Cukkerberg

Te, én, és a diabéteszem

2020. augusztus 01. - szabari.betti

shutterstock_1186242634.jpg

Megtalálni az "igazit" manapság talán az egyik legnehezebb feladat. Még a legjobb körülmények között is izgalmas és félelmetes lehet az, hogy pontosan mikor, hogyan és mennyire nyílj meg egy potenciális új személynek. Ezt tovább tetézheti egy krónikus betegség, mint például a diabétesz. De feltétlenül bonyolulttá teszi ez a dolgokat? Röviden, nem szükségszerűen. Valószínűleg nem is számít, hogy a kapcsolatod melyik szakaszában jártok, a diabétesz sok agyalni valót ad az embernek. Akár egy friss kapcsolatban navigálsz éppen, akár már egy évtizedek óta tartó viszonyt élvezel, akár ebben a hónapban esküdtél (ez esetben gratulálunk!), vessünk egy pillantást azokra a tanácsokra, amelyek a cukorbeteg és nem cukorbeteg félnek is segíthetnek a párkapcsolat során, különös tekintettel arra a személyre, akinek nincs diabétesze, mégis együtt él vele, nap mint nap.

Ha diabéteszesen randizol valakivel.

Persze mi tudjuk jól, hogy a cukorbetegség csak része az életednek, de nem határozza meg azt, hogy ki is vagy. Azonban ha önmagunk elfogadására törekszünk, a diabétesz elrejtése nem a legjobb módja annak, hogy tartós kapcsolatot létesítsünk. Fontos lehet a "coming out" időpontja, valamint az is, hogy egyszerre mennyi részletet osztunk meg a másikkal. Nem szükséges mindent rögtön a nyakába zúdítani.

Légy nyitott az alapokra. Míg néhány ember könnyen beszél a cukorbetegségről, szívesen "edukál" másokat, mások a saját diabéteszüket egy sokkal személyesebb témának tekintik, amellyel kapcsolatban csak akkor nyílnak meg, ha már jobban megismerték a másik felet. Természetesen erre nincs szabály, az a fontos, hogy kényelmesen érezd magad, ez alapján dönts. Ha legalább az alapokat elmeséled a másiknak a kezdetekben, sokkal kevésbé lehet rossz vagy kellemetlen élmény egy váratlan hipó, vagy a magas cukor miatti hangulatingadozás.

A hipók és sokszor a hiperek is félelmetesek. Tudod mi félelmetes még? Végignézni, ahogy annak, akit szeretsz, leesik a vércukra, vagy éppen az egekbe szökik. Fantasztikus, ha van valakid, aki aggódik érted. Persze, ez okozhat némi frusztráltságot is, de a partner félelme nagyon gyakran abból fakad, hogy még nem tudja, hogy is tudna támogatni. Ezt nagyon könnyen megoldhatjuk. Definiáljuk a segítséget! Fontos, hogy hideg fejjel legyen átbeszélve, pontosan mire is van ilyenkor szükséged, és ebben hogyan is lehet segítségedre a másik.

Let's talk about sex, baby. Erekciós problémák. Hipók "közben". Fent marad a pumpa, vagy lekerül a pumpa. Leesik a szenzor. Igen, a diabétesz nem nagyon segíti elő a filmekbe illő romantikus jeleneteket, szóval csak előre, és inkább nevess. Beszélj róla. Egyél egy kis szénhidrátot az ágyban. Ez a te diabéteszed, de mindketten bestresszelhettek tőle. Kérdezd meg a partneredet, hogyan befolyásolja őt a cukorbetegséged - mert egész biztosan kihat rá is, ezt kár lenne elvitatni. Pénz? Hosszú távú egészségi állapot, szövődmények? Alacsony vércukrok? Nagyon gyakran előfordul, hogy az ő aggályai eltérnek a tieidtől, és segíthetsz is eloszlatni, vagy legalább átbeszélni őket.

A diabétesz nem megy el. Talán nem vagy biztos abban, hogy az adott kapcsolat tartóssá válik, de ha mégis, a cukorbetegség úgyis kiderül. Ha előbb számolsz be róla, talán megkímélheted magad néhány kellemetlen, magyarázatot követelő helyzettől: elhagyott használt tesztcsíkok a lakásán, indokolatlan vérfoltok az ujjadon, esetleg folytonos kijárkálás a fürdőbe - ha nem mérsz vagy inzulinozol előtte. Mindenkinek megvan a saját "bőröndje", így hát inkább már a kezdeteknél "szabadítsd fel" a tiédet, és készülj fel a kérdésekre.

Próbálj hálás lenni. Közbeszólhat a diabétesz egy kapcsolatban? Abszolút. De te hozod a döntéseket, nem ő. A megfelelő kontroll pedig még könnyebb, ha kiképzel egy másik bajnokot magad mellé. A felkészítés, a sok beszélgetés és a kedvesség segíthet megosztani a terhet. 

Ha randizol valakivel, aki diabéteszes.

Mikor megismersz valakit, annak persze egy vidám és izgalmas időszaknak kell lennie. Kedvenc háziállat, munka, mit szeretsz, mit nem, stb. De megtudni azt, hogy a partnered cukorbeteg, talán ijesztő lehet. Mit lehet tenni? Az első és legfontosabb: ne pánikolj! Mielőtt reagálnál (vagy még inkább, túlreagálnád), olvasd el a következő tippeket:

Diabétesz gyorstalpaló.

  • A szénhidrátok hatására emelkedik a vércukorszint.
  • Az inzulin pedig csökkenti azt.
  • Nem az ő hibája, hogy cukorbeteg.
  • NEM FERTŐZŐ.

További edukáció. Manapság valószínűleg mindenkinek van már legalább egy kis fogalma a cukorbetegségről. Viszont ha megtudod, hogy a partnerednél melyik típus áll fenn, érdemes lehet célzottan annak utánajárni (1-es vagy 2-es típus, LADA, stb.). A Google-keresőn kívül a Cukkerberg korábbi cikkjei is segítségedül szolgálnak a kutatásban :)

Légy megbízható. Ingoványos terület lehet a diabétesz a randevúzás során, azonban csak te és a partnered vitathatjátok meg, hogy pontosan mennyire szeretne téged involválni ebbe az egészbe, milyen szintű részvételre számít tőled. Lehet, hogy szeretné, ha megismernéd az alapokat, vagy tarthatna a lakásodban, az autódban néhány tartalék tesztcsíkot vagy egyéb felszerelést. Valószínűleg kezdetben egyáltalán nem fog segítséget igényelni, hiszen feltehetően már jó régóta önmenedzselő, mint minden cukorbeteg, vagy pedig még nem mer támogatást kérni tőled. A nyílt beszélgetések azonban hamar oldhatnak ezen, és folyamatosan segíthetnek a kapcsolat előrehaladtával.

A diabétesz nagyon jól kezelhető, ha az ember odafigyel a napi igényekre. Tehát, valószínűleg nem számít, hogy neked van diabéteszed, vagy annak, akivel együtt vagy. Rengeteg beszélgetés, egy kis alapszintű edukáció, és egy kis előre készülés - ennyi elég is lehet ahhoz, hogy a kapcsolatot ne határozza meg a "diabszörny". Persze ehhez mindkét fél részéről hatalmas nyitottságra és elfogadásra van szükség, amit sokszor nehéz megtalálni. De teljes bizonyossággal állítom, hogy a keresés megéri a fáradozást.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1216098148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása