Cukkerberg

10 dolog, ami mindig legyen a diabétesz- felszerelésben!

2019. április 06. - szabari.betti

all-my-diabetes-stuff-pink-yarrow-carry-all-pouches.jpg

10 dolog sorozatunk második részében összeszedtük Nektek, mi az, aminek mindenképp benne kell lennie egy diabétesszel élő felszerelésében. Mit gondoltok, kihagytunk valamit? Írjátok meg! Ti miket visztek mindig magatokkal?

1. Vércukormérő és ujjbegyszúró. Értelemszerű, hiszen csak ezek segítségével tudjuk folyamatosan figyelni vércukorszintünket és meghozni az inzulin és szénhidrát mennyiségekkel kapcsolatos döntéseket. Ezek mellett, vagy az ehhez tartozó tokban érdemes tartani plusz elemeket a mérőhöz, hiszen nagyon kellemetlen tud lenni, ha az lemerül, valamint pót lándzsákat az ujjszúrónkhoz, amelyet hetente érdemes kicserélni. Mikor kisiskolás voltam, volt olyan osztálytársam, aki mindenáron szerette volna, ha megmérem neki a vércukrát. Ekkor szintén jól jött a pót-tű :)

2. Tesztcsík. Az aktuálisan használt, és plusz egy bontatlan doboz, én ezt vallom. Sosem lehet tudni, mikor jön egy hipó vagy egy kiugró érték, ami után sűrűbben kell mérni, gyorsabban fogy a tesztcsík. Hosszabb utakra természetesen ennél több is kellhet, ilyenkor érdemes utána számolni, pontosan mennyi fog elfogyni. Fontos figyelni a tesztcsíkok lejárati idejét is, hiszen némelyik típus valóban használhatatlan lesz, vagy nem mér pontos értéket a szavatosság lejárta után.

3. Pumpa, penek. Ez szintén magától értetődő, hiszen az inzulin létszükséglet. A pumpát talán kevésbé szokás otthon felejteni, hiszen folyamatosan rajtunk van, viszont fontos, hogy az ehhez szükséges pót-elemek is nálunk legyenek. Nagyon kellemetlen, ha amiatt kell hazamenni valahonnan, mert lemerült az elem és leállt az inzulinadás. Ha penes kezelésen vagyunk, érdemes minden pent magunknál tartanunk (bázis, bólus), akkor is, ha az adott időtartam alatt csak az egyikre lenne szükségünk. Bármikor elhúzódhat időben egy program, vagy közbejöhet váratlanul egy másik. 

4. Plusz inzulin. Szintén azon okból érdemes magunknál tartani legalább egy plusz patront, ha bármi váratlan közbejönne, vagy történne valamilyen baleset a pennel vagy a pumpával. Nyáron ez különösen fontos lehet, hiszen ha sokáig hagyjuk a napon a pent vagy a pumpát, és túlságosan felmelegszik az inzulin, elveszítheti a hatását, ilyenkor mindenképp patroncserére van szükség. 

thediabeticsurvivor-pouch-diabetes-small7_large.jpg

5. Szőlőcukor. Alacsony vércukornál alapvető kellék. A szőlőcukor már a nyelvünkről elkezd felszívódni és hatni, így különösen gyorsan segít normalizálni egy alacsony vércukorszintet. Legalább egy-két csomagot érdemes magunknál tartanunk, hiszen nem láthatjuk előre, lesz-e, és ha igen, hányszor lesz hipoglikémiánk egy nap. Inkább érdemes felkészülni. Mivel nagyon porzik, és a létező összes dolgot összekeni a táskában, érdemes egy jól zárható kis dobozban tárolni a saját zacskója helyett.

6. Gyümölcslé vagy kóla. Úgyszint hipoglikémia esetén lehet rájuk szükség. Bár sokan a szőlőcukorra esküsznek, az én esetemben a száz százalékos gyümölcslé vagy a szénsavas ital, kóla az, ami jobban bevált, és hamarabb jobban leszek tőle. Szerintem ebből is érdemes egyet betárazni, de fontos, hogy vagy-vagy. Vagy 2-3 szem szőlőcukrot kapjunk be, ha kell, vagy 2 dl a fenti innivalókból. A kettő együtt már sok, és a hipóból rögtön hiperbe kerülnénk.

7. Lassan felszívódó plusz szénhidrátok. Ez fontos lehet egy alacsony vércukrot követően: a szőlőcukor vagy az üdítő segít megemelni a  cukrunkat, de szükség van valamilyen lassan felszívódó szénhidrátra (pl. diabetikus keksz, teljes kiőrlésű rozskenyér, zab, stb.), ami szinten is tartja azt egy rosszullét után. Sportolás előtt, vagy egy nagyon aktív városnézés, kirándulás közben is szükségünk lesz erre, hiszen ilyenkor elengedhetetlen a plusz szénhidrát. 

8. Pót szerelék, pót tűk. Peneseknél fontos, hogy legyen 2-3 darab plusz kis tű az injekciókhoz, míg pumpás cukorbetegeknél extrém fontos, hogy legyen legalább egy (de inkább kettő) plusz szerelék, plusz tartály, és maga a belövőkészülék. Bár ritkán fordul elő, pumpánál mégis megeshet, hogy eldugul a szerelék, kilyukad, vagy meleg, párás időben leizzadjuk magunkról a ragtapaszt. Ha van nálunk mindenből pót, ilyenkor csak egyszerűen kicseréljük, és máris mehet tovább a napi program.

9. Glukagon injekció. Szerencsére erre extrém ritkán van szükség, de az ördög sosem alszik. Én akkor vagyok igazán nyugodt, ha van nálam egy ilyen. Érdemes megtanítani családtagjainknak, lakótársunknak, párunknak, barátainknak, de akár még kollégáinknak is, mikor és hogyan kell használni, egyszer megmutatni a részeit, hogy ha bekövetkezne egy eszméletvesztés, képben legyenek. Szerintem azoknak az embereknek, akikkel egész nap együtt vagyunk, erről egyszerűen tudnia kell, hiszen így mi is nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, és őket sem éri derült égből, ha előfordulna egy ilyen eset.

10. Diabétesz kártya. Vagy karkötő. Nagyon fontos, hogy valamelyik legyen rajtunk, vagy nálunk, lehetőleg jól látható vagy könnyen megtalálható helyen. Ha egyedül vagyunk, és eluralkodik rajtunk egy hipoglikémia, mindenképp külső segítségre szorulunk, amit úgy kaphatunk meg leggyorsabban, ha rögtön kiderül, mi a baj, milyen betegségünk van. Ez pedig csak a fentiekkel lehetséges. Ma már sok helyen lehet kapni direkt erre a célra készített karkötőket, amire ráírhatjuk nevünket, baj esetén értesítendő telefonszámunkat, de akár egyedit is készíttethetünk. Ha pedig kártyát szeretnénk, gyógyszertárakban, és szinte minden vércukormérőket, pumpákat forgalmazó cégnél elérhető ilyen.

diabetes-528678_640.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8914710169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása