A Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy Dcont MAGOR vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel a legkreatívabb recept megalkotójának, melyet a Tutti frutti torta készítője Huszti Mariann vihetett haza. Íme, a különdíjas torta receptje:
Tutti Frutti torta
(16 szeletes)
Hozzávalók
Tortalap
30 g sütőben pirított, darált dió
¼ csomag sütőpor
50 sütőben pirított dió
2 db L-es méretű tojásfehérje
40 g eritrit
1 csipet só
Étcsokoládés réteg.
50 g hozzáadott cukor nélküli étcsokoládé
50 ml habtejszín (zsírtartalom 30%)
Erdei gyümölcsös betét
200 g mirelit gyümölcskeverék (meggy, szamóca, szeder, ribiszke, szeder, málna)
50 g eritrit
3 db lapzselatin
Fehércsokoládés túró mousse
250 g félzsíros tehéntúró
250 g natúr joghurt
200 ml habtejszín (zsírtartalom 30%)
100 g hozzáadott cukor nélküli fehércsokoládé
40 g eritrit
2,5 db lapzselatin
Erdei gyümölcsös réteg
150 g mirelit gyümölcskeverék (meggy, szamóca, szeder, ribiszke, szeder, málna)
20 g eritrit
2 db lapzselatin
Elkészítés
Tortalap
Egy 21 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 160o C-ra előmelegítjük. A tojásfehérjét az eritrittel habosra keverjük. A darált diót a sütőporral elvegyítjük, majd a tojáshabbal óvatosan összeforgatjuk. A tésztát a tortaformába töltjük, megszórjuk a pirított dióval és a sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Étcsokoládés réteg
A csokoládét a tejszínnel vízgőz fölött megolvasztjuk, majd a tortalapon egyenletesen eloszlatjuk.
Erdei gyümölcsös betét
A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk. A fagyasztott gyümölcsöt az eritrittel összemelegítjük, majd botmixerrel pürésítjük, és kis lyukú szűrőn átpaszírozzuk. A kinyomkodott zselatinlapot a püréhez adjuk, egy 18 cm-es tortakarikába öntjük és kifagyasztjuk (mélyhűtőben kb. 30 perc).
Fehércsokoládés túró mousse
A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk. A túrót a joghurttal (botmixerrel) kikeverjük. A fehércsokoládét az eritrittel és 50 ml tejszínnel vízgőz felett megolvasztjuk, a kinyomkodott zselatinlapokat hozzáadjuk és feloldjuk benne, majd a túrós krémhez keverjük. A maradék 150 ml tejszínt felverjük, és óvatosan összeforgatjuk a krémmel
Erdei gyümölcsös réteg
A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk. A fagyasztott gyümölcsöt az eritrittel összemelegítjük, majd botmixerrel pürésítjük, és kis lyukú szűrőn átpaszírozzuk. A kinyomkodott zselatinlapot a püréhez adjuk, langyosra hűtjük.
A torta összeállítása
Az étcsokoládés diós tortalapra öntjük a túró mousse felét, ráhelyezzük a kifagyasztott erdei gyümölcsös betétet, erre kerül a túró mousse másik fele. A tortát legalább 2 órára hűtőbe tesszük (fagyasztóban kevesebb idő), majd amikor a mousse megdermedt, ráöntjük a langyosra hűlt erdei gyümölcsös öntetet. A tortát egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Energiatartalom 1 szeletben: 172 kcal
Szénhidráttartalom 1 szeletben: 8,5 g