Cukkerberg

Karácsony és diabétesz

2021. december 13. - szabari.betti

top-tips-for-living-with-diabetes-at-christmas-title.png

A karácsony olyan alkalom, amikor jól érezzük magunkat, és olyan finomságokat is fogyasztunk, amelyeket az év más szakaszaiban nem feltétlen ennénk meg. A diabétesz kezelése ilyenkor nehezebb lehet, hiszen rengeteg csábító karácsonyi étel és ital közül választhatunk. Ugyanakkor szerencsére rengeteg hasznos információ áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy jól mulassunk az ünnepi időszakban anélkül, hogy veszélyeztetnénk az egészségünket, vagy a cukorbetegség menedzselését.

Gondoskodjunk cukorbetegségünkről az ünnepi időszakban is. Győződjünk meg arról, hogy minden szükséges gyógyszerrel rendelkezünk, amíg az orvosi rendelő zárva tart. Például legyen elegendő tesztcsíkunk és inzulinunk is az ünnepek alatt.

Koronavírus és influenza. Mielőtt forgalmas helyre mennénk, vagy olyan embereket látogatnánk meg, akiknél magas a kockázata annak, hogy súlyosan megbetegedjenek, érdemes végeznünk egy gyorstesztet (valamint ha úgy érezzük, a diabétesz kapcsán erre mi is megkérhetjük családtagjainkat). A koronavírus elleni vakcinán túl érdemes lehet beadatni az éves influenza elleni védőoltást is.

Maradjunk aktívak. Bár ilyenkor szívesen tesszük fel a lábunkat és pihenünk az ünnepi időszakban, fontos, hogy valamennyire mégis mozgásban maradjunk. Ez segíthet a vércukorszint, a vérnyomás és a vérzsírok kezelésében, a testsúly szinten tartásában. Számos egyszerű és szórakoztató módszer létezik arra, hogy mozogjunk valamit, még hidegben is. A gyors, tempós séta például remek módja ennek. A gyerekekkel való séta, egy buliban való táncolás vagy a korcsolyázás szintén segíthet ebben. Aktív társasjátékokat is kipróbálhatunk.

Gyors tippek az egészséges táplálkozáshoz karácsony idején. A cukorbetegség kezelésének elősegítése érdekében kipróbálhatjuk az alábbi tippeket, hogy az ünnepi alkalmakat egy kicsit egészségesebbé tegyük:

  • Ügyeljünk a rejtett cukrokra is az olyan fűszerekben, mint az áfonyaszósz, a mentaszósz és a garnélarákos koktélszósz. 
  • Ügyeljünk az adagok méretére. Először töltsük fel a tányérunkat zöldségekkel, mivel ezekből nem szoktunk annyira megtelni. 
  • Ha lehetséges, szolgáljuk ki magunkaz. Előfordulhat, hogy valaki más felhalmoz nekünk bizonyos ételeket, amelyeket mi magunknak nem biztos, hogy kiszednénk.
  • Ne igyunk éhgyomorra, mert ez növeli a hipózás kockázatát, ha a cukorbetegséget inzulinnal vagy bizonyos gyógyszerekkel kezeljük.
  • Inkább forraljuk vagy pároljuk a zöldségeket, mintsem süssük – így több vitamin és ásványi anyag marad meg. Ha minden étkezésnél zöldséget fogyasztunk, az segíthet megelőzni a vérnyomás és a vér koleszterinszintjének emelkedését az ünnepek alatt. 
  • Mindannyiunknak meg kell próbálnunk kevesebb sót enni, hogy szinten tartsuk a vérnyomásunkat. 

És végül - ne érezzünk bűntudatot, ha élvezünk néhány karácsonyi finomságot. Ne feledjük, hogy nincsenek „tiltott” ételek, nyugodtan engedjünk néhány finomságnak. Ügyeljünk arra, hogy milyen ételeket eszünk, és ne idegesítsük magunkat, ha többet eszünk, mint általában, vagy olyan ételeket választunk, amelyek nem a legjobbak számunkra. Várható egy kis eltérés a megszokottól – élvezzük ki, majd másnap térjünk vissza a pályára. 

 

forrás: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/christmas-food-and-diabetes

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr10016782366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása