Cukkerberg

Hidegfront és diabétesz

2020. január 25. - szabari.betti

untitled-12.jpg

Esetleg télen derült ki a diabéteszetek? Észrevettétek már, hogy a szenzor grafikonja időnként egy hullámvasúthoz hasonlít, amikor az időjárás hidegre fordul? Nagyon sok cukorbetegnél feltételezhető, hogy az éghajlati viszonyok és az időjárás is hatással van a vércukorszintre már a diagnózist követő időszakban is.

T1D - diagnózis. Emlékeztek arra a hírhedt mondásra, amelyről mind hallottunk, amikor a diabéteszünkre fény derült? Az olyan faktorok, mint a különböző vírusok és a genetikai hajlam, mind számítanak 1-es típusú cukorbetegség esetén. Egyes kutatások szerint bizonyos vírusok elindíthatnak autoimmun folyamatokat a szervezetben, amely a béta-sejtek pusztulásához vezethet. A vírusok hideg időben jobban fellendülnek, hiszen ilyenkor nagyobb esélyük van a túlélésre, az emberek immunrendszere ilyenkor lassabban reagál a jelenlétükre.

Az 1-es típusú diabétesz a legtöbb kutatás szerint gyakrabban is fordul elő hidegebb klímájú helyeken, például Európa északi országaiban. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség szerint Finnországban és Norvégiában a legmagasabb az T1D gyerekek (1-14 év közöttiek) előfordulása. Ez alapján úgy tűnik, hogy a hideg időjárás valóban nagyobb kockázatot jelent az 1-es típusú diabétesz szempontjából.

T1D - menedzsment. A hideg idő a diagnózis után is hatással van a betegség kezelésére, megzavarhatja azt. Ha szeretjük a tipikusan téli tevékenységeket, mint a síelést, a korcsolyázást vagy akár a hóangyal-készítést, és alig várjuk, hogy leessen az első hó, megfelelően fel kell készülnünk. Íme néhány tipp a diabétesz-menedzsmenthez, ha odakint fagyos az idő - mint most...

  • Vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű harapnivalót és vizet, ha elkezdjük a szabadtéri téli kalandokat!
  • Ellenőrizzük a vércukorszintünket, mielőtt fizikai tevékenységet folytatnánk - például felszállunk a felvonóra, vagy lesiklunk egy lejtőn -, különösen ha alacsonynak érezzük azt.
  • Gyakran mérjünk napközben is! A szoros kontroll a legjobb módja annak, hogy megfigyeljük, hogyan hat a hideg a szervezetünkre, így fogjuk tudni legjobban kezelni az egyes tendenciákat.
  • Maradjunk hidratáltak, még akkor is, ha kint nincs meleg! 
  • Ellenőrizzük, hogy a felszerelésünk megfelelő hőmérsékleten van-e! Legjobb, ha a pumpát és a mérőt a testünkhöz közel, zsebben tartjuk magunknál. Ne felejtsük el, hogy az eszközök akár működésképtelenné is válhatnak a hideg miatt, az inzulin pedig megfagyhat!
  • Ha a vércukorszintünk indokolatlanul magasnak tűnik, érdemes megfontolni az inzulin patron cseréjét a pumpában vagy a penben!
  • Mindig legyen nálunk tartalék inzulin!

Ha Te nem tartozol a télkedvelők közé, és inkább a tűz előtt melegedsz, az is rendben van - a pihenés is fontos ilyenkor. Viszont az élet az egyensúlyról szól! A tél nagyszerű ürügynek tűnhet arra, hogy inkább hibernálódjunk odabent, de fontos mégis rendszeresen előmászni a takaró alól és megfelelő fizikai aktivitást végezni - már csak a negatív hangulatok elűzése céljából is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1715426814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása