Cukkerberg

Forradalmi megoldás az olaszoktól: beültethető inzulinadagoló

2021. szeptember 03. - szabari.betti

 

an-implantable-device.jpg

A napokban reppent fel a hír, miszerint elképzelhető, hogy a diabétesszel élők elbúcsúzhatnak a tűszúrások egy részétől. Olyan új módszerről van szó ugyanis, amely injekció nélkül lehetővé teszi, hogy a cukorbetegek megfelelő mennyiségű inzulinhoz jussanak. A fejlesztés olasz kutatókhoz fűződik.

Cukorbetegségben az inzulinbevitel nélkülözhetetlen, azonban ennek kivitelezése sokak számára kellemetlen és nehéz tud lenni. Olasz kutatók egy, a mai lehetőségeknél jóval kényelmesebb megoldáson dolgoznak, tanulmányukat a MedicalXpress szemlézte. Az új módszer alapja egy bőr alá beültethető inzulinpumpa, amely egy szájon át bevihető kapszulával tölthető újra. Az eljárás az eddigi állatkísérletek során sikeresnek bizonyult.

Az inzulin kívülről történő bevitele jelenleg a következőképpen lehetséges:

  • pennel történő, napi többszöri injekciózás: az egyszerre nagyobb inzulinadagok bejuttatása a szervezetbe nem követi le az egészséges hasnyálmirigy működését, valamint a beadások helyein gyakran megvastagszik a kötőszövet, így az inzulin felszívódás problémás lehet, gyakran nem egyenletes
  • testen kívüli, folyamatos adagolást biztosító inzulinpumpa: egy tartályból egy vezetéken és egy kanülön keresztül jut az inzulin a bőr alá, a kötőszövetbe

 

Az új megoldást, a műtéti úton behelyezendő inzulinadagoló készüléket az olasz kutatók eddig sertéseken próbálták ki. A pumpát az állatok hasüregében, a vastagbél mellett helyezték el. Az inzulint bejuttató kis kapszula a pumpához mágnessel kapcsolódik, innen egy tű áthatol a bélfalon keresztül a kapszulába, és leszívja a benne található inzulint. Ezután az üres kapszula természetes módon távozik a szervezetből, a pumpa pedig kis mennyiségben, folyamatosan engedi a hasüregbe az inzulint, amely innen eljut a véráramba. A pumpa akkumulátorral működik, ez vezeték nélküli töltéssel tölthető újra. Az új inzulinadagoló szerkezet ígéretesnek tűnik, hiszen a tesztállatokban eddig kifogástalanul működött, viszont további fejlesztésekre lesz szükség, mielőtt embereken is elkezdik kipróbálni  - nyilatkozták az olasz fejlesztők.

 

forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/cukorbetegseg/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3016679072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása