Cukkerberg

Milyen hatással van az 1-es típusú diabétesz a testképre?

2023. május 16. - szabari.betti

istockphoto-1313649143-170667a.jpg

A testkép sokkal több annál, mint amit a tükörben látsz. Arról van szó, hogyan érzékeled a tested, és arról is, hogyan vélekedsz mások testéről. Ez a kép az életed során az élményeid alapján folyamatosan változik, és a gondolataidra, értékeidre, érzéseidre, valamint a körülötted lévő emberektől és a társadalomtól kapott üzenetekre épül. Például tinédzser korban a tested sok változáson megy keresztül, és eltarthat egy kis időbe, amíg megtanulod elfogadni ezt az új testet olyannak, amilyen. A divat, a közösségi média és a reklámok nagy szerepet játszanak a testkép kialakításában. Ha valaki egy irreális szépségideálnak van kitéve nap mint nap, kevés változatossággal és a vékonyság megszállottságával, az árthat a testképnek. Ez olyan emberek kirekesztéséhez vezethet, akik nem tükrözik ezt az irreális ideált, annak ellenére, hogy a társadalomban sok természetes testtípus létezik. Ezenkívül a család, a barátok, a tanárok, az edzők és néha az egészségügyi csapat megjegyzései szintén negatívan befolyásolhatják az önértékelést, még akkor is, ha a megjegyzések mögött jó szándék húzódik meg. Olyan sok tényező befolyásolja a testképet, pont az 1-es típusú cukorbetegség lenne kivétel?

A T1D hatása. Tanulmányok már kimutatták, hogy a krónikus betegséggel, például T1D-vel élő fiatalok testképe általában rosszabb, mint másoké. A T1D-nek és a kezelésének vannak sajátos jellemzői, amelyek hatással lehetnek a testképre, például: 

  • Folyamatosan oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk;
  • Úgy érezhetjük időnként, mintha egy „beteg” testben élnénk;
  • Rendszeres mérlegelés az orvosi találkozókon és a súlyunkkal kapcsolatos esetleges megjegyzések meghallgatása;
  • Mindig viselnünk kell valamilyen eszközt (inzulinpumpa vagy folyamatos glükózmonitor);
  • A kezeléssel összefüggő „nyomok” a testünkön (pl., hegek, zúzódások, ragasztómaradványok).
  • Megbélyegző megjegyzések meghallgatása szeretteinktől (pl. bókokat kapni a fogyásért, miközben azért fogytunk, mert sokáig volt magasan a vércukrunk).

A rossz testkép hatással lehet az életminőségre, az önbecsülésre és még a szexualitásra is. A tanulmányok azt mutatják, hogy a negatív testkép nagyobb kockázatot jelent a T1D-vel élők számára:

  • Magasabb hemoglobin;
  • Magasabb testtömeg-index (BMI);
  • Szorongás, depresszió;
  • Táplálkozási zavarok.

Míg sok diabéteszes ember a betegségét "erővé" változtatja, és kifejezetten hangsúlyozza a különbözőségét, eddig eljutni sokaknak igazi kihívás lehet.

Hogyan fogadd el a tested? Nem sokan gondolják azt, hogy a testük hibátlan, de megtanulhatod, hogy a testedet olyannak lásd, amilyen az valójában. És bár a tested elfogadása nehéznek, sőt lehetetlennek tűnhet időnként, megtanulhatod értékelni. Testképednek javításához a következőket teheted:

  • Ne feledd, hogy megjelenésed (és testsúlyod) sok olyan tényezőtől függ, amelyek felett nincs befolyásod (pl. életkor, genetika);
  • Ne feledd, hogy nincs egyetlen szépségideál, hanem a testformák és az emberek sokfélesége létezik, és mindenkinek más tetszik; 
  • Légy hálás azért, amit a tested lehetővé tesz számodra, ahelyett, hogy kizárólag a külsődre összpontosítanál (pl. a lábaid lehetővé teszik, hogy a barátaiddal sétálj, a karjaid lehetővé teszik, hogy megöleld kedvencedet);
  • Próbálj ki különböző típusú fizikai tevékenységeket, hogy megtaláld azt, amit igazán szeretsz;
  • Hallgass a testedre, amikor eldöntöd, mit és mennyit egyél, ahelyett, hogy hagynád, hogy valami vagy valaki más határozza meg, mit kell enned vagy elkerülnöd;
  • Fontold meg, hogy a közösségi média hogyan befolyásolhatja testképedet, és szükség esetén iratkozz le bizonyos oldalakról. Egyre több olyan influencer van, akik a test sokszínűségét hirdetik. 

Vannak megoldások a cukorbetegség kezelésével kapcsolatos speciális problémák kezelésére is, beleértve:

  • Vezeték nélküli inzulinpumpa választása, vagy a manuális inzulin injekciók folytatása, ha a pumpa viselése zavar téged;
  • Az inzulin-beállítási stratégiák áttekintése, hogy az inzulint az enni kívánt mennyiség alapján vidd be, ahelyett, hogy előre meghatározott számú inzulinegység alapján eszel;
  • Csatlakozz cukorbeteg kortársak csoportjaihoz, hogy ne érezd „különcnek” magad cukorbetegséged miatt;
  • Beszélj egy pszichológussal, aki a testképre és a T1D-re szakosodott.

Ha időt szánsz arra, hogy értékeld tested képességeit és tulajdonságait, fokozatosan megtanulhatsz bízni benne, és a megérdemelt törődéssel bánni vele. Végül is az, ahogyan kinézel, csak egy kis része annak, aki valójában vagy.

 

fotó forrás: unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr618124916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása