Cukkerberg

Cukorbeteg versenyző a téli olimpián!

2022. február 10. - szabari.betti

41710850_e10ffebf7a8cb52fa76876b7b6b05963_wm.jpg

Az idei téli olimpián egy 17 éves magyar snowboardos lány is részt vesz, aki azon kívül, hogy spottörténelmet ír  - hiszen ő az első magyar hódeszkás az olimpián -, 1-es típusú diabétesszel él 14 éves kora óta. Kozuback Kamilla éveken át kanadaiként versenyzett, 2021 óta indul magyar színekben. Édesapja kanadai, édesanyja magyar, és anyai nagyszüleinek tiszteletére lett belőle kanadai-magyar kettős állampolgár. Kamilla félcsőben kvalifikálta magát a 2022-es pekingi téli olimpiára.

Kamilla 2020-ban még kanadaiként vett részt az ifjúsági olimpiai játékokon, és a Kanadát valaha is képviselő legfiatalabb snowboard-osok egyikeként nyolcadik helyezést ért el az Ifjúsági Olimpián, 2020-ban. Ez mindössze két évvel azután történt, hogy Kamilla megkapta az első dózis kívülről bevitt inzulinját, mivel 1-es típusú diabétesszel diagnosztizálták. Az első kérdése az orvoshoz az volt, képes lesz-e még valaha snowboardozni. "Ez volt a legfontosabb dolog, amit tudni akartam...hogy tudok-e ismét snowboardozni és versenyezni" - mondta. Édesanyja, Brigitta támogatásával - aki ápolóként 2017-ben tulajdonképpen diagnosztizálta saját lányát az ismert tünetek alapján - Kamilla mindent megtett, hogy átvegye az irányítást a betegsége felett, és semmi se álljon útjába azt illetően, hogy valóra váltsa álmát: hogy (újra) versenyképes snowboardos legyen. "Nem félt...miután hazaértünk a kórházból, kikapta a fecskendőt a kezemből, és azt mondta, hadd csináljam én" - emlékszik vissza édesanyja - "Ekkor már tudtam, hogy minden rendben lesz."

41437361_cda63cc81f91b33beeb6b0df6dac7148_wm.jpg

Kamilla élete ezután 180 fokos fordulatot vett. Hihetetlenül sok viszontagság érte, de azt mondja, ebben lehetőséget látott, hogy még keményebben dolgozzon a törekvéseiért, hogy profi snowboardos váljon belőle. Minden reggel edzeni járt, súlyokat emelt, kardiózott, mindezt az új diagnózissal, a T1D-vel a vállán. Mivel édesanyja ápolónő volt, mindig is nyíltan tudott beszélni a betegségéről, és az ő segítségével sikeresen nyomon tudta követni vércukorszintjét. Együtt figyelemmel kísérték, hogy a különböző tevékenységek hogyan befolyásolják a cukorbetegségét. Nem sokkal ezután Kamilla Svájcba utazott, és azt érezte, kemény munkája és elszántsága meghozta gyümölcsét. Őt választották ki, hogy képviselje Kanadát az ifjúsági olimpia snowboard számában. "Iszonyatosan boldog voltam, nincsenek rá szavak." - mondta. "A legcsodálatosabb dolog volt ott lenni, versenyezni, és az olimpia egyik legfiatalabb résztvevőjének lenni". A 2020-as versenyen kanadai színekben slopestyle-ban a 14., félcsőben a 9., big air-ben a 8. helyen végzett.

Kamilla a versenyzésen túl keményen dolgozik a betegsége kezelésén szibériai husky kutyusával, aki szintén 1-es típusú cukorbeteg. Az olimpián három számban - slopestyle, félcső, big air - is indult. Az olimpiai kvalifkáció félcsőben sikerült, de egy visszalépés miatt slopestyle-ban is elindulhatott elsőszámú tartalékként, és a 28. helyzést szerezte meg. A félcső versenyszám selejtezőjét a 19. helyen zárta. A sors úgy hozta, hogy a legkedvesebb versenyszámában is történt egy visszalépés, és Kamilla újabb lehetőséget kapott, és élt is vele.

olimpia-kozuback-kamilla-buszke-hogy-a-magyar-csapat-tagja.jpg

 

forrás: 

https://www.jdrf.ca/finding-strength-in-adversity-newly-diagnosed-teen-competes-in-2020-youth-olympics/ 

https://www.instagram.com/kamillakozuback/

https://index.hu/sport/2022/peking/2022/02/09/kozuback-kamilla-freestyle-snowboard-felcso-peking-selejtezo-eredmeny/

https://index.hu/sport/2022/01/17/snowboard-peking-2022-olimpia-kozuback-kamilla-kijutott/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr2717368616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása