Cukkerberg

Felépülni a koronavírusból cukorbetegen - egy valós történet

2020. március 16. - szabari.betti

coronavirus_compressed.jpg

A minap egy több, mint érdekes cikkre találtam a BBC News oldalán, amelyet mindenképp szerettem volna megosztani Veletek: egy 1-es típusú diabétesszel élő, az új típusú koronavírussal megfertőzött, és abból felépült férfi nyilatkozott tapasztalatairól. Andrew O'Dwyer akkor kapta el a vírust, amikor február végén Olaszországban síelt családjával. Elmondása szerint a legrosszabb a kontrollálhatatlan köhögés volt.

"Kétségkívül volt már ennél durvább influenzám...de nem szeretném újra elkapni" - mesélte Andrew, miközben London délnyugati részén lévő otthonában szigetelte el magát. Habár 1-es típusú diabéteszben szenved, Andrew azt mondta, "nem volt semmi olyan tényező, amely miatt aggódnia kellett volna". Hozzátette azt is, hogy a láz, amit megtapasztalt, nem különbözött semmiben a normál influenzánál tapasztalt tünetektől. 

A tünetek súlyossága az emberek között nagyon eltérő lehet. Azok, akik idősebbek, és már eleve küzdenek egészségügyi problémákkal (például asztma, cukorbetegség, szívbetegség), nagyobb valószínűséggel súlyosabb tüneteket produkálnak, és kórházi kezelésre szorulhatnak. 

Februárban Andrew-val és a családjával még azt közölték, hogy az üdülőhelyen, ahol tartózkodtak, nem terjed a koronavírus, ennek ellenére a sícsoportból később 25 emberből 21 megfertőződött. Hazatérve az Egyesült Királyságba, Andrew úgy döntött, hogy otthon marad és nem megy emberek közé, holott a hazaérkezéskor még nem tapasztalt magán tüneteket. A csoportból néhány ember két napon belül megbetegedett, ezért ő is hívta a megadott zöld számot. "Teszteltek még azelőtt, hogy rosszul éreztem volna magam, hiszen több fertőzöttel is kontaktusban voltam a korábbi hetekben. Három napra rá derült ki, hogy az én tesztem is pozitív. Ezután pár nappal nálam is megjelentek a tünetek." Andrew elmondása szerint nagyon erősen, megállás nélkül köhögött és napokig magas láza volt. Végül a paracetamol szedése segített láza csökkentésében.

1_andrew-4.jpg

Andrew még most is a felépülés útján halad, de idáig is hosszú utat tett meg. Összesen 21 napot töltött otthonában anélkül, hogy az utcára ment volna. Már jobban van, és dolgozni is próbál otthonról. Ezen a linken az egyébként apuka Andrew "karantén-naplóját" is megtekinthetitek az otthon-létről, angol nyelven.  Napról napra visszaemlékezik és leírja, mit élt át, miken ment keresztül a betegség alatt, hogyan oldotta meg az étkezést, mikor milyen tüneteket érzett. A férfi tudomásunk szerint még önkéntes elszigetelés alatt áll, viszont jelenleg már a legnagyobb problémája, hogy nagyon hiányolja 9 éves kisfiát :) 

Források:

https://www.bbc.com/news/health-51858845

https://www.diabetes.co.uk/news/2020/mar/recovering-from-coronavirus-with-type-1-diabetes.html

https://www.grimsbytelegraph.co.uk/news/uk-world-news/diary-dad-coronavirus-day-day-3953592

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5315525932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása