagon emeli. Az inzulin csökkenti a glükóz mennyiségét a vérben azáltal, hogy a test sejtjein lévő receptorokhoz kötődik, mint amikor a kulcsot betesszük a zárba, hogy kinyissunk egy ajtót. Amikor aktiválódik, az inzulinreceptorok glükóz transzportereket hoznak a sejt felszínére. Ez csökkenti a glükóz mennyiségét a véráramban, és lehetővé teszi annak bejutását a sejtekbe, akár raktározásra, akár energiaként történő elégetésre. A glukagon ennek az ellenkezőjét teszi; megemeli a vércukorszintet azáltal, hogy a májban lebontja a glikogénnek nevezett, elraktározott cukrot, majd a véráramba juttatja. 

Mi történik edzés közben? A mozgás hatására izmaink glükózt égetnek üzemanyagként, és az inzulint is hatékonyabbá teszi a glükóz transzporterek számának és reakcióképességének növelésével. Az inzulin gátolja a glukagon termelését is. Emiatt csökken a vércukorszint edzés közben. Egyes testmozgástípusok növelhetik a vércukorszintet is. Az anaerob gyakorlatok – mint például a sprintelés és a súlyemelés – tejsavat termelnek, amelyet a szervezet glükózzá alakít át, hogy az visszajusson az izmokhoz, és üzemanyagként használhassák fel.

Mi történik edzés után? A vércukorszint második késleltetett csökkenése két dolognak köszönhető: a test feltölti az edzés során felhasznált glükózraktárakat, valamint a megnövekedett inzulinérzékenység, amely edzés után több óráig is fennállhat. Emiatt a vércukorszint lefelé sodródhat akár 24 órán keresztül az edzés után.

Az alacsony vércukorszint megelőzésének legjobb módja

  • Még akkor is, ha viszonylag rövid ideig végzel alacsony vagy mérsékelt intenzitású aktivitást, szükség lehet egy kevés extra szénhidrátbevitelre vagy az inzulinadag csökkentésére az edzés előtt. 
  • Ne feledd, ha bármilyen okból súlyosan alacsony vércukorszintet tapasztalsz, megnő az esélye annak, hogy 24 órán belül újabb alacsony vércukorszint áll elő. A legjobb, ha ilyenkor egy napig kerülöd az edzést, miután súlyos hipoglikémián estél át. 
  • Különböző glükózválaszokat észlelhetsz, ha ugyanazt a gyakorlatot a nap különböző szakaszaiban végzed. Érdemes lehet kísérletezni annak kiderítésére, hogy milyen hatással van a vércukorszintedre az edzés, annak időpontjától függően. 

Bármi is legyen, mindig készülj a sportoláshoz gyorsan felszívódó szénhidráttal, például szőlőcukor tablettákkal, gélekkel vagy gyümölcslevekkel arra az esetre, ha kezelned kéne az alacsony vércukorszintedet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr9218127376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása