Cukkerberg

Bázispróba

2021. augusztus 28. - szabari.betti

dm-basal-rates.jpg

Miért olyan fontos a bázis inzulinunk ellenőrzése? Tulajdonképpen ez a diabéteszünk kezelésének alapja. Ha ez nincs megfelelően beállítva, semmi más sem fog jól működni. Ha a bázis beállítás nincs rendben, minden erőfeszítésünk olyan lesz, mintha futóhomokon lépdelnénk: sok munkát végzünk el előrelépés nélkül...

Mi is az a bázispróba? A bázispróba segíthet kitalálni azt, hogy szükség van-e igazításra az inzulinbeállításban. Nem egyszerű végigcsinálni, és sokszor ismétlésre is szükség van a pontosabb eredmények érdekében. Miért ilyen fájdalmas? Ahhoz, hogy kizárólag a bázis inzulin hatását és mennyiségét vizsgáljuk meg, nem adhatunk bólus inzulint, ergo nem ehetünk bizonyos időintervallumon keresztül.

Nem csak pumpahasználóknak! Sokan az inzulinpumpa használatához kötik ezt a fogalmat, ami érthető. Viszont a penes kezelésen lévő cukorbetegek is adnak bázis inzulint, napi egyszer vagy kétszer, nagyobb mennyiségekben. Ez ugyanúgy tesztelhető, a különbség csak abban van, hogy ennek módosítása valamivel kevésbé rugalmas, mint pumpa esetén.

Csak lépésenként. Persze, a kihívást kedvelők letolhatnak egy egész napot is étkezés nélkül, de ez a legtöbbször nagyon megterhelő. Másrészt, ez a módszer időnként pontatlan eredményekhez is vezethet, hiszen a szervezet "éhség" üzemmódba lép, és ketonokat termel, amelyek gyengítik az inzulin hatását. Érdemes lehet csupán egy-egy bázisütemet tesztelni egyszerre, és így több napon keresztül elvégezni a próbát. Így is ugyanolyan hatásos! A teszt felosztásának leggyakoribb módja négy részből áll: reggel, délután, este és éjjel.

Ajánlott ellenőrzési idők:

  • Reggel: 6-12 óráig
  • Délután: 12: 00-17: 00
  • Este: délután 4 -től este 10 -ig
  • Éjszaka: este 10 -től reggel 6 -ig 

Ezek az időintervallumok persze nincsenek kőbe vésve. A lényeg az, hogy egy teljes 24 órás napot lefedjen a próba, és mindegyik részt különböző napokon teszteljük lehetőleg.

Előkészületek. A felkészülés során néhány dolgot érdemes szem előtt tartani: 

  • A kiindulási vércukornak 5-10 mmol/l között kell lennie
  • A vizsgálatot csak akkor szabad elvégezni, ha a glükózszint stabil
  • Nem volt étkezés és bólus inzulin beadása
    →  az elmúlt négy órában, rövid hatású analóg inzulin alkalmazása esetén
     az elmúlt hat órában normál inzulin alkalmazása esetén
  • A vizsgálat előtti utolsó étkezésnek alacsony fehérje- és zsírtartalmúnak kell lennie
  • Legalább hat órával a teszt kezdete előtt nem volt 4 mmol/l alatti érték
  • Nincs extrém sporttevékenység 12 órával a teszt előtt
  • Nincs alkoholfogyasztás a teszt előtt 12 órával

A bázispróba lebonyolítása. 

  • Ne egyél semmit! Ez nehéz, de kivitelezhető. Ne feledd, hogy csak a nap egy rövid szakaszát kell átvészelni. Ha a teszt elkészült, ehetsz.
  • Óránként ellenőrizd a vércukorszintedet (tipp: állíts be időzítőt, ébresztőórát), és jegyezd is fel őket
  • Ellenőrizd a vércukorszintedet, ha alacsonynak érzed azt. Ha valóban alacsony, azaz ha értéke 3,9 mmol/l alatt van, hagyd abba a bázispróbát, és kezeld a hipót, egyél!
  • Ha vércukorszinted gyorsan emelkedik, azaz ha értéke 13,9 mmol/l felé megy, szintén hagyd abba a bázispróbát, és korrigált a magas értéket bólus inzulinnal. Ne csalódj! Ismét valami hasznosat tanultál.
  • A teszt során lehetőleg ne végezz fizikai aktivitást - ne feledd, a lehető legtöbb tényezőt ki kell iktatni, ami hatással van a vércukorszintre.

A teszt után (és miután kaptál egy kis ételt!) nézd meg az adataidat. Van valami szokatlan kilengés a vércukorszintjeidben? Az 1,6-2,2 mmol/l -nél nagyobb mozgások mindenképpen azt jelezhetik, hogy módosításra lehet szükség a bázis beállításokban. Ha ilyet észlelünk, bármilyen kínlódás, érdemes megismételni a tesztet ugyanabban a napszakban. Ha megint kilengést észlelünk egy másik napon is, akkor biztosak lehetünk a bázis változtatás szükségességében. Minden ilyen esetben konzultáljunk diabetológusunkkal egy ilyen módosítás előtt!

forrás: mysugr.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3916673506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása