Cukkerberg

Cukorbetegség és menstruáció

2021. július 26. - szabari.betti

bm-580_header.jpg

Lányok! Rendszeresen megzavarja a vércukorszinteteket a ciklusotok? Nekünk nőknek néha nincs egyszerű dolgunk. A tengernyi tényező mellett, ami befolyásolja a cukorszintet, nekünk még számolni kell a női menstruációs ciklussal is, ami olykor extra kihívást jelenthet a vércukorszint-szabályozásban. 

Csak egy gyors emlékeztető: a menstruációs ciklus a menstruáció első napján kezdődik, és a következő menstruációval zárul. Ezt a folyamatot 21-31 naponként megismételjük, ha minden simán megy.

A hormonok felelősek a menstruáció alatti vércukor-rendellenességekért. A menstruációs ciklus két fázisból áll: az ösztrogén és a progeszteron fázisból, mindkettő hatással van az inzulinérzékenységre. Ennek a két hormonnak a koncentrációja a szokásosnál magasabb néhány nappal a menstruáció kezdete előtt (tehát a második fázisban), ami észrevehető a megnövekedett vércukrok révén is. Nem elég, hogy meg kell küzdenünk a PMS-sel, a fokozott ingerlékenységgel, a mértéktelen étvággyal és a hangulatváltozásokkal. Természetesen a diabétesznek is részt kell vennie a játékban :) A csökkent inzulinérzékenység minden ember vércukorszintjét eltérő módon befolyásolhatja. Én alapvetően magasabb vércukorszintet veszek észre, körülbelül 3-5 nappal a menstruáció kezdete előtt.

A havi ciklus és a diabétesz kapcsolatát gyakran alábecsülik. Őszintén, mennyi támogatást kapunk a diabétesz kontrolokon, amikor a vércukorszint kezelésére van szükség a ciklus előtt és alatt? Meg szokták kérdezni, hogy a ciklusunknak melyik szakaszában vagyunk, miközben az inzulin beállításáról beszélünk? Valószínűleg erre nagy szükség lenne...

A menstruáció és a vércukorszint-ingadozás közötti kapcsolat már régóta ismert. Már évtizedek óta. Egész pontosan az 1940-es évek óta, amikor egy Cramer nevű kutató megosztotta a havi ciklus és a vércukorszint-ingadozások összefüggésével kapcsolatos megállapításait a Canadian Medical Association Journal nevű folyóiratban. Miért van ilyen kevés vita és értekezés erről a témáról? Nem lenne alapvető elvárás, hogy ez is a cukorbeteg edukáció szerves része legyen, valamint figyelembe legyen véve a diabétesz kontrolok során is? A világon csaknem 200 millió cukorbeteg nő él. A diabéteszes nőket gyakrabban érinti a policisztás petefészek szindróma (PCOS), mint nem cukorbeteg társaikat, valamint gyakoribb a szabálytalan vérzés, az időszakos fájdalmak és a bőrproblémák.

Menstruációs ciklus és vércukorszint-beállítás. Mindenképp fontos, hogy ismerjük a saját ciklusunkat, hiszen vércukrunkat is csak ilyen módon kezelhetjük ezekben a napokban megfelelően. Nekem személy szerint ilyenkor több bázis inzulinra van szükségem általában már a menstruáció előtti héten, körülbelül 130-150%-on futok ilyenkor - itt természetesen kicsit előnyben vannak a pumpa-használók. Pumpás cukorbetegeknél gyakori, hogy a menstruációs napokra egy külön bázis profilt hoznak létre a megfelelő beállításokkal, így csak váltani kell a megfelelő pillanatban. Amint viszont csökken a hormonkoncentráció, a legtöbb esetben csökken az inzulinigény. Az, hogy a diabétesz terápiát milyen mértékben kell a ciklushoz igazítani, nagyon egyedi, és időbe telik, mire optimális lesz.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak? Mennyire befolyásolja a ciklusotok a vércukorszinteteket? Hogyan alakítjátok ilyenkor a diabétesz terápiát? Kaptok ezzel kapcsolatban támogatást a cukorbeteg-kezelő-teamtől?

Végül néhány szórakoztató tény a menstruációról :)

  • Egy nő összesen 6 évet vérzik életéből
  • Van egy Disney-film (!!!) a menstruációról
  • A menstruációs görcsök ugyanolyan fájdalmasak lehetnek, mint egy szívroham
  • A menstruációt sok vallásban tisztátalannak tartják
  • A hideg hőmérséklet negatívan befolyásolhatja az áramlás erősségét és a menstruáció hosszát
  • Május 28. a menstruáció világnapja

 

forrás: www.mysugr.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3416610952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása