Cukkerberg

Már a koalák is szenzort használnak!

2018. július 09. - szabari.betti

koalamonitor_001_lg-768x548.jpg

Júniusban 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak egy koalát a San Diegoban lévő állatkertben. A Quincy nevű hím kezelésében egy állatorvosokból, endokrinológusokból, állat-egészségügyi szakemberekből és Dexcom-specialistákból álló csoport vesz részt, az állat vércukorszintjét Dexcom-szenzorral, tehát folyamatos glükóz-monitorozással igyekeznek szinten tartani.

"Nagyon kevés koalát diagnosztizáltak és kezelnek cukorbetegséggel" - nyilatkozta Cora Singleton, a San Diego Zoo Veterinary Services egyik szakértője. "Quincynek inzulin injekciókra van szüksége, amelyek mennyisége a vércukorszintjétől függ. A folyamatos glükózmonitorozással egész nap megfigyelhetjük Quincy cukorszintjét anélkül, hogy megzavarnánk őt. Abban bízunk, hogy ez a technológia legalább olyan jól fog működni a koaláknál, mint az embereknél, így optimalizálhatjuk az állat inzulin terápiáját."

A Quincy által viselt Dexcom G6 folyamatos glükózmonitorozó rendszer a legújabb innováció a diabétesz- kezelésben, amelyet június elején kezdtek eljuttatni cukorbeteg emberekhez. A koalán elhelyezett szenzor egy távadó segítségével pár percenként elküldi az állat  szöveti glükózszintjét a gondozóinál található kis eszközre. A G6 technológia lehetővé teszi, hogy az állatorvosoknak ne kelljen napjában többször megszúrni Quincy bőrét, hogy teszteljék a vércukorszintjét. A Dexcom CGM szintén rendelkezik beépített riasztásokkal, amelyek előre, időben értesíthetik Quincy gondozóit még azelőtt, hogy vércukorszintje túl alacsony vagy túl magas lenne.

"El tudják képzelni, mit jelent ez az új technológia Quincy számára, és minden olyan személynek, aki ezzel a kihívással teli betegséggel él? - mondja Peter Simpson a Dexcom fejlesztési osztályának alelnöke. "Mind Quincy gondozói, mind a cukorbetegek és családtagjaik, barátjaik megfigyelhetik glükózszintjüket egy telefonos alkalmazásról, amely egész napos biztonságot és nyugalmat jelenthet számukra."

 A koalák általában alszanak a nap folyamán, és többnyire magányos állatok. A San Diego-i állatkert gondozói azt remélik, az új szenzor segítségével részletesebben megismerhetik Quincy anyagcseréjét, glükózszintjének ingadozásait, így csökkentve azon alkalmakat, amikor meg kell őt zavarniuk.

"Quincy-nél teljes inzulinhiányos állapot áll fenn, így az emberi betegekhez hasonlóan kívülről bevitt inzulinra van szüksége - meséli dr. Athena Philis-Tsimikas, a Scripps Whittier Diabetes Intézet alelnöke. "A hipoglikéma - a túlságosan alacsony vércukorszint - egy veszélyes állapot lehet, különösen az állatok esetében, akik nem tudják elmondani nekünk tüneteiket. A folytonos glükózmonitorral optimalizálható Quincy inzulin adagjai és cukorbetegségének kezelése."

A gondozók zökkenőmentesen megtanulták kezelni a szenzort és a hozzá tartozó applikációt, és alig várják, hogy minél szebb vércukrokat segítsenek elérni Quincynek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr2614087849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása